Zagreb
Izvor: zgradonacelnik.hr
NOVČANA POMOĆ

Pogledajte koji su rokovi za obnovu nakon potresa

 Sredstva za hitne sanacije su osigurana te se pozivaju svi koji to još nisu da s radovima započnu što prije. 

Građani čije su zgrade stradale u potresu, a koji su već krenuli u proces obnove i izvršili radove hitne sanacije na svojim zgradama, mogu od Ministarstva zatražiti povrat utrošenih sredstava.

>>> Donosimo sve obrasce koji su potrebni za početak obnove

- Sredstva za tu namjenu su osigurana te pozivamo sve koji to još nisu da s radovima započnu što prije - stoji u najnovijem newsletteru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

>>> Zgrada mora u konstrukcijsku obnovu? Evo što morate znati!

Stupanjem na snagu Prvog programa mjera, zahtjevi za dodjelu novčane pomoći građanima za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, te popravak dizala, ne predaju se više po Javnom pozivu Ministarstva iz lipnja 2020. godine već se predaju po Zakonu o obnovi i Prvom programu mjera (obrazac 6). Zakonom o obnovi obuhvaćen je i popravak stubišta, a zahtjev mogu podnijeti i vlasnici poslovne zgrade. Naime, člankom 35. Zakona o obnovi propisani su opravdani troškovi za novčanu pomoć za privremenu zaštitu zgrade, dok je točkom 9.10 Prvog programa mjera određen rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće zgrade zaključno s 30. lipnja 2021. godine. 

>>> Što, kako i koji dokumenti su potrebni za obnovu zgrade stradale u potresu

Stupanjem na snagu Prvog programa mjera zaprimanje zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za privremenu zaštitu zgrade donosi i nekoliko novina:

 • postupak donošenja odluke o novčanoj pomoći za privremenu zaštitu zgrade pokreće se po zahtjevu upravitelja ili predstavnika suvlasnika višestambene zgrade i stambeno-poslovne zgrade odnosno na zahtjev vlasnika/suvlasnika poslovne zgrade ili obiteljske kuće, a koji se predaje na obrascu
 • s obzirom da se prema Zakonu o obnovi obnavljaju postojeće oštećene zgrade, potrebno je u postupku donošenja odluke o novčanoj pomoći za privremenu zaštitu zgrade utvrditi da je potresom oštećena zgrada postojeća
 • zahtjev za novčanu pomoć za privremenu zaštitu zgrade mogu podnijeti i vlasnici odnosno suvlasnici poslovne zgrade
 • omogućeno je dobivanje novčane pomoći za opravdane troškove koje je vlasnik oštećene zgrade imao za popravak stubišta

>>>Sve što je potrebno za popravak (ne)konstrukcijskih elemenata, pojačanje konstrukcije i cjelovitu obnovu

>>> Ovo je redoslijed obnove zgrada u Zagrebu i okolici

Niže pogledajte rokove prijave 

[NOVO] 

 • 31. prosinca 2021. g. za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće zgrade
 • 30. lipnja 2021. g. za novčanu pomoć za troškove izrade glavnog projekta za rekonstrukciju potresom oštećene postojeće zgrade, a koja se isplata može izvršiti nakon dostave završnog izvješća nadzornog inženjera
 • 31. prosinca 2021. g. za uklanjanje potresom uništene zgrade
 • 31. prosinca 2025. g. za uklanjanje potresom uništene obiteljske kuće
 • 31. prosinca 2025. g. za gradnju zamjenske obiteljske kuće
 • 31. prosinca 2025. g. za novčanu pomoć umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće
 • 31. prosinca 2027. g. za konstrukcijsku obnovu zgrade
 • 31. prosinca 2027. g. za novčanu pomoć za konstrukcijsku obnovu zgrade
 • 31. prosinca 2030. g. za cjelovitu obnovu zgrade.

*tekst je ažuriran 25.2.2021.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.