poplava, kvarovi u domu
Izvor: The Digital Artist / Pixabay
SIGURNOST DOMA

Najčešći kvarovi u kućanstvu – kako ih spriječiti, a kako liječiti

Ima prekrasnih dana. Dana kada sve ide od ruke i sve funkcionira kao po špagici. Ali ima i onih dana kada je sve naopačke.

Nije bitno na koju ste nogu ustali, ali čega god da se primite ne štima. Klinci se za školu spremaju presporo, nikako da pojedu doručak, žurite se na posao, u stanu je kaos, žurno ispirete pribor za jelo i shvatite da je procurio sifon u sudoperu. Zatvarate vodu, postavljate krpe, pokušavate što više zaštititi sve dok djeca traže svoje torbe i nešto se dobacuju, kad odjednom u prozor svom snagom doleti tenisica i razbije ga. Pokušavate ostati prisebni i počistiti to staklo jer vam se sad već stvarno jako žuri. Nakon što ste sve bacili u smeće, sretni ste jer je toplo pa neće biti većih problema što je jedan prozor bez stakla i idete oprati ruke u kupaonu. I shvatite da vam nešto kaplje posred čela. Pogledate u strop i ugledate ogromnu vlažnu mrlju. Živci su vam sad već na rubu pucanja, ali duboko dišete i govorite si da ćete to riješiti čim iskrcate djecu u školu i obavite taj hitan sastanak na koji žurite. Napokon su djeca spremna, vi više-manje, i izlazite iz kuće, zatvarate vrata, stavljate ključ u bravu i kvrrrc… pukne ključ. Neka vaša mašta nastavi ovu priču…

Da, možda pretjerujemo i vjerojatno bi ovo bio scenarij nekog osrednjeg filma, ali činjenica je da se ovakve nezgode događaju. Doduše, vjerojatno ne sve odjednom u roku od pola sata. Međutim, dobro je znati što se može učiniti u slučaju određenih nezgoda i problema u kućanstvu. 

Provale i krađe

Na žalost, u ljetnim mjesecima, kada većina ljudi ide na godišnji odmor, provalne krađe su učestale situacije. U periodima kada ste odsutni iz svog doma, dobro je imati susjeda od povjerenja koji će redovito paziti na vaš dom, provjeravati stanje i možda povremeno promijeniti poziciju roleta. Kako se dobio privid da nekoga ima u stanu ili kući. Osim toga, dobro je i svoju imovinu osigurati od rizika krađe i provalne krađe. 

Požar

Iako su požari u kućanstvima češći u zimskim mjesecima zbog različitih vrsta i sustava grijanja, oni nisu zanemariv problem ni u vruće ljetne dane kada, također, svašta može poći po zlu. Na primjer, zbog sve češćih olujnih nevremena diljem zemlje, može se dogoditi udar groma, a potom i strujni udar koji mogu izazvati požar. 

Za sve te izrazito neugodne situacije Wiener osiguranje nudi osiguranje imovine koje uključuje paket osiguranja građevinskog objekta (kuće, stana, vikendice), osiguranje stvari kućanstva (namještaja, gotovine, nakita, kućanskih aparata, stakla...) te osiguranje od nezgode svih članova kućanstva (osiguranje od nesretnog slučaja, odnosno nezgode koji kao posljedicu mogu imati smrt, bolest ili trajni invaliditet). 

U svakom slučaju treba znati koji su glavni razlozi i benefiti osiguranja imovine i kako vas može spasiti kod većih šteta.

'Manje' nezgode koje stvaraju velike probleme

Situacije poput zaključanih vrata, a ključa nema, ili puknute cijevi i razbijenog prozora nisu rijetkost. Da biste i to imali 'pod kontrolom', odnosno da ne biste razbijali glavu što učiniti u tom trenutku, dobro je znati koje su najčešće nezgode koje se događaju, ali i to da ih se vrlo lako može otkloniti uz Wiener kućnu asistenciju koju možete dobiti besplatno ako do kraja srpnja ugovorite paket osiguranja Moj (o)siguran dom.

