paneli na kući
Izvor: Robert So / Pexels
ZGRADOnačelnik.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Istarska županija subvencionira izradu glavnog projekta sunčane elektrane

Istarska županija raspisala je Javni poziv za subvencioniranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju u 2022. godini. Rok za dostavu prijave je do 25. studenog 2022. ili do iskorištenja sredstava.

Predmet Javnog poziva za subvencioniranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju u 2022. godini je dodjela sredstava Istarske županije
fizičkim osobama - građanima za subvencioniranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, isključivo na području Istarske županije.

Cilj ovog Poziva je povećanje udjela obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području Istarske županije.

Financijska sredstva za realizaciju Poziva u ukupnom iznosu od 200.000 kuna osigurana su u Proračunu Istarske županije. Prijavitelji se mogu prijaviti za izradu glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane u kućanstvima.

Subvencioniranje će iznositi 50 posto, a najviše do 2.000 kuna (s PDV-om).

Pravo na sredstva Istarske županije sukladno ovom Pozivu mogu ostvariti fizičke osobe - građani ako zadovoljavaju sljedeće uvjete:

1. vlasnici ili suvlasnici, uz suglasnost svih suvlasnika, obiteljske kuće za koju se projekt izrađuje
2. imaju prebivalište na adresi obiteljske kuće za koju se projekt izrađuje, na području Istarske županije
3. prihvate uvjete subvencioniranja sukladno Pozivu i općim aktima Istarske županije
4. nemaju dospjelih nepodmirenih i/ili neregularnih dugovanja prema Istarskoj županiji
5. sklope s Istarskom županijom Ugovor o subvencioniranju

Subvencioniranje izrade projektne dokumentacije za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Prihvatljiv je trošak izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.
Glavni elektrotehnički projekt sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu:

  • može biti izrađen, a račun ispostavljen i plaćen od 01.01.2022. godine do dana podnošenja zahtjeva
  • može biti planiran i u tom slučaju, ako su svi uvjeti zadovoljeni, odobrit će se financiranje na temelju predračuna/ponude, a isplata će se izvršiti uz uvjet da najkasnije do 25.11.2022. godine korisnik subvencije Istarskoj županiji dostavi račun, dokaz plaćanja projekta i kopiju glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane.

Prijava na ovaj Javni poziv podnosi se na jedan od navedenih načina:

1. u PDF ili JPG obliku na e-mail adresu: gospodarstvo@istra-istria.hr, Predmet (naslov e-pošte): 'Prijava za izradu glavnog projekta sunčane elektrane – Istarska županija'
Korisnik je obvezan čuvati izvornike dostavljene dokumentacije do isteka svih rokova utvrđenih ugovorom te omogućiti Istarskoj županiji uvid u istu prilikom provođenja kontrole. Korisnik je obvezan zatražiti potvrdu o primitku e-
pošte.
2. u pisanom obliku preporučenom poštom s naznakom dana i vremena predaje pošiljke pošti ili osobnom dostavom u Pisarnicu Istarske županije (Splitska 14, 52100 Pula) uz potvrdu pisarnice Istarske županije o datumu i vremenu primitka prijave, u zatvorenoj omotnici, s imenom, prezimenom i adresom Podnositelja prijave i uz naznaku 'Prijava za izradu glavnog projekta sunčane elektrane – Istarska županija' na adresu: Istarska županija Upravni odjel za gospodarstvo Splitska 14, 52100 Pula

Rok za dostavu prijave je od dana objave Javnog poziva do 25. studenog 2022. godine ili do iskorištenja sredstava.

Cijeli Javni poziv i pripadajuću dokumentaciju možete pronaći na stranicama Istarske županije.

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji. Klikom na # vaše županije možete lakše selektirati što vas zanima.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!