vodomjer
Izvor: https://pixabay.com/
ISKUSTVO PREDSTAVNIKA SUVLASNIKA

Ako želite ugraditi vlastiti vodomjer na ovo svakako morate obratiti pažnju

Ugradnja vodomjera nije jednostavna. No postoji nekoliko 'caka' u tom postupku. Donosimo jednu od njih. 

Veliki interes čitatelja mogao se vidjeti na tekstu o vodomjerima. U Facebook grupi Predstavnici suvlasnika mnogi su predstavnici podijelili svoje probleme, a neki i rješenja. Naime, veliki je broj suvlasnika kojima je drastično skočila potrošnja vode nakon što su njihovi susjedi ugradili interne, odnosno vlastite vodomjere. Idealna bi situacija bila kada bi svi suvlasnici ugradili interne vodomjere. 

Međutim, to često nije tako. Pisali smo o tome kako se ugađuju vodomjeri, što možete pročitati OVDJE. A koje su vrste vodomjera, možete pročitati OVDJE.

Ono što svakako morate imati na umu, jest da ako se ugrađuju vodomjeri na cijevi kroz koje protječe topla voda, ti se vodomjeri moraju baždariti svake TRI godine, a ako je riječ o vodomjerima koji se ugrađuju na cijevi kroz koje ide hladna voda, oni se baždare svakih PET godina. To jasno kaže Zakon o mjeriteljstvu i Naredba o ovjernim razdobljima (...). Naredbu možete vidjeti OVDJE.

U problematici koja je iznesena u Facebook grupi Predstavnici suvlasnika, jedan je predstavnik suvlasnika otkrio jednu 'caku'. On tvrdi da oni koji se žele upustiti u ugradnju vodomjera moraju krenuti od početka (savjet se odnosi na suvlasnike koji žive u Zagrebu, ali princip se može primjeniti na cijelu Hrvatsku).

  • Prvo tražite od ViO da vam pošalju listu - OČITANIH INTERNIH VODOMJERA. To je lista izvođača radova koji imaju potpisan ugovor s ViO i koji to jedini mogu raditi. 

Njihovi kontrolni satovi su C- klasa, sada je to preinačeno u Razred točnosti s oznakom R-160.

  • Na to obratite pozornost, jer ove tvrtke koje ćete dobiti na ovoj listi uglavnom nude R-80. Malo ih je koji imaju u ponudi R-160. A ti R-80 su niže klase (to je starija B-kasa) i njhov razred točnosti ima odstupanja. Iako će vam oni pričati da to nije važno, važno je. Itekako je važno.

Drugi izuzetno važan detalj, nemojte dozvoliti da se vodomjeri ugrađuju okomito. To su 'vure' koje se ISKLJUČIVO montiraju vodoravno.

  • U protivnom, ako taj vodomjer R-160 ugradite okomito, odmah pada iz tog razreda točnosti za jednu klasu. Znači više nije u toj staroj C-klasi nego pada u B-klasu. Ili još gora situacija ako uzmete R-80 i taj vodomjer okrenete okomito, onda ta vura pada u A-klasu. U svakom slučaju nije dobro.

Što se tiče potpisa, za pretpostaviti je da je uglavnom riječ o zgradama gdje par ulaza ima jednu toplinsku stanicu. U tom slučaju što se tiče hladne vode po ulazu (50 posto i više) 51 posto i više, a što se tiče tople vode, tu mora biti suglasnost (50 posto i više) 51 posto i više od svih ulaza što su na toj toplinskoj stanici.

Ima toga još, ali i ovo je dovoljno za početak.

- Ponavljam, sigurno će vam negirati točnost ovih klasa i nebitnost kako se ugrađuju, okomito ili vodoravno, te likove odmah odkantajte kao lažnjake - tvrdi predstavnik. 

Možete se još posavjetovat u:
Služba za mjeriteljstvo,
Sektor za za mjeriteljstvo i plemenite kovine
01/ 3701 100
01/ 5635 282