BOJLER
Izvor: pixabay.com
POMOĆ U OBNOVI NAKON POTRESA

Raspisuje se novi javni poziv za sufinanciranje kondenzacijskih bojlera i kotlova

Svi građani potresom pogođenih županija i Grada Zagreba moći će se javiti na javni poziv. Uvjeti natječaja još se čekaju.   

*tekst je ažuriran 10.05.2021.  

Odlukom Vlade osigurava se novčana pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, radi nabave kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih kotlova u zgradama, na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, oštećenima potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca prošle godine.

[NOVO] Odluka je objavljena OVDJE.

VAŽNO - Pravo prvenstva u natječaju imaju svi oni koji su se već prijavili na Javni poziv koji je objavljen 10. lipnja 2020. godine, čija prijava je u cijelosti udovoljavala uvjetima tog Javnog poziva, ali nisu ostvarili pravo na novac Fonda jer su potrošena sva sredstva.

Sredstvima će se nadoknaditi vlasnicima/suvlasnicima oštećenih zgrada, stanova i obiteljskih kuća 80 posto opravdanih troškova kupnje kondenzacijskih bojlera i kupnje kondenzacijskih kotlova.

  • Sudjelovanje Fonda u opravdanim troškovima jednog kondenzacijskog bojlera po stambenoj jedinici ne može iznositi više od 8.000 kuna. 
  • Za kupnju kondenzacijskog kotla po stanu/poslovnom prostoru ne može iznositi više od 4.500 kuna.
  • Odnosno, kupnja kondenzacijskog kotla ne može iznositi više od 300.000 kuna po jednoj stambeno-poslovnoj zgradi

Novac potreban za provedbu odluke u iznosu od 20 milijuna kuna za ovu godinu i pet milijuna kuna za iduću godinu osiguran je u Financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NAPOMENA - U trenutku pisanja ovog teksta javni poziv nije objavljen. Čim bude, uvrstit ćemo ga u ovaj tekst. 

OKVIRNI IZRAČUN

Kako bi čitateljima približili koliko je novca osigurano, izračunali smo:

  • ako bi se sufinancirala kupnja kondenzacijskih bojlera s 8.000 kuna po stambenoj jedinici
  • ako je u ovoj godini osigurano 20 milijuna kuna za sufinanciranje
  • TO ZNAČI - da će se u ovoj godini moći sufinancirati kupnja 2.500 kondenzacijskih bojlera
  • TO ZNAČI - da će se u idućoj godini moći sufinancirati kupnja 625 kondenzacijskih bojlera

 *izračun se temelji na 20 milijuna kuna dijeljeno s 8.000 kuna po kondenzacijskom bojleru (nismo uzimali u obzir druge mogućnosti sufinanciranja kondenzacijskih kotlova). Izračun je isključivo informavitvan

Računi za struju

Vlada je ujedno za mjesec svibanj produžila otpis potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na pogođenom području.

Odluka o produžetku otpisu potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj odnosi se na četiri grada i 12 općina pogođenih potresom – gradove Petrinju, Glinu, Sisak i Hrvatsku Kostajnicu te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko.

HEP će otpisati potraživanja prema krajnjim kupcima i potraživanja nastala priključenjem zamjenskih objekata na elektroenergetsku mrežu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će naknaditi troškove računa društvima koja isporučuju električnu i toplinsku energiju na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije pogođenih potresom.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!