Brošura
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
DIJELIMO ZNANJE

BESPLATNA BROŠURA - Preuzmite priručnik za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade

Troškovi električne energije sve su veći i vrlo vjerojatno se nikada neće vratiti na razine iz 2021. godine. Zato je ugradnja sunčanih elektrana na krovovima kuća (i zgrada) postala sve atraktivnija. 

Obnovljivi izvori energije postali su sve zanimljiviji, atraktivniji i, možda najvažnije, financijski još isplativiji. Međutim, u Hrvatskoj je ugradnja i korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo solarnih elektrana, minimalna.

Zanimljivi podaci:

  • solarne elektrane sudjeluju sa samo 0,6 posto u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj 
  • Njemačka (koja ima drastično manju insolaciju od Hrvatske) iz svojih iz solara proizvede količinu električne energije koja se u jednoj godini potroši u Hrvatskoj 
  • Hrvatska je predzadnja u EU po instaliranoj snazi solarnih elektrana po stanovniku; prva je Nizozemska, a slijede Njemačka i Belgija

Kako bi ugradnja solarnih panela, ali i implementacija obnovljivih izvora energije, postala svima jasnija, ZGRADOnačelnik.hr je početkom 2022. godine pokrenuto projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO.

PREUZMITE PRIRUČNIK

Iako je početna ideja u sklopu ovoga projekta bila objavljivati jedan tekst tjedno, do sada ih je objavljeno više od 180. Interes za obnovljivim izvorima energije svakodnevno raste, a da bismo građanima što jasnije i na jednome mjestu objasnili kako ugraditi sunčanu elektranu na krovu kuće (i zgrade), zahvaljujući podršci partnera ENNA - energia naturalis, izradili smo POSEBAN PRIRUČNIK. Tekstovi u priručniku su nastali u suradnji s brojnim partnerima projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO .

S obzirom na to da smo općenito do sada objavili više od 200 tekstova o ugradnji obnovljivih izvora energije, potrudili smo se sve najvažnije informacije sažeti u ovaj priručnik te smo u njemu obradili teme kao što su: 

  • Zašto imati solarnu elektranu na krovu
  • O čemu razmišljati prije procesa ugradnje 
  • Kako ugraditi sunčanu elektranu na krov 
  • Na što paziti kod određivanja veličine i snage elektrane
  • Ima li smisla realizirati solarnu elektranu bez poticaja Fonda 

PREUZMITE PRIRUČNIK

IZMJENA 07/2023!
Po novome, sada je moguće (nije ažurirano u e-priručniku):
- da svaka obiteljska kuća instalira integriranu fotonaponsku elektranu snage do 20 kW;
- da svaka takva instalacija može predati u mrežu (i prodati) električne energije vrijednosti do 1.500 eura više nego što je preuzela (kupila), bez da se plati porez i/ili prebaci u lošiji tarifni model (tzv. prosinački problem)
- da se energetska zajednica može uspostaviti na području cijele Hrvatske, a ne kao do sada na području jedne jedine niskonaponske trafo stanice.

Vjerujemo da će mnogima ovaj priručnik pomoći u procedurama ugradnje te da će ako su sumnjali u prednosti ugradnje ta sumnja sada nestati. 

Ugradnja obnovljivih izvora energije put je ka energetskoj samoodrživosti. Na svakome od nas je da procijenimo svoje sposobnosti i mogućnosti te donesemo odluku u pravome smjeru. Vjerujemo da će ovaj priručnik biti dobra podloga za takvu odluku. 

PREUZMITE PRIRUČNIK

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!