PLIN
Izvor: https://pixabay.com/
KORAK PO KORAK

Postupak puštanja plina u objekte nakon potresa

Kako bi nakon potresa u Zagrebu, djelatnici Gradske plinare Zagreb sigurno 'pustili' plin u instalacije, morate slijediti ove korake. 

Redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objevljena je na web stranici GPZ-a. Za sigurno puštanje plina u objektima koji su zatvorili plin na glavnom zaporu potrebno je poduzeti sljedeće aktivnosti.

Za sigurno puštanje plina potrebno je imati:

  1. Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da plinska instalacija nije ugrožena statikom (zgrade koje imaju zelenu oznaku CZGZ-a ne trebaju nalaz statičara)
  2. Atest dimnjačara ili ovjereni kontrolni list/radni nalog, kojeg nakon pregleda dobiva predstavnik suvlasnika, za sve dimnjake u zgradi
  3. Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade

Po ispunjenju prva dva uvjeta, potrebno je javiti se na brojeve telefona 01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a kompletiranu dokumentaciju poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr.

Gradska plinara Zagreb (GPZ) će potom kontaktirati stranke za dogovor o terminu ispitivanja instalacija s obzirom da je ispitivačima potrebno omogućiti ulazak u svaki stan te zbog provjere ima li stanara u samoizalaciji, odnosno upozorenja na preventivne mjere zaštite od koronavirusa. GPZ moli za razumijevanje te da zbog zagušenosti telefonskih linija, a ako ste predali dokumentaciju, ne zovete - GPZ će vas kontaktirati i za dogovor o terminu puštanja plina i da vas upozori ako je dokumentacija nepotpuna.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni OVDJE. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

  • GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, mole sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača!

Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka

  • Većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti SMRTNIH POSLJEDICA zbog trovanja ugljičnim monoksidom.
  • Upozoravaju se korisnici da NE SMIJU koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.
  • Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.
  • Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak NE SMIJU UPOTREBLJAVATI, a da dimnjak nije pregledao područni dimnjačar