voda, pitka voda
ZGRADOnačelnik.hr
SVAKA KAP VRIJEDI

5 savjeta za uštedu vode u kućanstvu

Voda, vodikov oksid, H2O. Taj najvažniji kemijski spoj na Zemlji, bez kojega život u postojećem obliku nije moguć, bitan je sastojak živih organizama… ali i izrazito bitan segment svakoga kućanstva. 

Svakoga dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara pitke vode samo na ispiranje WC-a, a s druge strane jedan od šest ljudi na Zemlji nema dnevnih 20 do 50 litara osigurane svježe vode, kaže Wikipedia. U daljnje ružne i tužne statistike nećemo sada ulaziti, nego želimo skrenuti pozornost na to da je izrazito važno očuvati i što je više moguće štedljivo trošiti ove magične kapi bez kojih ne možemo.

Iz tog razloga donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako optimalno koristiti, odnosno štedjeti vodu u kućanstvu.

1. Higijena

Dok perete ruke i zube zatvarajte vodu jer se na taj način može uštedjeti i do 5 litara vode dnevno po osobi.

Umjesto kupanja u kadi tuširajte se. Tako ćete potrošiti i do 50 posto manje vode i energije. Naravno, mnogi se vole ponekad opustiti u toploj kupki, i to je preporučljivo iz mnogih razloga, ali neka to bude samo povremena aktivnost, a ne pravilo, ako želite uštedjeti vodu.

2. Pranje posuđa

Ako posuđe perete ručno u sudoperu, napunite ga vodom i operite posuđe, a ispirite pod tekućim mlazom. Ne pretjerujte s količinom sredstva za pranje posuđa, jer se onda za ispiranje potroši više vode.

Ako imate perilicu posuđa – odlično. Navodno pranje posuđa u perilici troši i do 80 posto manje vode nego ručno pranje. Perilicu uključujte kad je puna, a ne poluprazna.

3. Slavine

Slavine čistite redovito kako bi se što manje nakupljao kamenac. Osim toga, dobro je imati perlatore na svim slavinama jer se tako značajno štedi voda. Ako perlatori cure ili špricaju vodu na sve strane – zamijenite ih ili očistite, kao i sve ručice tuševa kako bi se smanjio nepotreban gubitak vode i toplinske energije potrebne za zagrijavanje te vode.

Ako je neka slavina neispravna i iz nje kaplje voda čim prije ju zamijenite jer se procjenjuje da te kapi skupe oko 16 litara po danu, bačene u nepovrat.

4. Vodokotlići

Idealno bi bilo da imate vodokotlić s dvojnim ispustom vode. Ako je to neizvedivo, možete se poslužiti jednostavnim trikom – u vodokotlić stavite plastičnu bocu od barem jedne litre napunjenu vodom (može i veća ako stane), čime ćete svakim punjenjem kotlića uštedjeti tu litru ili više vode.

5. Vodomjeri

Ako imate individualni vodomjer preporuča se da redovito provjeravate stanje, zapisujete mjesečnu i tjednu potrošnju vode, a ako primijetite nepravilnosti svakako se javite svom opskrbljivaču. O vodomjerima smo već pisali ovdje. 

Ako imate još kakve ideje i savjete za uštedu vode u kućanstvu slobodno nam ih pišite u komentarima ili na info@zgradonacelnik.hr.

11 savjeta kako štedljivo grijati svoj dom

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.