čekanje na uplatu, novac
Izvor: pixabay.com
ZGRADOnačelnik.hr
NE BUDI NEPLATIŠA

Niste platili račune? Možda vam prijeti ovrha. Evo što u tom slučaju trebate znati

Niste platili nekoliko računa za struju ili plin? Ili nekoliko računa za telekom usluge? Ili niste platili nekoliko računa za pričuvu? U tom slučaju ste vrlo vjerojatno pod ovrhom.

Svaki račun ima svoje dospijeće plaćanja, odnosno rok do kojega bi se trebalo podmiriti iznos duga. Ako se u tom roku (koji je uglavnom oko 10 ili 15 dana) račun ne plati, na kućnu adresu, obično, osam dana nakon dospijeća stiže opomena koja također ima svoj 'rok trajanja'. Napominjemo da svaka tvrtka, komunalna ili telekom, ima svoje rokove. 

Ako se ni u tom roku račun ne podmiri, slijedi ovrha. Svaka opomena sa sobom nosi i kamate, stoga je svakako preporučljivo račune podmirivati na vrijeme. Međutim, ako dođe do ovrhe zbog neplaćenoga računa, donosimo nekoliko savjeta kako tome pristupiti, što trebate znati i koliko će uopće biti prisilno naplaćeno s vašega računa. 

Ovrha znači da će onaj kome dugujete (komunalna tvrtka, 'elektra', telekom…) prisilno naplatiti dug. I vi u tom slučaju zapravo nemate puno izbora.

U toj situaciji, ako je iznos kojeg dugujete prilično visok, bilo bi dobro da otvorite zaštićeni račun. To je račun na koji možete primati plaću ili bilo koju drugu uplatu, a je taj novac izuzet od ovrhe. S novcem koji se nalazi na tom zaštićenom računu možete raspolagati bez ograničenja.

Potrebno je napomenuti da banke ne naplaćuju naknadu za otvaranje, vođenje ili zatvaranje zaštićenog računa.

Prema trenutnim zakonskim propisima od ovrhe je izuzet iznos od tri četvrtine neto plaće ovršenika, ali ne više od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Jednostavnije rečeno, najveći iznos koji vam netko može prisilno uzeti (ovršiti) je pola plaće (a i to je u posebnim slučajevima), a u pravilu to znači da je maksimalno moguće ovršiti JEDNU ČETVRTINU VAŠE PLAĆE.

Dakle, ako vam je plaća manja od prosječne plaće u Hrvatskoj, od ovrhe se izuzima tri četvrtine plaće.

Sve ovo konkretno znači:

  • Ako neto plaća iznosi 4.000 kuna, na zaštićeni račun bit će vam uplaćeno 3.000  kuna, dok će 1.000 kuna otići na podmirenje duga
  • Ako je plaća jednaka ili veća od 6.434 kune, od ovrhe je izuzet iznos od 4.289,33 kune

Država je napravila i popis primanja i naknada koje su izuzete od ovrhe i one na kojima je ovrha ograničena. To je primjerice invalidnina, socijalna pomoć ili dječji doplatak. Cijeli popis možete vidjeti OVDJE.

Kako otvoriti zaštićeni račun?

Zaštićeni račun može se otvoriti potpuno besplatno putem Online servisa za predaju dokumentacije ili osobno u poslovnici Fine.

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko ih je eventualno ovršio i otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu. Ulaz u e-Blokade pogledajte OVDJE.

Napominju iz Fine da za provjere vezane uz prijedloge ovrha koje se nalaze kod javnih bilježnika kontaktirate Hrvatsku javnobilježničku komoru na broj telefona 01/6065-510.

Kako se prijaviti na uslugu online

  • Morate imati e-Građani (ako nemate, otvara se u Fini)
  • Morate imati korisničko ime i lozinku za ulaz u e-Građani te nakon toga u e-Blokadu
  • Odaberite jednu od opcija s lijeve strane na sučelju (otvaranje/zatvaranje zaštićenog računa)
  • Zatim preuzmite i ispunite Obrazac (ako niste imali ovrhu, uz Obrazac morate priložiti presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da ste Ovršenik – dakle kopiju dokumenta temeljem kojeg vas je netko ovršio)
  • Ako ste zaštićeni račun otvarali online, dokument nije potrebno vlastoručno potpisati. Ispunite sve što treba i tako ispunjeni dokument uploadajte i pošaljite.

Kako funkcionira ovrha?

Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje, naložiti banci da novac s dužnikova računa prebaci vjerovniku. Dakle, jednostavno rečeno, naložit će banci na temelju dokumenta da novac s vašeg računa prebaci na račun onoga kome dugujete – telekomu, plinari, 'elektri'…

Ako imate dovoljno novca na računu, tada će banka cijeli iznos prebaciti onome kome dugujete. I dug će biti plaćen. Nakon toga normalno raspolažete svojim novcem i računom.

No, ako nemate dovoljno novca na računu, da bi otplatili svoj dug odjednom, trebali biste otvoriti zaštićeni račun u Fini.

Tada će Fina odmah naložiti banci (u kojoj ste klijent i u kojoj imate račun) otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja, poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine.

Primjerice, ako umirovljenik ima mirovinu 4.000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3.000 kuna, dok se 1.000 kuna uplaćuje na redovni račun. Tada banka taj novac (tih 1.000 kuna) prebacuje onome kome ste dužni. 

 

* Projekt ZGRADOnačelnik.hr-a 'Ne budi neplatiša' podržava FINA logo

fina neki kao banner