Bojlere treba redovito servisirati
Izvor: https://unsplash.com/
VAŽNO JE ZNATI

Kako pravilno koristiti stari bojler

Imate stari bojler? Ovo su ČETIRI koraka za njihovo sigurno korištenje koja MORATE znati!

Nažalost, svako malo u medijima imamo priliku pročitati tekst o trovanju plinom u stanovima. Jedan od najčešćih uzroka je neispravan bojler (plinski), pogotovo bojleri stare generacije (atmosferski). Zagrebačka plinara, stoga, vrlo često obavještava suvlasnike stanova o tome kako održavati takve bojlere i što to znači pravilno ih koristiti. 

Važnost ispravnog sustava dobave zraka za izgaranje u javnosti je, poručuju iz Plinare, kao tema do izražaja došla nakon potresa kada je velik broj potrošača ostao bez plina zbog oštećenih dimnjaka, a da su oprez i prevencija neizbježni pokazuju i sporadična trovanja.

Za sigurno korištenje atmosferskih bojlera nužno je:

  • imati ispravan dimnjak (dimnjačar ga treba pregledati dva puta godišnje)
  • osigurati dovoljnu količinu zraka za izgaranje u prostoriji u kojoj se nalazi bojler.
  • potrošači trebaju posebno obratiti pozornost da za vrijeme rada bojlera, osobito za vrijeme tuširanja, iz uporabe isključe električne ventilatore i kuhinjske nape
  • ako imate ugrađenu pvc/alu stolariju obavezno treba biti otvoren prozor u kupaonici, a ako nema prozora vrata kupaonice moraju biti otvorena uz otvoren prozor u najbližoj prostoriji ili stanu.

U prvoj polovici 2020. godine u Zagrebu su bila dva trovanja ugljičnim monoksidom. Oba trovanja su bez smrtnih posljedica, a dogodila su se u ljetnom periodu za vrijeme vrlo visokih temperatura.

Nisu rijetka trovanja u ljetnom periodu, a događaju se zbog vrlo visokih temperatura na vrhu dimnjaka kada se tlak zraka na vrhu dimnjaka poveća i bitno smanji uzgon u samom dimnjaku te dolazi do povrata dimnih plinova u prostor gdje je bojler. Ta se trovanja događaju u pravilu u kupaonicama prilikom tuširanja kada bojler radi maksimalnom snagom.