vlaga i plijesan
Izvor: wirestock / Freepik
Bela Nemet
VELIKI PROBLEM U NEKRETNINAMA

Kako se riješiti vlage i plijesni

Mokre fleke na zidu, plijesan oko prozora i/ili vrata, iza ormara, roba u ormaru smrdi na plijesan, stan je teško ugrijati, ako se jače loži, plijesan je još izrazitija. Vlago-otporne boje ne pomažu. Ima li lijeka?

Tipična je ovo situacija u prostoru, neovisno o namjeni (suterenski stan, konoba, podrum, prizemlje stare kamene kuće koja nema horizontalne izolacije ispod temelja, ili zgrada koja je s jedne strane ukopana u brdo, a s druge strane stan je prizeman).

Iz zidova na ukopanoj strani izbija vlaga, vodootporni premazi se mjehuraju i ljušte, zidne pločice otpadaju, a na prizemnoj strani stvara se plijesan, osobito u udubljenju ispod prozora, oko okvira prozora i vrata, ali i iza namještaja postavljenog uz zid.

Ispružili ste se maksimalno i angažirali 'stručnjake', koji su obili svu žbuku, premazali zidove vrućim katranom sa ili bez ter-papira, ponovo prežbukali i obojili vodootpornim bojama, i sve je bilo divno i krasno dvije, možda tri godine, a onda opet kao prije: vlaga, smrad i  plijesan. 

Tehnologija premazivanja vrućim katranom je klasični postupak kod majstora–zidara i soboslikara, nažalost totalno pogrešna. Katranska opna štiti zidove dok se ne odlijepi s podloge, tj. dvije, tri godine, nakon toga iza te opne skupljena voda prije ili kasnije probit će se u prostor, pa će cijela sanacija biti uzaludna.

Vlaga u prostor dospijeva na tri načina:

 1. Kapilarnim podizanjem iz terena oko zgrade (kao što je biljke podižu kroz svoje porozne stabljike) osobito u starijim kamenim kućama bez ili sa propalom horizontalnom izolacijom.
 2. Kondenzacijom vlage iz prostora, koja je ishlapila (loženjem, kuhanjem, kupanjem, peglanjem itd.) u prostoru, pa se ukaplji na najhladnijim mjestima zidova (tzv. 'hladni mostovi'), a to su područja oko prozora i vrata, pogotovo ako su vrata i prozori izvana uokvireni kamenim okvirima, betonskim nadvojima i sl., ispod prozora gdje je vanjski zid obično tanji, ili iza namještaja naslonjenog na ili uz zid, gdje je nedovoljno strujanje zraka koji bi odnosio kondenziranu vlagu.
 3. Puzanjem oborinske vlage ili vlage iz loših instalacija vodovoda i kanalizacije ili u loše konstruiranim montažnim zgradama, pa nije rijetkost da na petnaestom katu nebodera otpadaju plastične tapete, a iza njih se otkriva sloj crne plijesni. Problemu pridonose i betonski zidovi, koji su uvijek 'hladna mjesta'. Ako nisu dobro riješeni termo-izolacija betonskih zidova i spojna mjesta montažnih elemenata koja dopuštaju provlačenje oborinske vlage s fasade u prostor (da ne govorimo o ravnom krovu), eto vlažnog stana u neboderu. 

Česta su razočarenja nakon ugradnje suvremene aluminijske ili plastične stolarije, tj. prozora i vrata, koji izvrsno brtve i suzbijaju uličnu buku, ali se neočekivano javlja vlaženje i plijesan oko novih vrata i/ili prozora. Radi se opet o kondenzaciji vlage iz prostora, zbog nedovoljnog prozračivanja područja oko prozora i vrata. Zato valja naručiti izvedbu Alu ili plastične stolarije (naravno skuplju), koja ima ugrađen sustav prozračivanja kojim se to spriječava.

