Fotonapon
Izvor: Stanthonyssolar3/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
PREDAVANJE

Kako instalirati i pustiti u pogon solarnu elektranu za kućanstvo

Zelena energetska zadruga, koja je partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!, pokrenula je niz predavanja na temu ugradnje obnovljivih izvora energije. Predavanje održano 20. travnja fokusiralo se na instaliranje i puštanje u pogon solarne elektrane za kućanstvo. FN elektrane u Hrvatskoj mogu jedino instalirati CERTIFICIRANI izvođači i instalateri!! HEP, naime, može odbiti priključenje ako CERTIFICIRANI monter to nije napravio.

'Instalacija i puštanje u pogon solarne elektrane za kućanstvo' naziv je četvrtog predavanja kojeg je organizirala Zelena energetska zadruga u sklopu serijala predavanja 'Solarna energija za kućanstva'. Predavanje je održao Dorijano Tomičić iz tvrtke Tomido koja više od 20 godina postavlja sunčane elektrane diljem Hrvatske. 

Kad se kontaktira projektant ili izvođač, za kojeg ste dobili preporuku, dakle znate da ima iskustva, oni će vas pitati osnovno. Kolika je trenutna potrošnja, kolika je površina krova i vrsta priključka. Tada se izrađuje elektroprojekt i 'kreće se prema HEP-u'. 

Ključno je reći kako cijena projektanta i izvođača nije glavni preduvjet!

Koraci i trajanje procesa ugradnje

Rok ugradnje ovisi o izvođaču, ali okvirno je od 30 do 40 dana. Odabir i vrstu opreme (podizvođača) dogovaraju investitor i izvođač.

Preduvjeti:

 • Iskoristiva površina krova
 • Priključak
 • Dokaz legalnosti
 • Glavni elektrotehnički projekt

Odabir FN modula

Ovisno o iskoristivoj površini krova se biraju fotonaponski moduli, a njihova snaga se određuje prema potrošnji. 

Ponekad se na tržištu priključuju svakakvi brendovi, pa čak i lažni. Zbog toga se mogu pojaviti veliki problemi.

Kako odabrati FN module:

 • modul se bira gledajući na najbolje iskoristivu površinu krova
 • kod odabira opreme dobro je paziti da brendovi imaju kvalitetnu korisničku podršku, dulje jamstvene rokove i reference
 • treba izbjegavati nepoznate i proizvode jer se solarne elektrane definiraju na rad kroz duži niz godina s potrebom što manjeg održavanja
 • vodite računa o vrsti modula i snazi, kao i o efikasnosti modula te otpornosti na mehanička oštećenja
 • usporedba modula 335 W i 450 W - koja je razlika i kada se koriste

Vrste modula su polikristalni i monokristalni. Polikristalni daju nešto manju snagu. Ako želite maksimalno 'iskoristiti' krov, onda se biraju monokristalni moduli. 

Fotonaponski moduli su otporni na mehanička oštećenja. Tomičić je rekao da u njegovoj 20 godina dugoj karijeri postavljanja fotonaponskih panela nije imao situaciju da je, primjerice, tuča uništila modul. Istaknuo je da je bila jedna jedina jedna situacija nedavno u Slavoniji, ali to je iznimka jer je nevrijeme bilo silovito. 

Ako je potrebna velika snaga fotonaponskih ćelija, onda se instaliraju monokristalni moduli.

Snaga invertera

Ako je riječ o monofaznom priključku, onda je maksimalna snaga 3,7 kW.  Ako je, pak, trofazni, tu je mogućnost invertera do snage priključka.

Kako izabrati inverter?

 • vodite računa o snazi invertera
 • uzmite u obzir njegovu efikasnost, kao i jamstvo i produženje garancije
 • primjer invertera od 3 kW, 5 kW i 10 kW - približne dimenzije

Ako je krov previše razlomljen i želite ga što više iskoristiti, predlaže se korištenje optimizatora snage ili mikroinvertera. Optimizatori snage se kod nas nešto više koriste u odnosu na mikroinvertere.

Postavljanje elektrane

 • kabeli se postavljaju po krovu u zaštitne cijevi ili kanale
 • na cijenu utječu količina i način postavljanja - na primjer, pocinčane metalne staze/kanali su skuplji od plastičnih zaštitnih cijevi
 • promjer kabela određuje se prema snazi elektrane (DC / AC kabeli)
 • ako se radi o objektu u fazi gradnje, onda se postavljaju podžbukne cijevi između krova, invertera i razvodnog ormara elektrane te prema glavnom razvodnom ormaru objekta
 • razvodni ormar elektrane se najčešće postavlja uz inverter, iako može biti i dislociran
 • razvodni ormar elektrane sadrži zaštitne elemente za DC i AC stranu, kao što su zaštitni prekidači, FID sklopke, prenaponske zaštite i slično

Moduli se spajaju 'u seriju' i, ako je potrebno, onda se više 'serija' spaja 'u paralelu', no treba paziti na ulazni napon.

 

Izvor: ZEZ radionica - Instalacija i puštanje u pogon solarne elektrane za kućanstvo

Mnogi postavljaju pitanje što s ravnim krovovima koji imaju izolaciju (sikaizolacija koja se ne smije bušiti). U takvim slučajevima se konstrukcija postavlja malo drugačije od klasičnog načina. Naime, postavljaju se nosači, a ispod te konstrukcije se postavljaju specijalne gumene brtve koje sprečavaju probijanje izolacije. 

Izvor: ZEZ radionica - Instalacija i puštanje u pogon solarne elektrane za kućanstvo

Dokumentacija

FN elektrane u Hrvatskoj mogu jedino instalirati CERTIFICIRANI izvođači i instalateri!! HEP, naime, može odbiti priključenje ako CERTIFICIRANI monter to nije napravio.

Izvor: ZEZ radionica - Instalacija i puštanje u pogon solarne elektrane za kućanstvo


Izvor: ZEZ radionica - Instalacija i puštanje u pogon solarne elektrane za kućanstvo

Prilikom dimenzioniranja sunčane elektrane treba paziti na omjer potrošnje i proizvodnje. Naime, u loše dimenzioniranim elektranama proizvede se više električne energije, pa se sunčana elektrana ili mora gasiti ili se prelazi u sustav proizvođača. 

Dosadašnje izvještaje s predavanja možete pogledati na ovim linkovima:

Raspored informativnih predavanja 'Solarna energija za kućanstva'

*SVAKO PREDAVANJE ODRŽAT ĆE SE OD 15:00 - 15:45 sati

 • 11. svibnja - Obračun električne energije iz solarne elektrane
 • 25. svibnja - (Su)financiranje solarne elektrane za kućanstvo
 • 8. lipnja - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane
 • 29. lipnja - Energetske zajednice i solarne elektrane na višestambenim zgradama

Ako ste se prijavili za neko od narednih predavanja, poveznicu ćete zaprimiti do dva dana prije održavanja svakog predavanja. U slučaju da ste se propustili prijaviti na neko od predavanja koje vas zanima, prijavite se ovdje.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!