bunar i vodena pumpa, voda
Izvor: PublicDomainPictures / Pixabay
VODA

Zagrebačka županija - stiglo rješenje za kućanstva čiji su bunari urušeni u potresima

Zagrebačka županija raspisala je Javni poziv za financiranje troškova priključenja na postojeći javni vodoopskrbni sustav obiteljskih kuća s područja Zagrebačke županije čiji bunari nisu više u funkciji nakon potresa 2020. godine. Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2024. godine.

Javni poziv za financiranje troškova priključenja na javni vodoopskrbni sustav obiteljskih kuća čiji su se bunari urušili odnosno nisu u funkciji nakon potresa provodi se u skladu s odredbom članka 10. Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije i mišljenjem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 10. prosinca 2021.

Pozivom se financiraju troškovi priključenja na postojeći javni vodoopskrbni sustav obiteljskih kuća s područja Zagrebačke županije čiji su se bunari urušili odnosno nisu više u funkciji nakon potresa koji su se dogodili 22. ožujka 2020., odnosno 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Pod troškovima priključenja na postojeći javni vodoopskrbni sustav smatraju se:

 • svi troškovi koji se ugovore s javnim isporučiteljem vodne usluge, a koji uključuju
  • izvedbu priključka
   • s građevinskim i montažnim radovima
  • vodomjer
  • sanaciju ceste
  • troškove na internom dijelu instalacije
   • uključujući postavljanje šahta, odnosno vodomjernog okna
  • troškovi izrade nalaza ovlaštenog inženjera građevinske struke.

Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2024. godine.

Pažnja:2022. za ovu namjenu je osigurano milijun kuna, a poziv traje do iskorištenja sredstava osiguranih u Proračunu Zagrebačke županije za 2022. godinu. U projekcijama je i iznos za 2023. i 2024. godinu.

Financijska sredstva dodijelit će se prijavitelju koji u svojoj prijavi dokaže da je javni isporučitelj vodnih usluga za područje Zagrebačke županije, da se obiteljska kuća za koju se izvodi priključak na javni vodoopskrbni sustav nalazi na području Zagrebačke županije i da je prije potresa bila priključena na vlastiti bunar, da se priključak izvodi na postojeći javni vodoopskrbni sustav te da je vlasnik i/ili srodnik vlasnika obiteljske kuće imao u istoj prijavljeno prebivalište, odnosno boravište u vrijeme potresa.

Cijeli tekst Javnog poziva, upute za prijavitelje i obrasci nalaze se na stranicama Zagrebačke županije.

Više informacija može se dobiti na e-mail:

 • martina.smircic.gacina@zagrebacka-zupanija.hr
 • m.prce@zagrebacka-zupanija.hr.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji.