štednja
Izvor: PIRO4D / Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
LABEL 2020.

Kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Ušteda energije ne bi smjela utjecati na kvalitetu života i ugodu. Dakle, uštedama se želi prije svega eliminirati nepotrebna potrošnja energije. U kućanstvima najviše energije se utroši na grijanje, hlađenje, pripremu tople vode, kućanske uređaje i rasvjetu.

Optimalno i razumno trošenje energije, kao i odabir adekvatnih kućanskih aparata može uvelike pridonijeti smanjenju potrošnje. Također, u ovo digitalno doba postoje i razne aplikacije koje mogu pomoći. No, prije svega, dobro je znati neke osnovne faktore za uštedu energije.

Grijanje

 • najviše se ušteda može dobiti optimalnom temperaturom prostora, preporučuje se između 20 i 22 °C

Hlađenje

 • vrijedi isto, gdje je preporučena temperatura 26 °C ili maksimalno 8 stupnjeva niže u odnosu na vanjsku temperaturi

Priprema tople vode

 • bazirati se na prilagodbu temperature vode kako bi se smanjili gubici (između 40 i 45 °C) i grijanje tople vode kada je potrebna.

Rasvjeta

 • svakako koristiti LED žarulje, koristiti što više dnevnog osvjetljenja i isključivati rasvjetu u prostorijama koje se ne koriste.

Kućanski uređaji

 • uštede se mogu ostvariti ispravnim odabirom i ispravnim načinom korištenja.

Uz sve navedeno postoji još značajan broj savjeta. Neke od njih možete pronaći OVDJE.

Sve mogućnosti se mogu svesti pod dvije ključne točke:

 1. koristiti uređaje i sustave samo kada je to potrebno 
 2. optimalno ih koristiti uz ispravan odabir u početku

Najčešće mogućnosti za uštede se mogu razdijeliti na dva dijela:

 1. ispravan odabir potrošača/uređaja i/ili
 2. ispravan način njihova korištenja 

Primjer hladnjaka

Tako bi primjer ispravnog odabira potrošača mogla biti kupnja hladnjaka sa zamrzivačem čiji volumen odgovara potrebama korisnika. Potrošnja hladnjaka sa zamrzivačem izravno ovisi o hlađenom i zamrznutom volumenu.

 • prosječan hladnjak, trenutno dostupan na tržištu, volumena 250 l (200 hlađeno + 50 zamrznuto) utroši oko 160 kWh godišnje
 • hladnjak jednake učinkovitosti, ali većeg volumena (250 hlađeno i 100 zamrznuto) utrošit će oko 200 kWh godišnje

U kućanstvima s manjim brojem članova primjereniji je manji hladnjak, odnosno veličinu hladnjaka je potrebno prilagoditi stvarnim potrebama za hlađenje namirnica.

Primjer 'vešmašine'

Drugi primjer, a tiče se ispravnog načina korištenja, mogla bi biti perilica rublja. Ako se u obzir uzme prosječna perilica dostupna na tržištu, kapaciteta od 7 kg, koja se koristi svaki dan (365 ciklusa godišnje), potrošnja električne energije iznosila bi oko 235 kWh godišnje. Najčešće se perilica rublja ne koristi napunjena rubljem do maksimuma svog kapaciteta.

Za primjer će se uzeti prosječna napunjenost od 6 kg. Ako bi se perilica koristila na nazivnom kapacitetu od 7 kg tada bi bilo dovoljno da perilica iz našeg primjera odradi samo 313 ciklusa za istu količinu opranog rublja u odnosu na 365 ciklusa kako se sada koristi. Tada bi potrošnja električne energije iznosila 200 kWh godišnje.

Iz prethodnih primjera lako se mogu povući paralele i na druge veće kućanske uređaje poput sušilica, perilica posuđa i slično. Napomena, potrošnja uređaja u danim primjerima je za prosječne uređaje koji se trenutno kupuju na tržištu, a, ako se radi o starijim modelima, utrošena energija, ali i uštede su viših vrijednosti.

Kako odabrati adekvatan aparat?

Za tu potrebu je i razvijen alat 'Provjera učinkovitosti uređaja'. Aplikacija je razrađena s ciljem pomoći građanima prilikom kupnje uređaja, kako bi na temelju dodatnih informacija odabrali optimalni uređaj. Aplikacija radi samo s uređajima koji posjeduju novu energetsku oznaku (može se prepoznati po QR kodu u desnom uglu), a to je većina većih kućanskih uređaja kao i izvori svjetlosti.

