dizalice gradnja
Izvor: VistaCreate
ArhiBau.hr
KUPNJA = AVANTURA

Kako prepoznati je li nekretnina (ne)kvalitetno građena

Kupnja nekretnine velik je i važan korak svakog pojedinca koji se odluči krenuti na tu, možemo reći, avanturu. Kupnja nekretnine može biti itekako stresna te se, osim financijskih poteškoća, pojavljuju brojni upitnici nad glavama kupaca.

Kupnja = avantura

Zašto avantura? S obzirom na količinu nekretnina koje se u određenom trenutku nude te trenutnim stanjem na tržištu nekretnina prava je avantura odabrati onu pravu i, što je najvažnije, kvalitetno građenu.

U nastavku možete saznati odgovor na pitanje: Kako prepoznati je li nekretnina (ne)kvalitetno građena?

Otkrijte slabosti nekretnine

Kao individue prvo što gledamo je lokacija i izgled nekretnine. No, kako biste odabrali kvalitetnu nekretninu morate zaviriti daleko dublje i otkriti sve slabosti nekretnine koju planirate kupiti.

Kako biste otkrili je li upravo ta nekretnina kvalitetno građena i vaš pravi odabir svoju pozornost usmjerite na cijeli spektar stvari koji možete saznati niže.

Cijena ne garantira kvalitetu

Ne dopustite da vas cijena nekretnine zavara! Visoka cijena nekretnine ne jamči kvalitetu gradnje te, isto tako, niska cijena ne jamči lošu kvalitetu.

Cijenu ne određuje samo kvaliteta gradnje već brojni faktori poput lokacije, kvadrature, stanja, pravnih faktora, cijena na trenutnom tržištu te sadržaja u blizini same nekretnine.

Lokacija, lokacija, lokacija!

Jesu li u blizini nekretnine smješteni trgovina, ljekarna, škola, vrtić, banka i javni prijevoz? Ima li u blizini nekretnine parkova i/li zelenih površina? Ako ne, postoji li, primjerice, na zgradi tzv. zeleni krov ili nešto slično? Ima li nekretnina dovoljno sigurnih parkirnih mjesta, ili ćete morati svaki dan 'kružiti' u nadi da ćete pronaći mjesto za parking?

To uvelike utječe na cijenu, ali i na kvalitetu nekretnine. Kvaliteta ne znači nužno samo kvaliteta materijala, već i okolnih javno dostupnih sadržaja koji jamče bolju kvalitetu života.

Što sve treba proučiti prije kupnje?

Prije same kupnje potrebno je proučiti apsolutno sve – od poda do stropa – te identificirati moguće probleme i dodatne troškove. Stoga, provjerite stanje temelja, zidova, instalacija, grijanja i hlađenja, izolacije i krova.

A ako niste stručni za navedeno svakako proučite naš daljnji vodič te potražite stručnjake za gradnju na sajmu kulture građenja i održivog razvoja – ArhiBau.hr koji će se održati od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu.

Jedan od najvećih sajmova arhitekture i graditeljstva u regiji organizira Društvo arhitekata Zagreba, a na sajmu će vodeći proizvođači i dobavljači opreme, materijala i rješenja u arhitekturi i graditeljstvu predstaviti najnovije materijale i tehnologije za suvremeno i održivo građenje, održavanje i obnovu zgrada te prostora oko nas.

Ako želite sudjelovati na konferenciji i/ili sajmu kao polaznik i/ili izlagač kontaktirajte organizatore na:
stručna konferencija: konferencija@arhibau.hr, sajam: sajam@arhibau.hr

ArhiBau.hr_2022

Provjera dokumentacije

Provjeru kvalitete gradnje možete proučiti kroz građevinsko-tehničku dokumentaciju kao što su dozvole za gradnju, uporabna dozvola, akt za legalizaciju i slično. Zato, kao prvi korak pri provjeri kvalitete gradnje preporučujemo provjeru dokumentacije, a potom kroz konkretne dijelove nekretnine.

Za valjanu provjeru dokumentacije poželjna je suradnja s posrednikom za nekretnine.

Kako potvrditi je li nekretnina kvalitetno građena?

Za potpunu i kvalitetnu procjenu kvalitete nekretnine potrebno je angažirati stručnjaka – inženjera građevine – koji ima znanja za procjenu kvalitete gradnje i otkrivanje nedostataka. Stručnjaka svakako angažirajte ako planirate kupiti rabljenu nekretninu jer je s takvim nekretninama veća mogućnost nedostataka i pojave nekvalitetne gradnje.

Pri samostalnom pregledu nekretninu pregledajte izvana i iznutra.

 • Obratite pozornost na zidne pukotine, deformacije na podovima i stropovima, oštećenja na krovu i slično.
 • Također, provjerite od kakvih su zidova izgrađeni zidovi i podovi te jesu li korišteni čvrsti materijali koji osiguravaju dugotrajnost nekretnine.
 • Najvažnija je provjera materijala od kojih je građena nekretnina.
  • Naime, nakon potresa 2020. godine kupci se sve češće odlučuju na kupovinu nekretnine od armiranog betona. K tome, kvalitetna opcija su opeka i porobeton. Osim navedenog, bitno je provjeriti prema kojem je standardu energetske učinkovitosti građena (vidljivo u energetskom certifikatu) te je li nekretnina građena prema pravilima protupotresne gradnje.
  • Provjerite i koliko je nekretnina otporna na požare, te kakva joj je zvučna izolacija – vertikalna, horizontalna ili dijagonalna.
 • Ukoliko kupujete nekretninu uz zalog banke, utoliko će banke inzistirati i na dodatnim osiguranjima od poplave, požara, potresa i slično.
 • Nemojte zaboraviti na električne i vodovodne instalacije – provjerite rasvjetu, utičnice, slavine, tuševe i slično.
 • Sastavni dio nekretnine su prozori i vrata koji trebaju biti dobro postavljeni te se lako otvarati i zatvarati.
 • Pojava vlage kao problema može vrlo negativno utjecati na kvalitetu nekretnine. Provjerite ima li vlage – identificirajte mrlje ili tamne fleke na zidovima, stropovima i podovima. Vlagu je moguće identificirati i pomoću mirisa pa ako primijetite neugodan miris vlažnosti, plijesni ili ustajalosti znajte da je vlaga prisutna u nekretnini koju razgledavate te da narušava njenu kvalitetu.
 • Bitno je provjeriti i kolike su prosječne režije, te koliko se plaća pričuva i za što.
 • Ako kupujete nekretninu u zgradi ili zajednici gdje postoji predstavnik suvlasnika, preporuka je popričati i s njim te saznati sve relevantne informacije iz prve ruke. Provjerite ima li zajednica suvlasnika i predstavnika suvlasnika ambicije i interesa za održavanje nekretnine, postoje li neke opcije obnovljivih izvora energije te koji su planovi za budućnost u smislu samog održavanja.

Angažiranje stručnjaka

Angažiranje stručnjaka za procjenu kvalitete gradnje nekretnine svakako preporučujemo, a cijena ovisi o brojnim faktorima. Angažman stručnjaka podrazumijeva:

 • osnovni pregled nekretnine
 • identifikaciju problema
 • izradu izvještaja i
 • savjetovanje.

Zavirite u životne i radne prostore sutrašnjice

Ako želite saznati novosti s područja arhitekture i graditeljstva te aktualne trendove namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti posjetite sajam ArhiBau.hr i komplementarne manifestacije koje se održavaju u isto vrijeme na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.