Ako ne znate kako riješiti problem u zgradi, potrebna vam je pomoć ili pak samo želite motivirati i educirati susjede, proučite naše savjetodavne i druge usluge te nam se slobodno javite mailom za daljnje dogovore.

TREBAM SAVJET

No, da se vratimo na naš primjer suterena. Ako uvriježeni postupak vrućeg katraniranja ne valja, koji je onda uspješan recept za sanaciju? Iz dosadašnjeg prikaza slijedi, da rješenje problema s vlagom sadrži dva osnovna zadatka:

 • A) Blokirati protok kaplarne vlage iz terena ili iz bilokog razloga mokrih područja zidova
 • B) Prekinuti 'hladne mostove' na kojima se vlaga kondenzira i stvara uvjete za plijesan

U skopu točke A možemo spomenuti izuzetno skupu, zahtjevnu i kompliciranu naknadnu ugradnju horizontalne izolacije 'podrezivanjem' zidova u kratkim dionicama i umetanjem izolacije te naknadnim zapunjavanjem reza, što je gotovo pa sulud pothvat s rizicima po stabilnost zgrade. Danas se međutim na tržištu nude specijalne tekućine koje su u stanju 'začepiti' pore ukKamenu i građevnim materijalima.

Dvije su vrste takvih 'začepljivača':

Za manje problematične kapilarne tokove mogu se koristiti sredstva iz naftnih derivata koji kad se upiju u zid, 'odbijaju' protok vode. Takvo je sredstvo primjerice STIGOFOB. U načelu, koristi se na manje vlažnim zidovima prije nanošenja disperznih boja. Duboko prodire u lice zida (tj. žbuke i izravnavajućeg sloja – 'glet'-a) i time osigurava dobru podlogu za bojenje.

Prije prskanja ovim sredstvima boju valja ostrugati da ne sprječava upijanje sredstva. Obavezno koristiti zaštitnu masku i raditi s otvorenim prozorima i vratima. NE PRSKATI ELEKTRIČNOM PRSALICOM, ne pušiti, paliti vatru ne uključivati električne alate, pažljivo rukovati kablovima, izbjegavati lupanje alatom po tzidu, da ne bi došlo do iskrenja, jer maglica od prskanja, pogotovo u malim prostorima, može stvoriti eksplozivnu atmosferu

Ozbiljne napade kapilarne vlage, pred desetljećem ili dva, uspješno je suzbijao izvrstan STONOSAL KGK-Karlovca, no danas istu namjenu ima primjerice STIGOSIL. To su najefikasnija sredstva, koja s vlagom kemijski reagiraju i stvaraju netopive kristale koji zatvaraju kapilare u kamenu i građevnskim materijalima. Jako prianjaju, praktički srastaju s podlogom, pa se moraju smjesta očistiti primjerice sa staklenih ili lakiranih ploha, jer ih je, kad se osuše, praktički nemoguće ukloniti.

Spomenuta sredstva su samo primjer, a ne preporuka te vrste sredstava, pa proizvode takve vrste potražite na internetu.

POSTUPAK

BLOKIRANJE KAPILARNE VLAGE

Prvo je pravilo pri radu s vlažnim prostorima je, da boje, žbuke, srestva za gletanje i mortovi nesmiju biti na bazi vapna, koje je topivo u vodi, nego moraju biti na cementnoj bazi, ili na bazi umjetnih materijala. To su uglavnom materijali za vanjske radove, dakle izbjegavajte materijale za unutarnje radove. Još je najbolja solucija materijala koji su za vanjske i unutarnje radove, jer oni ne bi trebali sadržavati sastojke štetne za zdravlje ukućana, što kod materijala za vanjske radove može biti dopušteno. 

Drugo je pravilo, da žbuka za vlažne zidove ne samo da ne smije biti vapnena, nego se i u cementnu žbuku treba dodati dodatak za vodonepropusnost. To su tekućine koje se pri pripremi žbuke dodaju u maloj količini prema preporukama proizvođača.

