solarni panel
Izvor: Kindel Media / Pexels
ZGRADOnačelnik.hr
SAVJET STRUČNJAKA

10 KORAKA - kako najjednostavnije do fotonaponske elektrane na krovu

Nekoliko je preduvjeta koje morate ispuniti prije samog pokretanja procesa projektiranja i izgradne fotonaponske elektrane na krovu. 

Cijene energenata u svijetu nezaustavljivo rastu, stoga se u posljednje vrijeme, više nego ikada, počelo razmišljati o alternativnim izvorima energije. Naravno, govorimo o obnovljivim izvorima kao što su Sunce, vjetar, biomasa, geotermalna energija i energija vode (hidroenergija). 

A kako te izvore iskoristiti? Jedan od načina je postavljanje fotonaponskih ćelija na krovove kuća i zgrada. No to nije jednostavan ni lak proces. Zato je Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner i poznati hrvatski eko aktivist izradio jednostavan priručnik 'Moja energija, moja sloboda - Kako najjednostavnije napraviti fotonaponsku elektranu'. 

- Najveći izazov u pisanju bilo mi je, s jedne strane, ne dati previše informacija (da ne 'rastjeram' tehnički manje obrazovane građane i gospodarstvenike), a s druge da se ispuni osnovni cilj - pripremiti ih za prvi razgovor s projektantom i izgradnju vlastite fotonaponske elektrane - napisao je Piršić na kraju priručnika.

Objavljujemo dio tog priručnika - kako ugraditi fotonaponsku ćeliju na krov, korak po korak.

Kako se sve može koristiti energija Sunca?

Na tri načina, od toga dva pogodna za osobnu energetiku:

 1. možemo pripremiti potrošnu toplu vodu (zagrijavati toplu vodu), tada govorimo o toplinskim kolektorima
 2. možemo proizvoditi električnu energiju (tada govorimo o fotonaponskim panelima)
 3. možemo napraviti pravu pravcatu klasičnu termoelektranu na solarno 'gorivo', ali to zahtijeva jako puno prostora, to rade samo u pustinjama (za sada).

1. PREDUVJETI ZA INSTALACIJU VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Kako procijeniti jeste li uopće u mogućnosti instalirati na vlastiti poslovni ili stambeni objekt malu fotonaponsku elektranu i/ili ima li to uopće smisla?

 • Dio stambenih i poslovnih objekata nalazi se u zaštićenim urbanim jezgrama i konzervatori NE dopuštaju postavljanje fotonaponskih panela na krov takvih građevina (o mogućnosti postavljanja kolektora, molimo vas, informirajte se u lokalnom konzervatorskom uredu ili uredu državne uprave).
 • Dio objekata nalazi se u nepovoljnom položaju s obzirom na prividno 'gibanje' Sunca. Konkretno, možda se veći dio dana krov na koji želite instalirati fotonaponsku elektranu nalazi u sjeni nekog prirodnog (npr. brdo, visoka vegetacija) ili ljudskom rukom napravljenog objekta (npr. neboder). Na takvom krovu nije preporučljivo instalirati fotonaponsku elektranu, ali je preporučljivo provjeriti je li moguće ugraditi fotonaponske panele na fasadu objekta ili pored objekta.
 • Također, treba provjeriti kako je orijentiran sam krov jer ako je većina njegove površine okrenuta prema sjeveru imate znatno manju mogućnost proizvodnje električne energije iz fotonaponskih panela.

2. ISPLATIVOST VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE (FNE)

Ako su prethodni uvjeti zadovoljeni (tj. vaš objekt nije u zaštićenoj gradskoj jezgri, niti u sjeni nebodera te vaš krov nije orijentiran prema sjeveru), savjetujem vam da provjerite kolika je vaša dosadašnja godišnja potrošnja električne energije (u kWh) i pokušajte promisliti (sami ili uz nečiju pomoć) hoće li se ona i koliko povećavati. Na internetu možete pronaći brojne kalkulatore koji bi vam trebali pomoći pri izračunu, no budite pažljivi s ovima jer često nisu dovoljno pouzdani. Stoga je preporučljivo obratiti se zadruzi ili nekom drugom stručnjaku koji će vam pomoći pri izračunu vaše potrošnje. 

