zarada
Izvor: jcomp / Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
DODATNI EURI

Kako zgrada može 'zarađivati'

Mnoge zgrade u Hrvatskoj suočene su s velikim problemom - manjak novca u pričuvi. Naravno, najjednostavnije rješenje je povećanje pričuve, no suvlasnici ponekad nisu skloni takvom rješenju. Stoga je traženje dodatnih izvora prihoda jedna od opcija.  

Da se razumijemo odmah na početku, 'zarada' u poslovnom rječniku NE POSTOJI. Postoji prihod, dobit, rashod, dohodak... Zarada je nešto što se uvriježilo u govoru kao 'zaradio sam te novce', dakle primio novac za neki rad. 

Vratimo se na temu - dodatni novac u pričuvi. Iako ne postoji statistički podatak o tome kolika je prosječna pričuva u Hrvatskoj, barata se s iznosom manjim od 0,40 eura (3 kune) po metru četvornom. A to je daleko ispod onog iznosa koji bi bio dovoljan za kvalitetno održavanje zgrade. Naravno, sve ovisi o potrebi zgrade, starosti i mogućnostima, ali dosadašnje iskustvo ZGRADOnačelnik.hr-a pokazuje da je tako.

Stoga suvlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji traže mogućnosti dodatnog prihoda zgrade. Tu je odmah problem u pravnoj osobnosti jer zgrada nema OIB. No dosadašnje najave ukazuju na to da će u novom Zakonu o održavanju i upravljanju zgradama OIB biti dodijeljen. Koje će izazove OIB donijeti, to ćemo tek vidjeti.

Do sada zgrade su imale malo mogućnosti ostvarivanja dodatnog prihoda. Dva su najčešća:

  • Reklama
  • Antena telekom operatora na krovu 

Reklama

Postaviti reklamu na zgradu nije jednostavno. Zgrada prvenstveno mora biti na dobroj (čitaj - frekventnoj) lokaciji. Onda je potrebno pronaći tvrtku ili agenciju koja ima interes staviti reklamu na zgradu. Nakon toga suvlasnici moraju donijeti odluku o tome. 

Svaki suvlasnik je u idealnom dijelu vlasnik zajedničkih dijelova. To se odnosi i na pročelje. Trebala bi suglasnost svih, ali je to gotovo nemoguće postići, pa se reklame postavljaju i bez u cijelosti ispunjenih zakonskih uvjeta. Suvlasnik koji eventualno trpi štetne posljedice od postavljanja reklama ima pravo na sudsku zaštitu.

Naravno, svaka jedinica lokalne samouprave, temeljem svojih Odluka o komunalnome redu, propisuje određena pravila postavljanja reklama na zgrade. 

REKLAME NA ZGRADAMA - Pravila igre za postavljanje reklamnog panoa

Antene telekoma

Neke zgrade koje imaju ravne krovove iznajmile su ga telekom operatorima koji su postavili svoje antene. Antene se u pravilu postavljaju u radijusu od osam kilometara jedne od druge. U pravilu, zgrade dobivaju 'pristojan' iznos u pričuvu.

No kod ovog dijela dodatnog prihoda zgrade 'karte su već podijeljene'. U gradovima su antene već postavljene tako da zgrade nemaju puno mogućnosti oko ovog načina 'zarade'. 

Paketomat

U posljednje vrijeme, u Hrvatskoj su se pojavili paketomati. To je jedan oblik mogućeg dodatnog novca u pričuvi. Novac nije u iznosima kao u prethodnim primjerima, no može se dobro utržiti. 

Dosadašnja iskustva zgrada diljem Hrvatske pokazuju da se mjesečno može uprihoditi od 70 do 130 eura. Naravno, ovisi o lokaciji zgrade i mogućnostima poslužitelja. 

Pravila igre su:

  • paketomat mora biti postavljen na čestici zgrade
  • potreban je izvor električne energije
  • potrebna je odluka suvlasnika

ŽELIM PAKeTOMAT

Najam zajedničkih prostora

Ako u zgradi postoji prostor (u nekim slučajevima su se smetlarnici prenamijenili u poslovni prostor), nije loše taj prostor iznajmiti. Naime, mnoge zgrade u Hrvatskoj i na ovaj način ostvaruju dodatan prihod. Je li riječ o tome da se prostor iznajmljuje kafiću, kiosku ili nečemu drugome ili se iznajmljuje prostor za terasu kafiću ili se, pak, u najam daje prostor nekome od suvlasnika u zgradi. 

Ključno u ovoj priči je odluka suvlasnika, ali i način plaćanja poreza jer je stopa oporezivanja 10 posto. 

Isto tako, u posljednje vrijeme mnogi se suvlasnici raspituju o mogućnostima postavljanja solarnih panela na krovovima zgrada. No, iako ta mogućnost postoji već neko vrijeme, još niti jedna takva elektrana nije postavljena. Stoga je možda moguće iznajmiti krov investitoru koji će postaviti takvu jednu elektranu, a zauzvrat suvlasnicima uplaćivati određeni iznos u pričuvu. U ovome segmentu, ključna je odluka suvlasnika jer je riječ o dugoročnom najmu za koji je potreban pristanak 100 posto suvlasnika. 

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Kada stvari u zgradi krenu loše, kada vam je potrebna motivacija, pratite #UspješnaZgrada i znat ćete da se može i da nije nemoguće dobro i kvalitetno upravljati zgradom.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.