A sada, redosjed rada: 

 • S napadnutih zidova potpuno otući žbuku. Ako zid nije monolitan, izčačkati žbuku i između kamenova barem do dubine od 3-5 cm. U ozbiljnijim slučajevima morat ćete radnu zonu protegnuti i kojih pola metra ispod nivoa poda, što uopće nije zabavno. Kidanje parketa i tavalona, kopanje jarka za rad, rad u nemogućim položajima i veliki nered koga treba rasčistiti. Po dovršetku rada na dnu zida, jarak treba zatrpati prosijanim srednje krupnim kamenjem bez pijeska, zemlje i sitniša koji piju vodu i nabiti. Na vrh položiti jaču plastičnu foliju i na nju naliti sloj vodonepropusnog betona 1:4. Nije grijeh u to utopiti i komade žičane ograde i sl. da glume armaturu. To će biti podloga za dokrpavanje parketa ili druge korištene vrste podne obloge. Otprašiti otučeni zid.
 • Otučeni zid prskalicom lagano naprskati STIGOSIL-om ili drugim sredstvom za istu namjenu, barem dva do tri puta. Nema potrebe da se sredstvo cijedi po zidu, to samo povećava troškove. Djelotvorno je samo sredstvo koje zid upije. Prije ponovnog prskanja, čeka se naravno da se sredstvo upije u materijal zida. Prskanje stvara maglicu koja sjeda i na nepokrivenu okolinu.
 • Sve staklene, lakirane, metalne i sl. plohe odmah očistiti, jer je čišćenje nakon desetak minuta gotovo nemoguće. Parkete i druge podne obloge obavezno pokriti, jer će inače maglica od prskanja sjesti na njih i stvoriti bijele mrlje koje se ne mogu očistiti. Koristiti zaštitnu masku. Ne želite da Vam se u plućima stvaraju netopivi kristali koji zatvaraju pore. Imajte barem dvije dobre prskalice, najbolje na pumpanje, s rezervnom sapnicom, kupljene u radnji garđeviske opreme, jer se lako može dogoditi da se začepe. Iza prskanja prskalicu odmah isprazniti i propuhati. Prskalice od raznih deterđenata i slično, ne dolaze u obzir, najčešće će se odmah začepiti.
 • Pustiti par sati da se sredstvo dobro upije i sraste sa zidom. Nakon toga, može se tako pripremljen zid premazati, ali u razrjeđivaču rastopljenim RIJETKIM katranom, koji se mora upiti u preosale poroznosti. Nije cilj stvarati prevlaku na površini zida. Gustoća otopine ne smije biti gušća od mlijeka.

Ako deset, dvadeset minuta ili dan, dva nakon prskanja primijetite bijelu plijesan na zidu, ne paničarite! Ne radi se o plijesni, nego je to znak da ste obavili dobar posao, jer su se pore u zidu zapunile kristaliziranom masom, pa ona mora van jer nema više kamo pa izlazi iz zida u tankim nitima debljine pore iz koje su istisnute. Samo ih očetkajte metlom ili pajalicom.

 • Nakon sušenja, slijedi popunjavanje isčačkanih fuga između kamenja cementnom žbukom 1:3 s dodatkom za vodonepropusnost
 • Konačno ide normalno žbukanje i zaravnavanje, opet naravno vodonepropusnom cementnom žbukom. 
 • Posljednja faza prije bojenja je geletanje sredstvom za vanjske radove, tj. glet-masom na bazi cementa. Razumljivo, prethodno ćete ukopati sve eventuane kanale, pa srediti, ugraditi I PROVJERITI instalacije za vodovodne, elektro-ili elektroničke (računalne) kablove, telefonske ili ine instalacije, da ne biste ponovo raskopavali novi zid..

