solarni panel
Izvor: William Mead / Pexels
PRIPREMITE SE

Zaustavljene su prijave za energetsku obnovu kuća zbog pada sustava! Bit će novi datum prijave!

Zbog pada sustava, zaustavljene su prijave za energetsku obnovu kuća. Donosimo priopćenje FZOEU-a!

TEKST JE AŽURIRAN 14. LISTOPADA 2021. 

Zaustavljene su prijave! Prenosimo priopćenje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost!

'Nakon što je 14.10. od 9 h trebao krenuti sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, došlo je do tehničkih poteškoća uslijed kojih korisnicima sustav ePrijave nije bio dostupan.

Ovim se putem ispričavamo svim zainteresiranim građanima radi nastale situacije i neugodnosti koje im je ista prouzročila.

Zaduženi tim informatičara i programera intenzivno radi na uklanjanju svih programskih i infrastrukturnih barijera uslijed kojih je došlo do poteškoća u radu sustava ePrijave.

Zaprimanje prijava na Javni poziv se privremeno odgađa te ćemo o novom datumu zaprimanja obavijestiti javnost u najkraćem mogućem roku. Svi građani zainteresirani za ovaj poziv dobit će novu priliku prijaviti svoje projekte za sufinanciranje.?

Tekst od srijede 14. listopada 2021. 

Kako se prijaviti na javni poziv za energetsku obnovu kuća? Djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) su na nekoliko radionica, koje su u posljednjih nekoliko tjedana organizirali diljem Hrvatske, pojasnili kako se to radi.

Prijave počinju u ČETVRTAK, 14. LISTOPADA 2021. OD 9:00 ujutro. Prijavljuje se ISKLJUČIVO elektronskim putem, preko linka e-prijave

Da bi se uopće mogli prijaviti, morate imati svoj korisnički račun. Možete se registrirati OVDJE

  • SAVJET – Provjerite je li vaš korisnički račun aktivan i jesu li vaše korisničko ime i zaporka aktivni da se ne bi dogodilo na dan prijave da se ne možete ulogirati.

Ako imate problem s računom za e-prijavu, morate se javiti na e-mail adresu eprijave@fzoeu.hr.

NAPOMENA – korisnički račun ne mora glasiti na samog prijavitelja (ako je primjerice član obitelji taj koji umjesto vas prijavljuje projekt). Dakle, korisnički račun, kako kažu iz Fonda, može glasiti na Peru Perića, a Mara Marić je ta koja traži subvenciju. Važno je da svi dokumenti u prijavi glase na Maru Marić.

Postupak prijave

1. KORAK

  • Unos osnovnih podataka o prijavitelju
  • Učitanje obvezne dokumentacije

2. KORAK

  • Provjera unesene dokumentacije
  • Potvrda podataka i dokumenata
  • Podnošenje prijave

Kada uspješno podnesete prijavu, na vašu e-mail adresu stići će potvrda s podacima o prijavi – bit će naveden popis svih dokumenata i redni broj prijave.

Što znači redni broj?

To je informacija za prijavitelja, a Fondu zadaća za redoslijed obrađivanja prijava. Prijave se obrađuju isključivo kronološki prema redu zaprimanja.

Prijave se obrađuju sve dok Fond 'ne ispuca' zadanu količinu novca za ovaj Javni poziv – a to je 300 milijuna kuna. To je jako važno naglasiti jer kada Fond obradi onoliko prijava s kojima 'ispuca' zacrtani budžet, više ne obrađuje prijave.

Primjerice, Fond obradi 100 prijava (koje su zadovoljile sve uvjete i kriterije) i dosegne limit od 300 milijuna kuna. Vaša prijava je 101. i premašuje limit. Fond neće uopće otvarati i obrađivati vašu prijavu.

O svemu ćete dobiti obavijest na e-mail – i ako je vaša prijava obrađena i 'prošla', ili da prijava nije 'prošla' i iz kojeg razloga.

Onima kojima se prijava odobri, točno će znati što je odobreno i za što, koji su uvjeti i s kojom dokumentacijom se moraju javiti u Fond.

Ključna informacija je ROK PROVEDBE projekta, a on iznosi 24 mjeseca od trenutka kada zaprimite od Fonda povratnu informaciju o prihvaćenoj prijavi.

Važno je napomenuti da osobe koje provedu energetsku obnovu kuće MORAJU dvije godine zadržati prebivalište na toj adresi kuće koja je predmet sufinanciranja.

Razlike ovog poziva u odnosu na dosadašnje

Prošlih godina bila su tri različita poziva, sada i ubuduće bit će samo jedan. Odnosno, neće biti posebnog poziva za izgradnju fotonaponskih elektrana i postavljanje fasade. 

Promijenjen je način prijavljivanja na Javni poziv. Prošlih se godina dokumentacija učitavala ranije, a na dan otvaranja poziva se samo kliknulo – prijavi se. Sada se dokumentacija učitava istoga dana kada se prijavljujete na Javni poziv.

Promijenjeni su tehnički uvjeti i zato trebate provjeriti postojeće ponude vaših izvođača.

Vrijedi li dokumentacija od prošle godine? Da, ako odražava isto stanje kao i lani. 

Iz Fonda napominju da ovaj poziv NIJE namjenjen za kuće koje su stradale u potresu. Taj će poziv biti objavljen kasnije.

Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

Više informacija možete pročitati OVDJE.

Posljednju online radionicu Fonda možete pogledati OVDJE. (Napomena - kliknite na prijavu za radionicu i onda će se otvoriti snimka radionice) 

Vodič kroz sustav za ePrijave možete preuzeti OVDJE.

Pažljivo pogledajte video o načinu prijave. 

Ako želite znati više o energetskoj obnovi kliknite ovdje.