1. Problemi s bravom

Zaboravljen, izgubljen ili zaglavljen ključ, zalupljena vrata dok je ključ s unutarnje strane, pokvareni cilindar, puknuti ključ u bravi… Sve su to situacije kada se može jedino zvati bravara jer filmske scene otvaranja vrata ukosnicom ili karticom nisu vještine koje posjeduje običan (stvarni) čovjek. Također, oštećenu bravu i vrata, naravno, može uzrokovati i provala u vaš dom.

Zaboravljeni ključ u bravi možete spriječiti jedino vi – tako da ne zaboravite ključ u bravi. Ali dobro je voditi računa o ispravnosti brave, pa čim primijetite da nešto ne funkcionira kako treba zovite bravara ili promijenite bravu.

2. Puknuće stakla

Da, može se dogoditi da su klinci zaslužni za razbijeno staklo na prozorima ili vratima, ali ne možemo uvijek na njih svaljivati krivicu. Stakla su vrlo osjetljiva i lako se razbiju – iznutra ili izvana. Može doletjeti lopta ili zbunjena ptica, ali staklo može razbiti i propuh ili oluja. Osim toga, u slučaju (pokušaja) provale u vaš dom, također može biti razbijeno staklo.

U svakom slučaju, što prije uklonite sve komadiće stakla da ne bi bilo ozljeda, a zatim privremeno zatvorite otvor kartonom, najlonom, ceradom ili sličnim materijalom i ljepljivom trakom.

3. Puknuće cijevi

Na žalost, situacije puknutih cijevi nisu rijetkost. I svejedno je radi li se o unutarnjim ili vanjskim cijevima te onim vodovodnim ili kanalizacijskim. U svakom slučaju dolazi do izljeva vode, što često dovodi do poplava u kućanstvu, a samim time i do velikih šteta. Može se dogoditi da pukne cijev u stanu iznad vas, da susjedi to dulje vrijeme ni ne primijete, a vama se na stropu pojavi velika mokra mrlja. Osim toga, neugodne mokre situacije mogu uzrokovati začepljenje ili puknuće sifona umivaonika ili sudopera, ili pak cijevi perilica za rublje i suđe.

Pri bilo kojem od tih slučajeva treba čim prije zatvoriti glavni ventil vode, a nakon toga isključiti struju da ne bi došlo do još većih problema.

Da biste spriječili ovakve situacije treba redovito čistiti i mijenjati brtve na cijevima, same cijevi (kada je moguće) i paziti da se u odvode ne baca sve ono što bi ih moglo zaštopati.

4. Električne instalacije

Među najopasnijim problemima koji se mogu dogoditi u kućanstvu su oni vezani za struju jer mogu izazvati strujni udar ili požar. Uzrok tome mogu biti stari i neispravni kućanski aparati, ali i udar groma.

Redovito vodite brigu o električnim instalacijama, žicama, kućanskim aparatima i ako primijetite bilo kakvu neispravnost nemojte to ignorirati jer posljedice mogu biti kobne. Pozovite električara, prestanite koristiti neispravan aparat, odnesite ga na popravak ili, ako mu nema spasa, nabavite novi.

Zaključak

Naravno, uvijek se nadamo da se ništa loše neće dogoditi. Ali, ako se ipak pojave problemi, pomoći ima. Redovito se brinite o svom kućanstvu, a neke stvari ipak prepustite profesionalcima. U slučaju potrebe sanacije vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, električnih instalacija, sanaciju brave ili otvaranje vrata, te popravak stakla i stolarije na raspolaganju vam je Wiener osiguranje koje do kraja srpnja ima posebnu ponudu.

Naime, kako bi vaš dom, obitelj i pokretnine imali sveobuhvatnu osigurateljnu zaštitu, do 31. srpnja možete ugovoriti Wiener paket osiguranja imovine Moj (o)siguran dom uz posebnu pogodnost za vrijeme trajanja prve godine osiguranja – besplatnu Wiener kućnu asistenciju.

Tekst je omogućilo Wiener osiguranje VIG