Osunčajmo Hrvatsku
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
NOVI PROJEKT ZGRADOnačelnik.hr-a

OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO

ZGRADOnačelnik.hr pokrenuo je projekt kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije te dekarboizacije nekretnina općenito, 

*Ažurirano 02.01.2024.

Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti da bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama. 

Zgrade su, naime, odgovorne za oko 40 posto potrošnje energije u Europskoj uniji i 36 posto emisija stakleničkih plinova. To se u idućih nekoliko godina želi promijeniti. 

Ciljevi EU-a:

  • do 2024. napraviti prve pomake u energetskoj obnovi zgrada
  • do 2030. smanjiti emisije CO2 za 55 posto
  • do 2050. energetski obnoviti 80 posto zgrada
  • do 2050. postati klimatski neutralan kontinent

S obzirom na to da ZGRADOnačelnik.hr od samih početaka prati obnovu nakon potresa, energetsku obnovu i implementaciju obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, pokrenuli smo projekt 'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO' da bismo građanima i poduzetnicima, uz sudjelovanje JL(R)S-ova, državnih institucija i drugih dionika, naglasili ekološku važnost i korist obnovljivih izvora energije i energetske obnove.

Uz pomoć partnera, cilj nam je pokazati i dokazati, ne samo ekološku komponentu, nego i financijsku isplativost korištenja OIE i energetske obnove. 

ŠTO RADIMO?

Svakoga tjedna od siječnja 2022. godini objavljujemo tekst(ove) o energetskim obnovama zgrada (javnih, poslovnih i privatnih) i kuća, projektima ugradnje i korištenja obnovljivih izvora energije...

  • Pratit ćemo sve javne pozive općina, gradova, županija i države koji se tiču energetske obnove i implementacije obnovljivih izvora energije u zgradama i kućama. 
  • Objavljivat ćemo pozitivne priče do sada provedenih energetskih obnova kako bismo pokazali i dokazali da se može. 
  • Ukazivat ćemo na poteškoće i zapreke u provođenju ovakvih projekata. 
  • Predlagat ćemo nove ideje i rješenja. 

Osim toga, temu ćemo obrađivati i kroz emisiju ZGRADOnačelnik i specijalne partnerske emisije OSUNČAJMO HRVATSKU na prvom poslovnom internet i podcast radiju - poslovniFM, organizirat ćemo konferencije / okrugle stolove / panel rasprave na teme obnovljivih izvora energije i energetske obnove kao i izraditi e-book. Također ćemo redovito komunicirati s partnerima - medijima, građanima, predstavnicima suvlasnika, zajednicama, udrugama, zadrugama, institucijama, tvrtkama o ovoj gorućoj temi. 

ZGRADOnačelnik.hr poziva sve zainteresirane da pridruže projektu OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! Također, pozivamo predstavnike suvlasnika, suvlasnike i sve zainteresirane građane da se jave sa svojim pitanjima, iskustvima i problemima da bismo, kroz te primjere, zajedničkim snagama pomogli drugima. 

KAKO SE UKLJUČITI?

Ako želite znati više o projektu ili ga na bilo koji način podržati i sudjelovati u njemu javite nam se na osuncajmo@zgradonacelnik.hr

Pratite naše rubrike i teme:

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstvaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije (MZOZT)

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!