energetski certifika
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
PRAVILA IGRE

ENERGETSKI CERTIFIKAT - kada i pod kojim uvjetima ga morate imati

Suvlasnik zgrade (ili stana) dužan je pribaviti energetski certifikat prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup, davanja na leasing te zgrade, odnosno stana. 

Zakonom o gradnji propisano je za koje se zgrade energetski certifikat izdaje i u kojim situacijama ga je obvezno imati, odnosno koji su izuzeci od ove obveze.

Članak 23.

(1) Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela (u daljnjem tekstu: energetski certifikat) izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje određenih unutarnjih klimatskih uvjeta u skladu s njezinom namjenom, osim za:

  1. zgradu koja se koristi za održavanje vjerskih obreda ili vjerskih aktivnosti
  2. privremenu zgradu čiji je rok uporabe dvije godine ili manje, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama
  3. stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje
  4. slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2

(2) Energetskim certifikatom se predočuju energetska svojstva zgrade, odnosno njezina posebnog dijela
(3) Energetski certifikat izrađuje se elektronički i ispisuje isključivo putem IEC-a (Informacijski sustav energetskih certifikata)
(4) Energetski certifikat važi deset godina od dana njegova izdavanja
(5) Energetski certifikat za zgradu s jednostavnim tehničkim sustavom potpisuje ovlaštena osoba koja ga je izradila, a energetski certifikat za zgradu sa složenim tehničkim sustavom sve ovlaštene osobe i/ili imenovane osobe u ovlaštenoj pravnoj osobi koje su u izradi istog sudjelovale

Vlasnik stambene zgrade (ili stana kao njezinog posebnog dijela) za koju se izdaje energetski certifikat dužan je pak, sukladno članku 24. Zakona, pribaviti energetski certifikat prije:

  • prodaje
  • iznajmljivanja
  • davanja u zakup
  • davanja na leasing te zgrade, odnosno stana

Energetski certifikat izdaje za zgradu, odnosno njezin poseban dio, za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje određenih unutarnjih klimatskih uvjeta u skladu s njezinom namjenom. Certifikat se izdaje za zgradu koja jest ili može biti u funkciji, neovisno o godini izgradnje, materijalu od kojeg je izgrađena i slično.

Ujedno, člankom 24. Zakona o gradnji propisano je da je vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezinog posebnog dijela, dužan prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela, pribaviti energetski certifikat te ga mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu ili primatelju leasinga predočiti, a kupcu najmoprimcu, zakupcu ili primatelju leasinga predati.

Osim toga vlasnik, ali i ovlašteni posrednik u prometu nekretnina, obvezni su u oglasu za prodaju, iznajmljivanje, davanje u zakup ili davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima, navesti energetski razred (pojam medija definiran Zakonom o medijima i Zakonom o elektroničkim medijima, poručuju iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Čemu služi energetski certifikat

Osnovna je svrha energetskog certifikata pružiti informaciju o energetskim svojstvima zgrade, odnosno samostalne uporabne cjeline, vlasnicima i korisnicima te potencijalnim vlasnicima odnosno potencijalnim korisnicima zgrade, kako bi na temelju relevantnih informacija mogli donositi daljnje odluke o kupnji, ulaganju u povećanje energetske učinkovitosti itd.

Uvjete kreditiranja koje je potrebno zadovoljiti i dokumente koje je potrebno priložiti za odobrenje kredita (ako se nekretnina kupuje kreditom), propisuju banke. Energetski certifikat svakako je dio dokumentacije koju je potrebno imati prilikom takve procedure. 

Iz ministarstva napominju, ako je za zgradu kao cjelinu izdan energetski certifikat (bez obzira na svrhu izdavanja, starost zgrade i slično), on vrijedi za sve samostalne uporabne cjeline u toj zgradi i to, prema važećim propisima, 10 godina od izdavanja.

U tom slučaju i u tom razdoblju nije potrebno izraditi dodatni certifikat za pojedini stan koji se prodaje. Međutim, ako vlasnik stana to želi, svejedno može naručiti izradu energetskog certifikata samo za svoj stan, ali bitno je napomenuti da je tada za njega važeći samo taj energetski certifikat.

Energetski certifikat mogu izraditi isključivo ovlaštene osobe za energetsko certificiranje

Zakonsku regulativu u području energetske učinkovitost, čiji sastavni dio je i energetski certifikat, možete proučiti na internetskim stranicama Ministarstva prostorgnoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.   

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!