Petrinja, razrušena kuća
Izvor: mpgi.gov.hr
STAMBENO ZBRINJAVANJE

Treći poziv - Ministarstvo financira najam osobama kojima su nekretnine stradale u potresu

Ministarstvo je objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna 2021.

Prijaviti se mogu:

  • vlasnici obiteljskih kuća
  • vlasnici stanova
  • zaštićeni najmoprimci
  • te srodnici tih osoba u prvoj liniji

a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020., odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao:

  • N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i
  • N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja)

te stoga nisu podobne za stanovanje.

Mjera stambenog zbrinjavanja se odnosi na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni 70 kuna za metar četvorni.

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Mjera financiranja najma se primjenjuje najdulje do 17. lipnja 2022., odnosno do:

  • obnove oštećene nekretnine
  • revizije stupnja oštećenja ili pak
  • eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu

Dokumentacija, rok i kontakt

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno sa pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna 2021. .

Također, na Javni se poziv mogu, u roku od 30 dana, odazvati i vlasnici stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan.

Tekst Javnog poziva, Uputa o načinu provedbe Odluke Vlade RH, kao i potrebni obrasci za prijavu mogu se preuzeti OVDJE.

Građani se u slučaju bilo kakvih pitanja mogu obratiti, svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, na telefon: 01/6448-900 ili putem e-pošte: financiranje.najamnine@mpgi.hr

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!