Potres
Izvor: Sanja Pamuković
ZGRADOnačelnik.hr
POTREBNE INFORMACIJE

POZIV NA TRIBINU - Samoobnova i predstavnici suvlasnika

Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba poziva građane, a osobito predstavnike suvlasnika u potresu oštećenih višestambenih zgrada. 

Tema tribine je Samoobnova i predstavnici suvlasnika - novi model i nova prilika u obnovi višestambenih zgrada oštećenoh potresom. 

Tribina će se održati u:

 • utorak, 4. travnja 2023. godine u Zagrebu
  • Dvorana Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27
   • s početkom u 16:00 sati

Na tribini će govoriti:

MINISTARSTVO PROSTORNOG UREĐENJA, GRADITELJSTVA I DRŽAVNE IMOVINE

 • Domagoj Orlić, državni tajnik
 • Valentina Buljubašić, načelnica Sektora
 • Helena Jelić, načelnica Sektora

GRAD ZAGREB

 • dr. sc. Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika

GRAĐEVINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

 • prof. dr. sc. Josip Atalić, Zavod za tehničku mehaniku

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

 • Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika za graditeljstvo i promet

GRADSKO STAMBENO KOMUNALNO GOSPODARSTVO

 • Domagoj Šešok, direktor Sektora tehničkih poslova
 • Ivana Parašilovac, voditeljica Odjela graditeljstva u Sektoru tehničkih poslova

ODVJETNIČKI URED MARKO RAMLJAK

 • Marko Ramljak, odvjetnik

Moderator:

 • Zdravko Vladanović, predsjednik UPS Zagreb

Uvažavajući sve dosada održane okrugle stolove, tribine i konferencije kojima je tematizirana obnova od posljedica potresa koji je Zagreb zadesio prije tri godine, Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba organizira ovu tribinu smatrajući da predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Grada Zagreba, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske gospodarske komore, Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva i odvjetnici s jedne strane te zagrebačka javnost, a osobito predstavnici suvlasnika u višestambenim zgradama imaju što jedni drugima kazati na temu primjene novog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije s pripadajućim Programom mjera.

Kao u svemu, pa tako i u obnovizgrada oštećenih potresom, nije dovoljno samo propisati pravila i osiguratisredstva već je potrebno i osigurati pravilnu i cjelovitu informiranost građana, a posebice krajnjim korisnicima na pojednostavljen način pomoći praktičnimi konkretnim savjetima. U tome se ostvaruje ismisao postojanja udruga kao organizacija civilnog društva koje su po prirodisvoga postojanja funkcionalna poveznica između institucija javne uprave i gospodarstva.

Novi Zakon administrativnim rasterećenjem i pojednostavljenim modelom samoobnove (novčana pomoć) omogućava bržu realizaciju obnove jer građani i suvlasnici u višestambenim zgradama samostalno odlučuju o ključnim koracima provedbenog procesa tako što sami biraju projektanta, izvođača radova i nadzor, kao i razdoblje početka i završetka radova. Otvarajući ovu temu s relevantnim govornicima organizator nastoji pronaći odgovore i ona rješenja koja će svim sudionicima u postupku obnove olakšati posao na složenom i zahtjevnom putu otklanjanja posljedica potresa koji je Zagreb i okolicu pogodio 22. ožujka 2020. godine u 6 sati i 24 minute magnitude M=5,5 te idući u 7sati i 1 minutu magnitude M = 5,0 po Richteru. 

POZIVNICA