žarulja, struja, utičnica
Izvor: Colin Behrens/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
VIŠE CIJENE ENERGIJE

4 savjeta za uštedu električne energije u kućanstvu

Postoje uređaji koje koristimo svakodnevno, a neke čak i 24 sata dnevno. Kod njih nema nekog posebnog trika za uštedu energije, osim ako se nabavi noviji, energetski učinkovitiji uređaj. No ima uređaja koje često koristimo, a ako ih pametno upotrebljavamo možemo prilično smanjiti račune za struju.

Hladnjaci i ledenice spadaju u one aparate koji rade non-stop. Oni prenose toplinu iz svoje unutrašnjosti u okolinu, odnosno prostoriju u kojoj se nalaze. S obzirom da hladnjak posjeduje 93,3 posto kućanstava u Hrvatskoj, a troše približno 15 posto električne energije, imaju velik utjecaj na račun za električnu energiju.

Drugi nezaobilazni uređaju u suvremenom životu je perilica rublja koja spada u najčešće korištene aparate. U Hrvatskoj je koristi 87,4 posto kućanstava, a na nju odlazi jedna desetina potrošnje električne energije.

Kako uštedjeti na računima za struju

Mali kućanski aparati često se koriste, a mogu trošiti mnogo energije. Da biste smanjili njihovu potrošnju koristite ih pametno i redovito ih održavajte.

1. KUHANJE

Ako imate električni štednjak dobro je kuhati s poklopcem jer se na taj način može uštedjeti i do 20 posto električne energije. Ako imate električnu pećnicu za većinu toga jednostavno je morate koristiti. Ali ako trebate nešto samo podgrijati, onda je bolje koristiti mikrovalnu pećnicu jer je ona energetski učinkovitija, a uštede se mogu popeti i do 50 posto.

2. RAČUNALA, TV, DVD...

Računala su nezaobilazna u većini kućanstava. S obzirom na pandemiju i rad i školovanje od kuće, njihova se upotreba poprilično povećala. Dobro je misliti na to da se računalo obavezno gasi kada ga se ne koristi. Paljenje i gašenje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo, kao što se često misli.

Ako ipak morate ostaviti računalo upaljeno dok ne radite, ugasite monitor jer on troši više od pola energije cijelog sustava. Zanimljiv je podatak da, ako ostavite monitor upaljen cijelu noć, potrošit ćete energije koliko je dostatno za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici.
Sve ovo vrijedi i za televizore, DVD uređaje, pojačala, konzole za igranje i slične uređaje.

>>>11 savjeta kako štedljivo grijati svoj dom

3. PERILICE POSUĐA

Perilice posuđa nisu česte u kućanstvima kao hladnjaci ili perilice rublja, ali sve ih je više. Osim što se njihovim korištenjem smanjuje potrošnja vode, o čemu smo već pisali, one troše i do 60 posto manje električne energije nego ručno pranje posuđa.

Dobro je perilicu posuđa priključiti na priključak s toplom vodom, umjesto hladnom, jer ćete tako dodatno uštedjeti s obzirom na to da se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. Također, nije potrebno uvijek uključivati program za sušenje posuđa jer se tako dodatno troši energija. 

4. ADEKVATNE ŽARULJE

Proizvodnja žarulja sa žarnom niti postupno je ugašena odlukom EU od 2009. do 2012. godine, jer su trošile zbilja puno energije. Naime, procijenjena ušteda zamjenom žarulja sa žarnom niti u EU do 2016. godine je oko 40 TWh, uz smanjenje emisije CO2 za 15 milijuna tona godišnje.

Alternativa tim žaruljama su LED, kompaktne flourescentne sijalice (CFL) i poboljšane žarulje sa žarnom niti. Poboljšane žarulje sa žarnom niti i halogenom tehnologijom štede električnu energiju od 20 do 45 posto za proizvodnju jednake svjetlosti, dok CFL koriste od 65 do 80 posto manje elektične energije od klasičnih žarulja sa žarnom niti.

>>>ŽARULJE - Koje se koriste u stanu i zgradi te kako uštedjeti

Osim zamjenom energetski učinkovitijim žaruljama, električnu energiju možete uštedjeti i ako se pridržavate ovih savjeta:

  • ako ne boravite u nekoj prostoriji dulje od 5 do 10 minuta trebate isključiti svjetlo
  • nema potrebe da palite svjetlo ako je dan i ima dovoljno dnevnog svjetla u prostoru
  • dobro je obojati zidove u svjetlije boje jer tamne upijaju svjetlost
  • redovito čistite sva rasvjetna tijela u kućanstvu
  • izbjegavajte tamne zavjese da biste imali što više dnevnog svjetla i što manje palili rasvjetna tijela

Ako imate još kakve ideje i savjete za uštedu električne energije u kućanstvu slobodno nam ih pišite u komentarima ili na info@zgradonacelnik.hr.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.