Vodovodne cijevi valja omotati izolirajućim trakama iz trgovine građevnih materijala koje će smanjiti 'znojenje' cijevi zbog kondenzacije na hlladnim stijenkama cijevi i zažbukati ih preko toga.

Postupak je prikladan za zdove koji 'piju' kapilarnu vodu. Kapilarna voda će se i dalje uvlačiti u dubinu zidova, ali se neće moći probiti u prostoriju, pa će ona djelovati potpuno suho. Jedino će termo izolacija takvih zidova razumljivo biti slabija nego potpuno suhih zidova.

B) SANACIJA PLJESNJIVIH ZIDOVA

Sijedeći postupak se primjenjuje na 'hladne mostove', dakle u našem primjeru na vanjski zid suterenskog prostora koji pljesnivi. Temelji se na termičkom izoliranju zida tankim stiroporom (1–2 cm).

Takvo pokrivanje zida može blokirati i vlaženje iz neispravnih instaacija, primjerice kanalizacije ili prokišnjavanja – no naravno pravo rješenje je uređenje instalacija ili krova. Kad je rijeć o krovu, važi uzrečica: 'Najbolja vrsta ravnog krova je kosi krov'.

Elem, ako na vanjskom zidu našeg suterenskog prostora nema značajnog prodora kapilarne vlage, nego je problem u 'znojenju' zida i pljesni, postupak je slijedeći:

 • Oblijepiti malo jačom folijom cca 1-1,5 m poda od zida: parkete, podne i zidne pločice, kao i sve staklene, lakirane i sl. površine, da si uštedite čišćenje i ružne ogrebotine.
 • Pljesnjivi zid poprskati nekim sredstvom protiv plijesni, a zatim nježno sastrugati plijesan da se što manje spora širi i seli na zdrava područja. 
 • Ostrugati prethodno prskalicom namočenu zaraženu i ošećenu boju, pa ako treba i glet i površinsku žbuku, dok se ne uklone sve pljesnjive mrlje i boja koja se slabo drži.
 • Pokupiti podne prekrivke s pljesni i ukloniti iz prostora, pa ponovo prekriti plastičnom folijom.
 • Skinuti također slabo držeću boju. U pravilu će to biti 'niže' ispod prozora i uglovi oko prozora i vrata (vidi slike), po potrebi i traku u visini betonskih nadvoja i sl. Ne zaboravimo ugraditi i provjeriti eventualne elektro ili računalne kablove, utičnice i sl.
 • Tako pripremljen zid prskati sredstvom tipa STIGOFOB, tj sredstvom na bazi naftnih derivata, koji su jeftiniji od STIGOSIL-a, no još je bolje ako koristimo STGOSIL, koji kristalizira pore.
 • Oštrim nožem i letvicom s lakoćom ćemo iskrojiti pokrivku od stiropora. Bude li gdje falilo ili bude viška stiropora, lako je dokrpati, ali uglove treba pažljivo izvesti a najbolje i zaobliti ili srezati pod 45°, jer je manja šansa da se okrhaju. Ako želite oštre rubove, mogu se zaštititi lijepljenjem kutnih profila iz tankog perforiranog lima proizvedenih u tu svrhu. Zid namočiti prskalicom.
 • Stiropor namažemo ljepilom za stiropor (npr:BK-Stirolfix WDVS), nazubljenom ravnjačom, pritisnemo na mjesto i dobro nabijemo na zid drvenim batom preko komada iverice s drškom. Treba biti brz, jer se cementna ljepila brzo skrućuju, pa veza sa zidom ne bi bila dobra ako bi se ljepilo presušilo.
 • Zapunimo sve fuge i uglove masom za fugiranje ili gletanje na cementnoj bazi.
 • Iskrojimo i zalijepimo preko stiropora plastičnu fasadnu armaturnu mrežicu. Za nutarnje i vanjske uglove dodamo po 6-8 cm  'viška'. Špatulu ili ravnjaču najbolje je vući odozdo prema gore i rubovima. Treba uhvatiti malo prakse. Na uglovima 'višak' koristimo za oblikovanje uglova. Za privremeno pričvršćenje neposlušnog ruba mrežice snalazimo se a prikucanom letvicom ili spajalicom za spise.
 • Nakon sušenja ponovimo barem još jedan, a za visoki kvalitet dva sloja plastične mrežice za čvrsto lice zida.
 • Konačno glet-masom na cementnoj bazi zagladimo i finaliziramo vanjsko lice zida i završni oblik uglova.
 • Slijedi uobičajeno bojenje disperznom bojom 

