kuća, solarni panel
Izvor: https://unsplash.com/
SOLARNE ĆELIJE

Imate kuću i želite 'besplatnu' struju? Evo kako.

Uz pomoć FZOE-a možete na svoju obiteljsku kuću postaviti solarne panele i proizvoditi svoju električnu energiju. Na taj se štedi, a i podiže vrijednost nekretnine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je 29. lipnja 2020. godine Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. Raspoloživa sredstva Fonda po Pozivu iznose DESET milijuna kuna. Fond će dodjeljivati sredstva donacije do iskorištenja raspoloživih sredstava ili do kraja 2020. godine, što prije nastupi, te objaviti na internetskim stranicama Fonda da su sredstva iskorištena, ako to nastupi prije kraja 2020. godine.

Predmet Javnog Poziva je dodjela sredstava Fonda fizičkim osobama za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u samostalnom ili mrežnom radu na postojeće obiteljske kuće koje su energetskoga razreda:

  • minimalno C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj
  • odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj.

Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

Postojeća obiteljska kuća u smislu ovog Poziva je zgrada:

  • koja je zakonita;
  • u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje;
  • koja zadovoljava jedan od navedenih uvjeta: ima najviše tri stambene jedinice ili ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 četvornih metara.

NOVAC FONDA

Fond će Korisnicima dodjeljivati sredstva donacije do 75.000 kuna po prijavi za opravdane troškove nabave i ugradnje jedne nove fotonaponske elektrane (s PDV-om):

  • do 80 posto, ali ne više od 75.000 kuna na području posebne državne skrbi i na prvoj skupini otoka,
  • do 60 posto, ali ne više od 56.250 kuna na brdsko-planinskom području i na drugoj skupini otoka te
  • do 40 posto, ali ne više od 37.500 kuna na ostalim područjima RH.

OPRAVDANI TROŠKOVI

Opravdani su troškovi nabave i ugradnje jedne nove fotonaponske elektrane, nastali nakon objave Poziva 29. lipnja 2020. godine na www.fzoeu.hr, što se dokazuje datumima izdavanja računa za nabavu i ugradnju jedne nove fotonaponske elektrane: fotonaponski pretvarači (moduli) stupnja korisnog djelovanja najmanje 15 posto, njihovi nosači, pretvarači (inverteri), akumulatori električne energije, oprema fotonaponskog kruga (regulatori punjenja, priključni ormarići, zaštitne sklopke, kabeli, pribor za postavljanje, oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka i dr.) i ostala oprema za pravilan rad sustava (opremanje obračunskog mjernog mjesta fotonaponske elektrane u mrežnom radu) te pripadajući građevinski radovi nužni za ugradnju prethodno navedene opreme – prodori, betoniranje postolja…

Troškove provedbe energetskih pregleda te izrade izvješća i energetskog certifikata kao i glavnog projekta snosi prijavitelj, tj. taj trošak ne sufinancira Fond.

DOSTAVLJANJE PRIJAVA NA POZIV

Podaci prijave mogu se upisivati i dokumenti spremati (u .pdf formatu) na www.fzoeu.hr u e-prijave od 1. kolovoza 2020. godine. Prijave se mogu podnositi na www.fzoeu.hr u e-prijave od 24. kolovoza 2020. godine u 9:00 sati.

Cijeli tekst Poziva nalazi se OVDJE