 • Kada pak govorimo o povećanju potrošnje vaše obitelji (ili vaše tvrtke), onda prije svega mislimo na očekivanu skorašnju nabavku elektrovozila (automobila, bicikla ili romobila), instalaciju dizalica topline (tj. 'prebacivanja' grijanja vaših objekata s fosilnih goriva na korištenje energije Sunca radi dobivanja toplinske i električne energije) i slično. Neka su dosadašnja (ne baš brojna) iskustva pokazala da se u tim slučajevima godišnja potrošnja električne energije kumulativno poveća do 50 posto.
 • Kad govorimo o smanjenju, možete uzeti u obzir mjere uštede energije (zamjena žarulja, zamjena neupotrebljivih perilica rublja energetski učinkovitim modelom, promjena ponašanja potrošnje energije), ali i članove obitelji koji se mogu iseliti u sljedećih nekoliko godina.
 • Informaciju o vašoj potrošnji električne energije možete pronaći na računima HEP-a (ili drugog opskrbljivača) koje svaki mjesec dobivate. Potrebno je zbrojiti 12 mjesečnih računa za godišnju potrošnju, a poželjno je staviti ih u Excel tablicu s razdvojenom višom i nižom tarifom. Tako ćete dobiti 12 brojki za nižu tarifu i 12 za višu tarifu električne energije koju plaćate. Dakle, ukupno 24 brojke i trebate napraviti njihov ukupan zbroj.
 • Ako je vaša godišnja potrošnja veća od 5000 kWh, po sadašnjim cijenama električne energije i opreme za fotonaponsku elektranu (i baterijske sustave), investicija se u svakom slučaju isplati. Ako je pak vaša godišnja potrošnja manja od 5000 kWh, financijska isplativost projekta je manja, ali i dalje ostaju društvena i ekološka korist.
 • Istina je da neki od naših građana imaju iznimno malu godišnju potrošnju električne energije te se njima investicija u vlastitu fotonaponsku elektranu financijski ne isplati (predug je period povrata investicije), iako i za te slučajeve možda treba realizirati projekt zbog sigurnosti opskrbe električnom energijom (i energetske neovisnosti), a zasigurno se isplati svima iz ekoloških razloga jer tako ćemo pomoći u borbi za spas planeta i ublažavanju posljedica već sada razornih klimatskih promjena.
 • Zaključno, preliminarni financijski izračun (o kojem ću malo kasnije opširnije govoriti) dat će vam osnovu za racionalnu odluku o pokretanju projekta.

3. SNAGA VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Ako ispunjavate uvjete za instalaciju vlastite fotonaponske elektrane i ako vaša trenutna i buduća potrošnja opravdavaju takvu investiciju (slučajeve kada ulazite u projekt iz drugih razloga kasnije ćemo razmotriti), potrebno je u sljedećem koraku razmotriti koje će snage biti vaša elektrana.

 • Da biste to izračunali, potrebno je imati podatak koliko se u dijelu Hrvatske u kojemu stanujete može dobiti električne energije od 1 kW instalirane snage fotonaponskih panela. Za potrebe ovog kratkog razmatranja uzet ću podatak s otoka Krka (koji je negdje u hrvatskom prosjeku), na kojem od 1 kW fotonaponskih panela dobijemo oko 1300 kWh električne energije godišnje. Ako je vaša trenutna godišnja potrošnja na primjer oko 6500 kWh, jednostavnom računicom (6500 kWh / 1300 kWh) dobijemo podatak da nam je potrebno oko 5 kW instalirane snage za vašu godišnju potrošnju (što možete utvrditi po vlastitim računima).

4. PREDNOSTI PRIKLJUČKA VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE NA MREŽU

Sada kada imamo izračun potrebne snage vaše buduće fotonaponske elektrane, vrijeme je da se počnete pripremati i za priključak na mrežu.

 • Naime, u ovom uvodnom dijelu pretpostavit ćemo da već imate priključak na elektrodistribucijsku mrežu i da ćete se s budućom FNE spojiti na nju (kasnije ćemo razmatrati slučajeve kada to ne želite). Postoji više prednosti takvog rješenja; kao prvo moći ćete viškove vlastite proizvodnje 'pohranjivati' u mrežu i 'povlačiti' ih kada nemate dovoljno vlastite proizvodnje (ili pohrane u vlastitim baterijskim sustavima), naprimjer noću. A kao drugo, vaš će se sustav moći udružiti u energetsku zajednicu, s čime ćete ostvariti brojne benefite, o čemu ćemo kasnije opširnije govoriti.
 • Da biste spoznali možete li vašu fotonaponsku elektranu priključiti na mrežu, trebate potražiti vaš postojeći ugovor s HEP-ODS-om jer temeljem njega već imate zakupljenu određenu snagu. Na otoku Krku to je najčešće 13,8 kW za trofazni priključak, što je za planiranu FNE od 5 kW i više nego dovoljno. 
 • Ako ne uspijevate u vlastitoj dokumentaciji pronaći ugovor s operaterom električne energije u kojem je navedeno koju snagu već sada imate zakupljenu, obratite se HEP-ODS-u koji je jedini operater distribucijskog sustava nacionalne mreže u Republici Hrvatskoj kako biste saznali taj podatak i ujedno zatražite od njih suglasnost za izgradnju i spajanje FNE na vašem objektu.

5. PRIKLJUČAK VAŠE ELEKTRANE NA MREŽU

Kada dobijete suglasnost od operatera električne energije (što ne bi trebao biti problem), vrijeme je da se pristupi izradi projekta FNE. 

