Energetska obnova
Izvor: RosZie / Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
ODGOVOR MINISTARSTVA

Kada će krenuti natječaji za energetsku obnovu zgrada i kuća

Energetska obnova u posljednjih je nekoliko mjeseci postala neizostavan dio javne rasprave. Budući da će svima drastično poskupiti režije, traži se način kako (dugoročno) uštedjeti. No, energetska obnova zgrada i kuća poželjna je ako se sufinancira novcem države i EU-a. Ipak, takvih natječaja i Javnih poziva nema često. Ali, to bi se moglo promijeniti. 

Energetska obnova kuća

Donošenjem Vladine 'Odluke o produžetku financiranja u 2022. godini provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje do kraja 2020. godine', ostvareni su uvjeti za raspisivanje 'Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu'.

Ovim javnim pozivom obuhvatit će se isključivo one obiteljske kuće koje su oštećene u potresima 2020. godine na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, koje su:

 • imale konstrukcijska i/ili nekonstrukcijska oštećenja
 • one na kojima su provedene hitne sanacije (dimnjaci, dizala, zabatni zidovi, stubišta, privremena zaštita od atmosferilija…)

Najava javnog poziva planirana je tijekom ove jeseni, a 30-ak dana nakon najave poziv će biti otvoren za zaprimanje prijava. Za prijavu na javni poziv nije potreban glavni projekt, već se prilaže energetski certifikat prije obnove, a glavni projekt je potrebno priložiti jedino u slučaju kada se aplicira za mjeru ugradnje fotonaponske elektrane ili za ugradnju mjera korištenja obnovljivih izvora energije snage veće od 30 kW.

Energetska obnova zgrada

Vezano uz Program energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje do 2030. godine, iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine skreću pozornost kako je iz investicije C.6.1.R1-I1 NPOO-a za obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu predviđeno 300 milijuna kuna za razdoblje od 2022.-2024. provedbe navedenog Programa, a ne svake godine. Tih 300 milijuna kuna već je 'potrošeno', odnosno Javni poziv je zatvoren.  

Za naredno financijsko razdoblje (VFO 2021.-2027.) Europska komisija još nije odobrila sredstva, ali iz Ministarstva tvrde da se zauzimaju da sredstva budu što veća kako bi se ostvarili ciljevi iz Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine

Uz već osiguranih 300 milijuna kuna za sufinanciranje obnove višestambenih zgrada neoštećenih u potresu iz investicije C6.1.R1-I1 NPOO-a, u okviru investicije C6.1.R1-I2 Obnova zgrada oštećenih u potresu s energetskom obnovom, osigurat će se i sredstva za obnovu minimalno 45.000 m2 višestambenih zgrada oštećenih u potresu, odnosno minimalno će se utrošiti oko 172,5 milijuna kuna za ovu svrhu. Poziv će objaviti Fond za obnovu početkom 2023. godine.

Također, do kraja 2022. godine u okviru inicijative C6. Obnova zgrada planira se i objava poziva na:

 • dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnog sektora 
 • za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra (neoštećenih u potresu)

Za svaki poziv osigurana su sredstva u iznosu od 300 milijuna kuna.

Ulažu se milijarde

Zaključno, Europska komisija je unatrag nekoliko dana usvojila Sporazum o partnerstvu s Republikom Hrvatskom za financijsko razdoblje 2021.-2027., čime je utvrđena strategija ulaganja u iznosu od DEVET milijardi eura za financiranje kohezijske politike. Sporazum obuhvaća:

 • Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) s 5,203 milijardi eura
 • Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) s 1,569 milijardi eura
 • Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. s 1,933 milijardi eura
 • Program za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. s 243,7 milijuna eura

Iz Ministarstva napominju da se novim Sporazumom o partnerstvu otvaraju prilike za jače ulaganje u razvoj hrvatskih regija, u slabije razvijena područja i jačanje gospodarstva uz ulaganja u energetsku učinkovitost, borbu s klimatskim promjenama te ulaganja u kvalitetnije javne usluge zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne zaštite.

