Križevci
Izvor: krizevci.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

KRIŽEVCI - građanima se sufinancira izgradnja sunčane elektrane

Grad Križevci nastavlja sufinancirati obnovljive izvore energije građanima koji žive u obiteljskim kućama. Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju otvoren je najkasnije do 1. listopada 2022. godine.

Križevci su nedavno sufinancirali pripremu projektne dokumentacije – izradu glavnog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, a Koprivničko-križevačka županija je dodjeljivala sredstva za postavljanje nove fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u mrežnom radu na postojeće obiteljske kuće.

Ovaj put Križevci su raspisali Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju fizičkim osobama građanima za izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u mrežnom radu (FNE) na postojeće obiteljske kuće s ciljem povećanja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada Križevaca te smanjenje emisija stakleničkog plina CO2, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.
Grad zadržava pravo odbacivanja prijave ako nije u skladu s ciljem ovog Poziva.

Grad će ovaj put korisnicima dodjeljivati sredstva donacije do 40 posto, ali ne više od 20.000 kn kuna po prijavi, za opravdane troškove. Raspoloživa sredstava iznose 800.000 kn.

Javni poziv otvoren je za podnošenje prijava do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. listopada 2022. godine.

Opravdani troškovi

Opravdani su troškovi nabave i ugradnje jedne nove FNE, nastali tijekom 2022. godine, sukladno glavnom projektu, a što se dokazuje datumima izdavanja računa:

 • fotonaponski paneli (moduli) stupnja korisnog djelovanja najmanje 17 posto i njihovi nosači
 • pretvarači (inverteri)
 • akumulatori električne energije
 • oprema fotonaponskog kruga (regulatori punjenja, priključni ormarići, zaštitne sklopke kabeli, pribor za postavljanje, oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka, i dr.) 
 • ostala oprema za pravilan rad sustava (opremanje obračunskog mjernog mjesta FNE u mrežnom radu, u tekstu: OMM,..)
 • pripadajući građevinski radovi nužni za ugradnju navedene opreme - prodori, betoniranje postolja, itd.
 • opremanje obračunskog mjernog mjesta za FNE u mrežnom radu (račun HEP ODS-a)
 • stručni nadzor

Sva dokumentacija se podnosi:

 • u PDF obliku na e-mail adresu pisarnica@krizevci.hr ili
 • donosi osobno u papirnatoj inačici u pisarnicu gradske uprave I.Z. Dijankovečkog 12, 48260 Križevci
 • odnosno dostavlja poštom na istu adresu

Građanin u roku za podnošenje prijava može podnijeti:

 • jednu prijavu za sufinanciranje izgradnje jedne nove FNE
 • dopunu prijave
 • izjavu o odustajanju od prijave
 • novu prijavu, nakon što je odustao od prethodne prijave (ako je Poziv otvoren)

Cijeli javni poziv i pripadajuću dokumentaciju možete naći na web stranicaa Grada Križevaca.

Dodatne obavijesti mogu se dobiti:

 • na telefon 048/ 628-922 ili
 • slanjem upita na e-adresu: ivana.mlinaric@krizevci.hr

Za detalje se možete javiti i partnerima ZGRADOnačelnik.hr-ovog projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! - energetskoj zadruzi KLIK - Križevački laboratorij inovacija za klimu u Energetsko-klimatski ured i Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u Križevcima

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!