solarni paneli
Izvor: Photo by Los Muertos Crew / Pexels
OSUNČAJMO HRVATSKU

Splitsko-dalmatinska županija potiče primjenu OIE kućanstvima, ali i općinama, gradovima, ustanovama

Splitsko-dalmatinska županija objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva o iskazu interesa za dobivanje potpora sukladno Programu sustavnog gospodarenja energijom na području Splitsko dalmatinske županije 2022.-2025.

Korisnici sredstava mogu biti:

(1) Fizičke osobe, odnosno kućanstva za:

  • Projekt 1: Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama
    • Mjera 1.1. - Fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva instalirane snage do 10 kW (izvan sustava poticaja)

(2) Općine i gradovi, visokoškolske ustanove i fakulteti za:

  • Projekt 4: Razvoj i provedbe edukativnog programa u području energetske tranzicije

Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama:

MJERA 1.1. - fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva instalirane snage do 10 kW (izvan sustava poticaja)

Ukupni troškovi opreme i ugradnje fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva instalirane snage do 10 kW (izvan sustava poticaja) biti će prema tablici:

Ukupna snaga (kW ) Iznos

Do 10 kW

20.000 HRK

Do 8 kW 

15.000 HRK

Do 5 kW 

12.000 HRK

Stupanj korisnog djelovanja fotonaponskog modula mora biti najmanje 18 posto.

Bodovanje:

Korištenje sredstava u proračunu za ovu mjeru vrši se do iskorištenja prema rang listi po bodovima. Način bodovanja objašnjen je u Javnom pozivu.

Ukupni broj bodova računa se po formuli:

∑ = indeks razvijenosti + broj članova kućanstva + već instalirana elektrana (da/ne) + glavni projekt (da/ne) + suglasnost HEP (da/ ne )

f) Kao pokazatelj uspješnosti u obrazloženju trošenja sredstava, koristiti će se broj poticaja isplaćenih za ugrađene fotonaponske centrale na obiteljskim kućama

Uvjeti za dodjelu bespovratnih sredstava Splitsko-dalmatinske županije za Projekt 1. mogu ostvariti Podnositelji prijava koji udovoljavaju slijedećim uvjetima:

a) punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije
b) objekt na koji se planira ugradnja sustava nalazi se na području Splitsko-dalmatinske županije
c) Podnositelji prijave, vlasnik/suvlasnik objekta na kojeg se planira ugradnja sustava ima prijavljeno prebivalište na adresi na kojoj se planira ugradnja sustava

Općine i gradovi, visokoškolske ustanove i fakulteti za razvoj i provedbe edukativnog programa u području energetske tranzicije:

  • (1) Sufinancirat će se gradovima i općinama edukacija građanstva o potrebi prelaska na zelenu energiju tj. obnovljive izvore energije sa 80% od dostavljenog računa, a najviše sa 20.000 HRK.
    • Sufinancirat će se fakultetima i učilištima edukacija studentske i ostale populacije o potrebi prelaska na zelenu energiju tj. obnovljive izvore energije sa 80% od dostavljenog računa, a najviše sa 10.000 HRK .
  • (2) UVJETI koje visokoškolske ustanove i fakulteti, kao i JLS- ovi trebaju zadovoljiti da bi pristupili dodjeli sredstava:
    •  općine, gradovi, visokoškolske ustanove i fakulteti sa predviđenim programima u području energetske tranzicije

Rok za podnošenje prijava je 30 (trideset) dana od dana objave (7. rujna 2022.) na internetskim stranicama Splitsko-dalmatinske županije, odnosno do 7. listopada 2022.

Projekti se predaju u zatvorenoj omotnici preporučeno poštom ili osobnom predajom prijavitelja u Pisarnicu Splitsko-dalmatinske županije.

Cijeli javni poziv i pripadajuću dokumentaciju možete pronaći na web tranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!