Naglašavaju kako se u okviru NPOO-a više neće objavljivati novi pozivi za energetsku obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu, a nova ulaganja u energetsku učinkovitost kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. bit će pravovremeno najavljena. 

ODLUKA VLADE

Na sjednici Vlade u četvrtak 08.09, izglasan je Prijedlog zaključka u vezi s energetskom obnovom stambenih prostora na području Republike Hrvatske.

U tom prijedlogu piše:

 1. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do kraja 2023. mora provesti Programske mjere za smanjenje posljedica energetske krize.
 2. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i FZOEU, a u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća i energetske obnove stambenih zgrada, u 2023. godini mora osigurati sredstva u maksimalnom iznosu do očekivanog prihoda od prodaje emisijskih jedinica u Republici Hrvatskoj koji će se uplaćivati u Fond u 2023. godini.
 3. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mora osigurati da do 1. rujna 2023. budu raspisani javni pozivi za energetsku obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Prije raspisivanja javnih poziva potrebno je pribaviti prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 4. Za nositelja projekta iz točke 3. ovog Zaključka određuje se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za koordinaciju svih aktivnosti vezanih za provedbu ovog Zaključka određuje se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

A navedeno znači:

 • Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada provodilo bi se bespovratnim sredstvima koja bi se isplaćivala na račune korisnika.
 • Prema dostupnim procjenama, kod takvog načina sufinanciranja, ako bi se maksimalni osigurani iznos od 988 milijuna kuna podijelio na energetsku obnovu stambenih zgrada i obiteljskih kuća u jednakim iznosima, osigurala bi se energetska obnova
  • 10.000 obiteljskih kuća i
  • 300 višestambenih zgrada
 • A 5.000 obiteljskih kuća i preko 1.000 višestambenih zgrada je do sad izrazilo interes za energetskom obnovom te se navedeni projekti mogu brzo realizirati.

Ključno je naglasiti da će se navedena energetska obnova financirati iz nacionalnih izvora, to neće biti novac iz 'EU Izvora'. To će biti novac koji će se dobiti prodajom emisijskih jedinica.  

Dakle, da rezimiramo informacije koje kruže društvenim mrežama:

 • zgrada može dobiti do 85 posto bespovratnih sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu
  • 'EU fondovi' još nisu definirani, odnosno nije definirana struktura financijske omotnice 2021.-2027. Jedini do sada objavljeni Javni poziv za energetsku obnovu zgrada financirao se iz NPOO, takvog poziva više neće biti
 • krajem godine ide natječaj za energetsku obnovu kuća, a na proljeće za zgrade. Uvjet za uspješnu prijavu je izrađen Glavni projekt, a njegova izrada traje od 3-5 mjeseci pa bi se trebali čim prije početi pripremati.
  • Da, na jesen 2022. će se objaviti javni poziv za energetsku obnovu kuća, ali oštećenih u potresu. Za neoštećene kuće ali i zgrade poziv mora biti objavljen najkasnije do 1. rujna 2023. 
 • donesen je Program do 2030. uz koji se svake godine dodjeljuje 300 milijuna kuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada
  • Da, Program je uistinu donesen, no spomenutih 300 milijuna kuna odnosilo se isključivo na Javni poziv iz NPOO-a.
  • Također, do kraja 2022. godine u okviru inicijative C6. Obnova zgrada (NPOO) planira se i objava poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra (neoštećenih u potresu) u iznosu od 300 milijuna kuna.
  • Za sada, neće biti Javnih poziva (iz Europskih sredstava) kao što je bio zadnji od 300 milijuna kuna, ali se planiraju drugi javni pozivi navedeni u Odluci Vlade od rujna 2022.
 • Najkasnije do 1. rujna iduće godine bit će objavljen Javni poziv za energetsku obnovu kuća i zgrada (uvjeti prijave još neko vrijeme neće biti poznati) 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!