Bol, otok Brač
Izvor: Dieter / Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Općina Bol sufinancira izradu glavnog projekta sunčane elektrane

Općina Bol u Splitsko-dalmatinskoj županiji raspisala je Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane u 2022. godini. Poziv je otvoren do 30. studenog 2022. godine.

Predmet Javnog poziva za sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane je dodjela donacija Općine Bol fizičkim i pravnim osobama (prijavitelji/korisnici) za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije – izradu glavnog
projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u modalitetu kupca s vlastitom proizvodnjom na postojećoj kući.

Općina Bol je za ovu namjenu u 2022. godini planirala isplatiti ukupno 170.000 kuna.

Tko (ni)su korisnici:

  • Korisnici donacija iz ovog Poziva mogu biti fizičke i pravne osobe koje su vlasnici[1] ili suvlasnici kuća na kojima se planira postavljanje sunčane elektrane za koju je potrebno prethodno izraditi glavni projekt.
  • Korisnik donacije ne može biti osoba čija kuća je u zoni A konzervatorske zaštite Općine Bol.
  • Korisnik donacije čija je kuća u zoni B konzervatorske zaštite može dobiti donaciju, ako priloži suglasnost Ministarstva kulture-Konzervatorskog odjela u Split za postavljanje sunčane elektrane na krov kuće.

Zone zaštite na području Općine Bol možete otvoriti na njihovim stranicama.

Svi korisnici donacije moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • imaju prebivalište na području Općine Bol i na adresi na kojoj se projekt provodi.
  • imaju podmirene obveze poreza, prireza i drugih obveza o kojima evidenciju vodi Porezna uprava.
  • imaju podmirene sve obveze prema Općini Bol.

Vlasništvo će se provjeravati uvidom u Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra temeljem dostavljenog podatka o katastarskoj čestici na kojoj se provodi ulaganje.

Prihvatljiv trošak po ovom Pozivu je izrada projektne dokumentacije do razine glavnog elektrotehničkog projekta s troškovnikom za sunčanu elektranu u paralelnom radu s distribucijskom mrežom na kući. Izrađeni dokumenti moraju biti ovjereni od ovlaštenog inženjera te moraju glasiti na korisnika donacije.

Prihvatljiv trošak je nastao nakon 1. siječnja 2022. godine, a smatra se da su troškovi nastali na datum izdavanja računa.

Donacija može iznositi do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše 3.000 kn.

Poziv je otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2022. godine.

Sve informacije vezane uz ovaj Poziv mogu se dobiti:

  • u Jedinstvenom upravnom odjelu Općina Bol
  • na telefon: (021) 717 040
  • upitom na e-mail adresu: alenka.kojdic@opcinabol.hr

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji. Klikom na # vaše županije možete lakše selektirati što vas zanima.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!