Skeniranjem QR koda ili unosom proizvođača i modela, aplikacija preuzima ključne informacije o proizvodu iz EU baze podataka te daje usporedan prikaz za sve odabrane proizvode. Dodatno, u aplikaciji je moguće odabrati način korištenja uređaja čime se dobivaju i prilagođeni očekivani troškovi za električnu energiju i vodu. Unosom i samih cijena proizvoda moguće je dobiti ukupan trošak za taj proizvod (cijena i budući troškovi za energiju) u odabranom životnom vijeku (očekivanom vijeku korištenja uređaja).

Dakle, prije svega je aplikacija namijenjena onima koji kupuju novi uređaj. Aplikacija za građane ima tu dodatnu pogodnost gdje pruža mogućnost pretvorbe energije (u kWh) koja je iskazana na energetskoj oznaci u troškove (u kunama) što je građanima puno razumljivije. Tako da se građanima savjetuje da koriste aplikaciju prilikom kupnje novih uređaja kako bi na temelju potpunijih informacija donijeli ispravnu odluku koji proizvod kupiti, jer, nemojmo zaboraviti, većinu tih proizvoda ćemo koristiti sljedećih 10-ak godina.

Projekt Label 2020 (KLIKNI)

Projekt Label 2020 pokrenut je s ciljem pomoći tranziciji tržišta prema novim energetskim oznakama. Naime, EU energetska oznaka za uređaje ključan je pokretač inovacija i razvoja tržišta energetski učinkovitih tehnologija posljednjih 25 godina. Energetska oznaka igra dvojaku ulogu stimuliranja inovacije kod proizvođača i potražnje učinkovitih uređaja od strane kupaca. Evaluacijom učinka zaključeno je da prethodni koncept razreda energetske učinkovitosti od A+++ do D smanjuje transparentnost i gubi na inicijalnoj pokretačkoj moći.

Kao rješenje nametnuo se povratak na originalni A do G koncept razreda. Kada se u obzir uzme razvoj tržišta i tehnologije potrebno je i postojeće razrede redefinirati, odnosno ljestvicu prilagoditi stvarnom i očekivanom stanju na tržištu. Tako se i nametnula potreba za potporom za potrošače i profesionalne kupce kroz informacijske kampanje, usluge i alate, za distributere u ispravnoj, učinkovitoj i djelotvornoj implementaciji nove energetske oznake na mjestu prodaje te proizvođače u dostavi ispravnih energetskih oznaka i informacija o proizvodu.

Drugim riječima, bilo je potrebno osvijestiti sve dionike na tržištu o implementaciji nove energetske oznake kako bi se maksimalno olakšala tranzicija, pogotovo u prijelaznim periodima kada se koristi i stara i nova energetska oznaka.

Nastavno na projekt, pokrenuta je i inicijativa 'Uštedi energiju', u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, s ciljem proširenja teme nove energetske oznake prema savjetima za uštedu energije u kućanstvu i razvoju specifičnih aktivnosti prema najmlađima, poput izrade, tiska i distribucije slikovnice (Labelko spašava Zemlju) te edukativnog filma (Što kad nestane struje?).

FZOEU je prepoznao važnost edukacije djece i mladih za koje su napravljene slikovnice (besplatni primjerci poslani su na preko 900 škola u Hrvatskoj, a snimljeni film je prepoznao i HRT te ga je preuzeo za dječji edukativni program).

Label 2020 financiran je iz programa Europske komisije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Obzor 2020 najveći je istraživački i inovacijski program u EU-u, s gotovo 600 milijardi kuna na raspolaganju tijekom sedam godina (2014. do 2020. godina) - kao dodatak privatnom financiranju koje se privlači kroz program.

Pogledajte i ovaj vrlo informativan video - Kako do uštede u kućanstvu?

Sadržaj je nastao uz pomoć Energetskog instituta Hrvoje Požar, partnera projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

Pročitajte i:

5 savjeta za uštedu vode u kućanstvu
ŠEST trikova za rashladiti dom (i uštedjeti koju kunu)
11 savjeta kako štedljivo grijati svoj dom
4 savjeta za uštedu električne energije u kućanstvu
SMJERNICE - Kako drastično smanjiti potrošnju energije u kućanstvu
Kako drastično uštedjeti električnu energiju
KUĆANSKI APARATI - kako i koliko godišnje možete uštedjeti na struji
ŽARULJE - Koje se koriste u stanu i zgradi te kako uštedjeti
Kako pravilno odvajati otpad i druge teme o otpadu

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!