grijanje, kamin, sezona grijanja
Izvor: pixabay.com
SEZONA GRIJANJA

11 savjeta kako štedljivo grijati svoj dom

S obzirom su da obiteljske kuće i stambene zgrade u Hrvatskoj većinom izgrađene prije 1980. godine, one uglavnom nemaju nikakvu ili imaju minimalnu toplinsku izolaciju. Naravno, čast iznimkama koje su u posljednjih nekoliko godina energetski obnovljene.

Većina tih stambenih objekata troši 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode. No, s mjerama energetske učinkovitosti može se značajno smanjiti njihova potrošnja, pa čak i do 60 posto u odnosu na trenutnu.

S obzirom da kompletna energetska obnova obiteljskih kuća i stambenih zgrada iziskuje novac i vrijeme, donosimo vam nekoliko savjeta kako u ovom hladnom periodu godine barem malo smanjiti potrošnju energije i uštedjeti koju kunu te pritom održavati sustave grijanja ispravnima.

 1. Vrlo je važno da se prije svake sezone grijanja pozove ovlaštenu osobu koja će provjeriti plinske ili uljne instalacije, plamenik i izmjenjivače topline, odnosno bilo koji sustav grijanja koji imate u svom domu.
 2. Također, minimalno jednom godišnje stručna osoba treba provjeriti prohodnost dimnjaka.
 3. Ako imate peć na drva vodite računa o njenoj veličini – nije dobro da je prevelika ili premala u odnosu na 'kvadraturu' prostora. Nemojte pretrpavati ložište jer s time nećete postići ništa dobro.
 4. Ako imate bojler koji je veći nego što je potrebno za vaš prostor, on će trošiti više jer se češće pali i gasi, čime naravno dolazi do nepotrebno veće potrošnje energije. Bilo bi dobro posavjetovati se sa stručnim osobama oko toga. 
 5. U prostorijama u kojima ne boravite često smanjite temperaturu na termostatima ili ugasite radijatore.
 6. Kad smo već kod termostata, ako imate mogućnosti, promijenite analogne termostate onim digitalnim. Na taj način možete točno kontrolirati kada se grijanje pali i gasi te koju temperaturu želite postići. Na taj ćete način točno znati kolika je temperatura u vašem prostoru i možete smanjiti grijanje za jedan stupanj, a to je već značajna ušteda. A sve to je moguće, ovisno o termostatu, kontrolirati i putem mobitela čak i kada niste kod kuće.
 7. U periodu kada se prostor ne grije, u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji smanjuje kapacitet sustava grijanja. Zbog toga je preporučljivo odzračiti sve radijatore i kompletnu instalaciju kako bi se ispustio zrak da bi sve radilo ispravno i punim kapacitetom.
 8. Potrebno je i redovito čistiti radijatore jer prašina, paučina i druge nečistoće sprečavaju neometan protok topline.
 9. Ni u kojem slučaju ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem i ne ostavljajte predmete na njima jer to smanjuje protok topline i može biti potencijalno opasno.
 10. Kako bi se spriječio gubitak kroz otvore na vratima i prozorima možete ih začepiti silikonom, pur-pjenom, gumenim trakama, metlicama ili zaštitnim gumicama.
 11. I za kraj, još nekoliko trikova za sprečavanje gubitka topline – možete postaviti samoreflektirajuću foliju iza radijatora i, ako imate prozore na strani koja je većinu dana izložena suncu (kada ga ima), nemojte ih zaklanjati zastorima. Osim toga u hladnije prostore možete staviti deblje tepihe.

Ako imate još kakvih 'trikova', prijedloga i iskustva za uštedu u sezoni grijanja, slobodno ih podijelite s nama na e-mail adresu info@zgradonacelnik.hr.