štednja energije
Izvor: 0fjd125gk87 / Pixabay
UZ POMOĆ REPLACE-a

Izađimo iz zamke cijena energije u neovisnost!

Cijene energije porasle su u posljednje dvije godine onoliko koliko su porasle tijekom naftne krize 1973., a to stvara probleme mnogim kućanstvima jer je grijanje na naftu, prirodni plin ili ugljen postalo skupo. Zbog toga sve više smisla ima zamjena starih, neučinkovitih i uglavnom klimatski štetnih sustava grijanja.

Ne samo da potrošači koji se griju na ulje, prirodni plin ili ugljen plaćaju puno novaca, već su ovi zastarjeli sustavi grijanja također među najštetnijima za klimu od svih dostupnih tehnologija za grijanje prostora.

Kako bi se olakšao prelazak na novi, klimatski prihvatljiv sustav grijanja, u sklopu EU projekta REPLACE, koji u Primorsko-goranskoj županiji koordinira dr. sc. Dražen Balić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, dostupna su dva besplatna online alata:

  • Matrica grijanja koja pokazuje koji su sustavi grijanja najprikladniji za koji tip kuće
  • Kalkulator grijanja koji prikazuje godišnje troškove i pomaže pronaći najbolje rješenje za kuću

Kako prepoloviti  račun za grijanje

Prije samog dimenzioniranja te ugradnje odgovarajućeg klimatski prihvatljivog rješenja, potrebno je poduzeti troškovno učinkovite mjere za smanjenje potrošnje energije koje će značajno smanjiti dugotrajnu potrošnju energije i početno ulaganje.

Prvi korak je toplinska obnova zgrade prije zamjene sustava grijanja, čime se može uštedjeti na energiji, a time i smanjiti troškove. No, isplate se i manje i jeftinije mjere. Ako se, primjerice, strop gornjeg kata izolira, može se uštedjeti oko 15 do 20 posto energije potrebne za grijanje. Tu mjeru često možemo sami izvesti i isplati se za kratko vrijeme.

Mjere za smanjenje potrošnje koje mogu prepoloviti potrošnju energije za grijanje, bez obzira na odabranu klimatski prihvatljivu tehnologiju, još uključuju i:

  • hidrauličko uravnoteženje unutarnje distribucije topline u kući i radijatorskog sustava. To uključuje prilagodbu protoka vode na način da je prijenos topline (vode) u svaku prostoriju optimiziran i da je porast temperature u cijeloj kući usklađen. Instalater isto napravi za pola dana ili cijeli dan, a godišnja ušteda potrošnje energije za grijanje je između pet i 15 posto.
  • zamjena prozora (posebno ako je zrakopropusnost ili toplinska izolacija loša) što može smanjiti potrebu za toplinskom energijom za 20 do 25 posto i značajno povećati toplinsku ugodnost.

Ako potrošač želi modernu dizalicu topline, nije dostupno daljinsko grijanje ili nije moguće skladištenje ili isporuka biomase, treba uzeti u obzir:

  • Temperatura protoka distribucijskog sustava mora biti ispod 45°C kako bi dizalica topline mogla postići što bolju razinu učinkovitosti. Ako postoji podno, zidno ili stropno grijanje, ta temperatura može biti i 35°C ili niže.
  • Ako kuća ima radijatore (čija je temperatura polaza najčešće između 50-70°C), preduvjet za ispunjavanje kriterija od 45°C je da je potrošnja energije za grijanje kuće dovoljno smanjena gore navedenim mjerama tako da postojeći radijatori mogu održavati kuću dovoljno zagrijanom čak i sa znatno nižom temperaturom polaza. Treba uzeti u obzir i da svaki stupanj temperature polaza ispod 45°C štedi dodatnih dva posto godišnje potrebe dizalice topline za električnom energijom. Potrošnja energije za grijanje može se dodatno smanjiti, na primjer daljnjom obnovom raznih dijelova ovojnice zgrade (fasada, podrum, vanjska vrata itd.) ili ugradnjom ventilatora na radijatore.
  • Potreba za potrošnom toplom vodom sustava grijanja dizalice topline, koja zahtijeva temperaturu polaznog voda od najmanje 55°C, može se učinkovitije pokriti uz pomoć fotonaponskog sustava (i električnim grijačima u dovoljno dimenzioniranom spremniku tople vode). Solarni toplinski sustav sa spremnikom tople vode je također povoljno rješenje.
  • Još jedna mjera od posebnog interesa za dizalice topline je ugradnja vršnog (hibridnog) sustava grijanja (npr. peć na drva ili pelete u dnevnoj sobi) kao rezerve za vrlo hladne dane. Naime, obično se maksimalna potreba za grijanjem javlja samo oko šest od 180 do više od 200 dana grijanja (ovisno o klimi), a 80 posto potreba za grijanjem javlja se samo oko 20 dana. Najučinkovitije je ako 20 posto vršnog opterećenja grijanja pokrije pomoćni sustav u manje od 30 najhladnijih dana u sezoni grijanja. To omogućuje manje dimenzioniranje sustava dizalice topline koji stoga postaje jeftiniji i učinkovitiji (jer je rad dizalice topline najmanje učinkovit u najhladnijim danima).