 • Za to je potrebno odabrati ovlaštenog projektanta i preporuka je da se za to obratite najbližoj energetskoj zadruzi (i zbog cijene, i zbog sigurnost u kvalitetu rada vašeg odabira). Trenutno u Hrvatskoj ima dovoljno ovlaštenih projektanata i oni su u principu dostupni, osim kada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspiše natječaj za dodjeljivanje potpora za FNE jer tada svi žele žurno angažirati projektante. Stoga je preporuka da, čim donesete odluku o gradnji vaše FNE, kontaktirate najbližu energetsku zadrugu ili zajednicu te po njihovoj preporuci odaberite projektanta i dogovorite s njime izradu projekta.

Pročitajte i Od ideje do realizacije - Kada će solarna elektrana početi s radom

6. SUFINANCIRANJE FNE OD FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Kada imate suglasnost od HEP-ODS-a i projekt izrađen od ovlaštenog projektanta, trebate donijeti odluku o početku instalacije vaše fotonaponske elektrane. 

 • Većina građana i gospodarstvenika tu odluku donosi tek nakon što dobiju ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je do sada investitorima u FNE vraćao značajna sredstva (na područjima posebne državne skrbi 80 posto, na otocima 60 posto i ostalim dijelovima 40 posto). Fond je do sada raspisivao natječaje jednom godišnje i uvijek je redovno izvršavao svoje obveze, ako ste mu na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

7. NAJBOLJE VRIJEME ZA POKRETANJE PROJEKTA

 • Proljeće je najpogodnije doba za izgradnju vlastite FNE jer tako da imate uspješnu 'žetvu sunca' već iste godine. Stoga je proces pripreme važno pokrenuti u prosjeku tri mjeseca ranije (ovisno o vašem osobnom angažmanu, brzini državne administracije u obrađivanju projektne dokumentacije i brzini rada odabranog projektanta).

8. ODABIR OPREME I IZVOĐAČA RADOVA

Kada (tj. ako) već imate ugovor s Fondom, od ovlaštenog projektanta izrađen projekt i suglasnost HEP-ODS-a, vrijeme je za izabrati opremu i izvođača radova. U tu svrhu vam opet preporučujemo savjetovanje s najbližom energetskom zadrugom ili zajednicom jer oni zasigurno imaju dovoljno vlastitog iskustva i mogu vas prikladno savjetovati. Načelno, preporučujem kupovinu domaće opreme i odabir izvođača s referencama baš s vašeg područja. U slučaju reklamacija ili dodatnih pitanja imat ćete savjetnika u blizini.

 • Najčešća ponuda izvođača je tzv. 'ključ u ruke' model, što u praksi znači da će vam ista tvrtka prodati svu potrebnu opremu i instalirati je na vaš krov, a to se ujedno u praksi pokazalo i kao optimalno rješenje.
 • Pored izvođača radova poželjno je (a u slučaju ugovora s Fondom i neophodno) angažirati i tvrtku za stručni nadzor pri izgradnji FNE. O ovome se također možete posavjetovati sa zadrugom, odnosno tvrtkom koja vam je izradila projekt.
 • Za sve navedeno predlažem, poučen vlastitim iskustvom, da prikupite barem tri ponude (iako to nije obveza).

Pročitajte i: Kako instalirati i pustiti u pogon solarnu elektranu za kućanstvo

9. REALIZACIJA INSTALACIJE VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Kada smo odabrali opremu, izvođača radova i nadzor te se s njima dogovorili o datumu početku radova, možemo pristupiti realizaciji projekta. 

 • Razumno je prije toga provjeriti imate li na vlastitom krovu azbestne ploče (tzv. 'salonitke') i ako ih imate, trebat ćete ih prvo pažljivo ukloniti i zbrinuti na odgovarajući način jer su azbestna vlakna veoma kancerogena. Konkretno, u nekim gradovima i općinama postoje programi zbrinjavanja materijala koji sadrži azbest, stoga se treba informirati u gradu, općini, udruzi ili komunalnom poduzeću. Nakon završetka instalacije (i dobivanja potvrde nadzornog organa o tome) potrebno je od HEP-ODS-a zatražiti promjenu vašeg statusa (do sada samo) potrošača u status kućanstva s vlastitom proizvodnjom te uplatiti naknadu za priključenje temeljem koje se dobiva i novo digitalno dvosmjerno brojilo (trenutačna cijena za kućanstva s vlastitom proizvodnjom iznosi do 3.000 kuna plus PDV).

10. ZARADA KROZ VAŠU FOTONAPONSKU ELEKTRANU

Ako ste se već u ranijim koracima odlučili i postali proizvođač električne energije uz pomoć vaše fotonaponske elektrane, sada vam preostaje još odabrati opskrbljivača električne energije s kojim želite poslovati (to i dalje može biti postojeći). Ako ste ranije dobili ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, zatražite od njega povrat određenog postotka cjelokupne investicije na vaš račun (do sada je to bilo: min. 40 posto u svim dijelovima RH, osim na otocima 60 posto i 80 posto na područjima posebne državne skrbi).

Ovisno o vještini investitora - cijeli proces od početka do kraja realizacije instalacije fotonaponske elektrane u pravilu traje od tri tjedna do tri mjeseca.

Cijeli priručnik možete preuzeti OVDJE.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.