Bager kopa
Izvor: MPGI
POČELA GRADNJA

U Sisku se grade još dvije zgrade za stradalnike potresa

U ponedjeljak, 25. ožujka, položen je kamen temeljac u sisačkoj Kršinićevoj ulici čime je započela izgradnja još dvije višestambene zgrade s po 19 stanova. Kamen temeljac položili su direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina Dragan Hristov i državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić.

U Sisku je u gradnji već devet zgrada, a ovim polaganjem kamena temeljca započela je gradnja još dvije, dakle ukupno 11 zgrada. 

- S obzirom na dinamiku izvođenja radova na već otvorenim gradilištima vjerujem da ćemo kroz godinu dana imati izgrađeno svih 20 planiranih višestambenih zgrada. Ako tim zgradama dodamo i dvije POS-ove zgrade koje su također u gradnji, Sisak bi kroz godinu dana trebao dobiti čak 410 novih stanova - izjavio je državni tajnik Orlić, a objavljeno je na stranicama Ministarstva.

Izvođač radova na lokaciji u Kršinićevoj ulici u Sisku je zajednica ponuditelja - Radanović, Tehning građenje i Tehnogradnja Sisak, dok je predviđeni rok završetka radova godinu dana.

Procijenjena vrijednost izgradnje ovih dviju višestambenih zgrada s ukupno 38 stanova iznosi 4,5 milijuna eura. Riječ je o tipskim projektima. Zgrade će imati četiri nadzemne etaže dok će stanovi biti površine od 35 do 90 četvornih metara.

Višestambene zgrade grade se na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na temelju Odluke Vlade dok su sredstva za njihovu izgradnju osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura.

Na području Sisačko-moslavačke županije predviđena je gradnja ukupno 36 zgrada sa 666 stanova. U gradnji je trenutno 14 zgrada (11 u Sisku - Capraška, Kršinićeva, Petrinjska i Matoševa ulica) te po jedna u Kutini, Jasenovcu i Sunji. Plan je do kraja ožujka započeti izgradnju ukupno 21 zgrade, dok bi se preostale zgrade trebale početi graditi u travnju.

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u tijeku je gradnja još 8 zgrada u sklopu Operativnog programa koherentnost i kohezija dok je njih 12 (8 u Petrinji i 4 u Glini) već završeno i useljeno krajem 2023. godine.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgradit će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Sadržaj podržava Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.