solarni panel
Izvor: pasja1000 / Pixabay
JAVNI POZIV

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA - Prijave kreću 7. prosinca u 10 sati.

Provjerite jeste li unijeli sve tražene podatke i dokumente. 

TEKST JE AŽURIRAN 06. PROSINCA 2021. 

U ponedjeljak 06. prosinca od 12:00 sati više neće biti moguće prijaviti se na Javni poziv za energetsku obnovu kuća. Od tog trenutka u sustavu e-prijave više neće biti moguće unositi izmjene niti mijenjati učitanu dokumentaciju.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost savjetuju prijavitelje da provjere jesu li uneseni svi traženi podaci i dokumenti, a posebnu pažnju skreću na ispunjavanje polja u koraku 6 – Izjave.

Nakon 6. prosinca u 12:00 sati u korisničkom računu bit će vidljiva rekapitulacija gdje će biti vidljivi detalji pripremljene prijave.

Od utorka 7. prosinca 2021. u 10:00 sati u korisničkom računu bit će aktivirana opcija PODNESI PRIJAVU. 

Klikom na nju omogućit će se podnošenje prijave.

Iz FZOEU-a napominju kako kraće vrijeme prije početka podnošenja prijava privremeno neće biti vidljiva rekapitulacija u korisničkom računu, a radi osiguravanja stabilnosti sustava.

Obavijest o uspješnom podnošenju prijave bit će poslan na adresu elektroničke pošte na koju je registriran korisnički račun tijekom dana kada je prijava podnesena. Za svaki slučaj potrebno je provjeriti i pretinac neželjene pošte, savjetuju iz Fonda. 

Sretno svima! 

 

Tekst od 12.studenog 2021.

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, stoji u priopćenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg prenosimo u cijelosti! 

Od 30. studenog 2021. bit će moguće online ispuniti prijavni obrazac te učitati sve potrebne dokumente. To možete učiniti OVDJE.

Službeno zaprimanje prijava počinje od utorka, 7. prosinca 2021. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja.

Zainteresirani građani se pozivaju da za početak u sustavu ePrijave izrade svoj korisnički račun.  Upute za izradu i korištenje korisničkog računa možete preuzeti OVDJE.

Podjestimo, zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Podsjećamo da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%. Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, procjenjujemo da bi Ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

 

 

Tekst od 17.10.2021. 

Zaustavljene su prijave! Prenosimo priopćenje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost!

'Nakon što je 14.10. od 9 h trebao krenuti sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, došlo je do tehničkih poteškoća uslijed kojih korisnicima sustav ePrijave nije bio dostupan.

Ovim se putem ispričavamo svim zainteresiranim građanima radi nastale situacije i neugodnosti koje im je ista prouzročila.

Zaduženi tim informatičara i programera intenzivno radi na uklanjanju svih programskih i infrastrukturnih barijera uslijed kojih je došlo do poteškoća u radu sustava ePrijave.

Zaprimanje prijava na Javni poziv se privremeno odgađa te ćemo o novom datumu zaprimanja obavijestiti javnost u najkraćem mogućem roku. Svi građani zainteresirani za ovaj poziv dobit će novu priliku prijaviti svoje projekte za sufinanciranje.?

Tekst od srijede 14. listopada 2021. 

Kako se prijaviti na javni poziv za energetsku obnovu kuća? Djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) su na nekoliko radionica, koje su u posljednjih nekoliko tjedana organizirali diljem Hrvatske, pojasnili kako se to radi.

Prijave počinju u ČETVRTAK, 14. LISTOPADA 2021. OD 9:00 ujutro. Prijavljuje se ISKLJUČIVO elektronskim putem, preko linka e-prijave

Da bi se uopće mogli prijaviti, morate imati svoj korisnički račun. Možete se registrirati OVDJE

  • SAVJET – Provjerite je li vaš korisnički račun aktivan i jesu li vaše korisničko ime i zaporka aktivni da se ne bi dogodilo na dan prijave da se ne možete ulogirati.

Ako imate problem s računom za e-prijavu, morate se javiti na e-mail adresu eprijave@fzoeu.hr.

NAPOMENA – korisnički račun ne mora glasiti na samog prijavitelja (ako je primjerice član obitelji taj koji umjesto vas prijavljuje projekt). Dakle, korisnički račun, kako kažu iz Fonda, može glasiti na Peru Perića, a Mara Marić je ta koja traži subvenciju. Važno je da svi dokumenti u prijavi glase na Maru Marić.

Postupak prijave

1. KORAK

  • Unos osnovnih podataka o prijavitelju
  • Učitanje obvezne dokumentacije

2. KORAK

  • Provjera unesene dokumentacije
  • Potvrda podataka i dokumenata
  • Podnošenje prijave

Kada uspješno podnesete prijavu, na vašu e-mail adresu stići će potvrda s podacima o prijavi – bit će naveden popis svih dokumenata i redni broj prijave.

Što znači redni broj?

To je informacija za prijavitelja, a Fondu zadaća za redoslijed obrađivanja prijava. Prijave se obrađuju isključivo kronološki prema redu zaprimanja.

Prijave se obrađuju sve dok Fond 'ne ispuca' zadanu količinu novca za ovaj Javni poziv – a to je 300 milijuna kuna. To je jako važno naglasiti jer kada Fond obradi onoliko prijava s kojima 'ispuca' zacrtani budžet, više ne obrađuje prijave.

Primjerice, Fond obradi 100 prijava (koje su zadovoljile sve uvjete i kriterije) i dosegne limit od 300 milijuna kuna. Vaša prijava je 101. i premašuje limit. Fond neće uopće otvarati i obrađivati vašu prijavu.

O svemu ćete dobiti obavijest na e-mail – i ako je vaša prijava obrađena i 'prošla', ili da prijava nije 'prošla' i iz kojeg razloga.

Onima kojima se prijava odobri, točno će znati što je odobreno i za što, koji su uvjeti i s kojom dokumentacijom se moraju javiti u Fond.

Ključna informacija je ROK PROVEDBE projekta, a on iznosi 24 mjeseca od trenutka kada zaprimite od Fonda povratnu informaciju o prihvaćenoj prijavi.

Važno je napomenuti da osobe koje provedu energetsku obnovu kuće MORAJU dvije godine zadržati prebivalište na toj adresi kuće koja je predmet sufinanciranja.

Razlike ovog poziva u odnosu na dosadašnje

Prošlih godina bila su tri različita poziva, sada i ubuduće bit će samo jedan. Odnosno, neće biti posebnog poziva za izgradnju fotonaponskih elektrana i postavljanje fasade. 

Promijenjen je način prijavljivanja na Javni poziv. Prošlih se godina dokumentacija učitavala ranije, a na dan otvaranja poziva se samo kliknulo – prijavi se. Sada se dokumentacija učitava istoga dana kada se prijavljujete na Javni poziv.

Promijenjeni su tehnički uvjeti i zato trebate provjeriti postojeće ponude vaših izvođača.

Vrijedi li dokumentacija od prošle godine? Da, ako odražava isto stanje kao i lani. 

Iz Fonda napominju da ovaj poziv NIJE namjenjen za kuće koje su stradale u potresu. Taj će poziv biti objavljen kasnije.

Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

Više informacija možete pročitati OVDJE.

Posljednju online radionicu Fonda možete pogledati OVDJE. (Napomena - kliknite na prijavu za radionicu i onda će se otvoriti snimka radionice) 

Vodič kroz sustav za ePrijave možete preuzeti OVDJE.

Pažljivo pogledajte video o načinu prijave. 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.