Odabir klimatski, financijski i ekonomski najprihvatljivijeg rješenja

Za ekonomsku procjenu projekta zamjene grijanja, može se koristiti REPLACE kalkulator. U tri koraka korisnici dobiju rezultate na temelju vlastite potrebe za grijanjem, vrste instaliranog sustava i odabira lokalno dostupnih/mogućih opcija opskrbe gorivom/energijom. Rezultat prikazuje samo klimatski prihvatljive sustave grijanja.

U rezultatima su prikazani godišnji troškovi grijanja, kao i uštede troškova i CO2 u usporedbi s postojećim sustavom grijanja. Alat radi na temelju ekonomskih zadanih vrijednosti i dostupnih subvencija odabrane regije. Korisnici također imaju mogućnost unosa vlastitih stvarnih ili projektno specifičnih podataka o ulaganjima i subvencijama te tekućim troškovima (npr. postojeće i buduće cijene goriva kao i troškovi održavanja i popravaka) za svaku razmatranu tehnologiju.

To ujedno omogućuje usporedbu konkretnih ponuda instalaterskih tvrtki.

Ako se pazi na načelo 'energetska učinkovitost prije svega' i odabere instalater s iskustvom u dimenzioniranju i implementaciji visokokvalitetne opreme za grijanje, dom se može učiniti neovisnim i cjenovno otpornim, čak i u nesigurnim vremenima. Nadalje, odlična opcija je i kombinirano grijanje na cjepanice i pelete u dvije odvojene komore za izgaranje u jednom sustavu grijanja, što osigurava fleksibilnost u slučaju promjena cijena, ako se odlučite za biomasu, a u mogućnosti ste pohraniti i drva.

Više informacija o najboljim opcijama nalazi se u priručnicima o zamjeni grijanja. Dva priručnika namijenjena su krajnjim kupcima s jedne strane i profesionalcima s druge strane te ih vode kroz proces zamjene sustava grijanja. U njima se mogu pronaći i neke korisne preporuke o tome kako smanjiti ukupnu potrošnju topline.

Primjerice, ako se sobna temperatura snizi za samo jedan stupanj, to uštedi šest posto potrebne energije, a ako se postavi termostat na 21 stupanj umjesto na 24 stupnja tijekom cijelog razdoblja grijanja zimi, potrebno je 18 posto manje energije.

Naposljetku, dostupni su i Primjeri dobre prakse koji prikazuju realizirane primjere iz osam europskih zemalja, od Zapadne do Srednje i Jugoistočne Europe. Pogledajte i primjere u Hrvatskoj.

 

Tekst je nastao u suradnji s partnerom projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - ZAJEDNO! Energetskim institutom Hrvoje Požar.   

O projektu REPLACE

Projekt REPLACE je istraživački i inovacijski projekt koji financira EU u okviru programa Obzor 2020. Njegovi mrežni alati koriste se zajedno s regionalnim kampanjama kao što su uspostavljanje informacijskih središta, podrška zajedničkim akcijama (poput nabave izolacijskog materijala ili peleta), izleti na primjere dobre prakse i dr. Glavni cilj projekta je motivirati i podržati ljude u osam različitih zemalja da na temelju informiranih odluka zamijene svoje stare sustave zelenijim alternativama.

Jednostavne mjere obnove koje smanjuju ukupnu potrošnju energije također su dio programa. Nakon pet godina provedbe kampanja očekuje se ušteda od 144.000 tona stakleničkih plinova godišnje. Austrijska energetska agencija je voditelj ovog projekta u kojemu je ukupno 11 projektnih partnera u osam zemalja udružilo snage kako bi grijanje i hlađenje u Europi učinili čišćim i učinkovitijim. Zemlje u kojima REPLACE djeluje su Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Španjolska.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!