Na lijevoj slici, vrata desno obljepljena su sa stiroporom, a na prozoru lijevo, na stiropor je već nalijepljena i plastična mrežica. Desna slika prikazuje dovršenu sanaciju.

Na zadnjoj slici, kameni okviri oko vrata i prozora i izvana su pokriveni s 1 cm stiropora. Mrežica nije zaglađena nego je ostavljena hrapava i premazana je vanjskom impregnacijom bijele boje, pa glumi kamenu površinu.

Vidi se da kiša prska na zid iznad sokla, pa je to područje pri dnu vanjskog zida također dobro natopjeno sredstvom za zatvaranje kapilara, koje je prozirno. Time su poduzete dodatne mjere za eliminaciju hladnih mjesta i smanjenje upijanja oborinske vode. Razumije se, da bi oblačenje vanjskog zida u 5-8 cm stiropora uz energetsku uštedu značajno eliminiralo i sve probleme s 'hladnim područjima', pa i upijanje oborina. Dovoljno je reči, da jedan centimetar stiropora pruža jednak otpor prolazu topline kao metar debeli beton

Posao ćete vjerojatno morati obaviti sami, jer ćete teško naći majstora koji je odmakao dalje od vrućeg katrana.

DODATAK

1. Ako u prizemlju imate parkete na tavalonima, pa još probleme s vlagom, vjerojatno je cijela podna konstrukcija načeta truležom i dodatno je mjesto stvaranja plijesni i njenog opojnog mirisa. Da bi se daljnje propadanje usporilo, treba uspostaviti prozračivanje prostora ispod poda. Za to je dovoljno probiti dvije rupe cca 20 x 15 cm kroz fasadu, kojih pola metra iznad vanjskog terena, najbolje na raznim stranama prostorije ako je moguće. Izvana otvor treba imati mrežicu za sprječavanje ulaza beštija svake vrste, i poklopac koj ćete zatvoriti samo pri jakom vjetru, ako vam previše rashlađuje kuću. Iznutra izvedite kanal, kojim ćete zrak usmjeriti pod parkete, pa taj lanal pokrite pločom debljeg stiropora – cca 2-3 cm. To je najbolje izvesti gdje je zid najtanji, dakle ispod prozora.

2. Događa se da imate teškog susjeda, koji ne da kopati po stanu, jer mu ne smeta što Vama otpadaju pločice. IIi je kućna 'kasa' prazna, pa se popravak instalacije odgađa iz mjeseca u mjesec, pa tako godinama, ili jednostavno zid uporno vlaži, ali ne toliko da biste zbog toga organizirali gore opisano kazalište u kući. U tom slučaju savjesno nalijepljen stiropor 1-2 cm preko napadnutog (dijela) zida, očuvat će prostor suhim desetljećima. Postupak znate : Oguliti slabo držeću površinu, naprskati sredstvo za zapunjavanje pora, nalijepiti ploče stiropora (namazati i sastavnice). Za ovu namjenu, dobro je svaku ploču i vicima sa širom podloškom i tiplama priviti na zid na 6-8 mjesta. Na Vama je da li ćete na stiropor stavljati mrežicu, ili samo izvana pregletati i obojiti ako je van svakodnevnog dohvata.

Tekst je ustupio Bela Nemet, Inovacijsko-poduzetnički centar RIjeka, partneri projekta 'Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!'

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!