Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Izvor: https://www.pexels.com
ZGRADOnačelnik.hr
VJEČNI PROBLEM

PET KORAKA kako smijeniti predstavnika suvlasnika

Smjena predstavnika se, kako savjetuju u Hrvatskoj udruzi stanara i suvlasnika zgrada, radi donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Mnogi suvlasnici nisu zadovoljni svojim predstavnikom. Činjenica jest da svaka zgrada mora imati predstavnika suvlasnika, ali isto tako jest činjenica da mnogi ne žele raditi taj posao.

>>> Koje su obaveze i dužnosti predstavnika suvlasnika

Ipak, ako predstavnik ne radi svoj posao ili ima sumnjive radnje, ostali suvlasnici mogu ga smijeniti. A kako?

Smjena predstavnika se, kako savjetuju u Hrvatskoj udruzi stanara i suvlasnika zgrada, radi donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Odluka se donosi javnim ili pisanim izjašnjavanjem. No, evo konkretnih koraka da bude jednostavnije:

1. korak - pokrenuti inicijativu

Ako postoji nezadovoljstvo unutar zgrade s radom predstavnika, predlažemo da se okupi određen broj suvlasnika koji će pokrenuti postupak. No, da bi kasnije izbjegli situaciju 'a tko će biti novi predstavnik' predlažemo da se već u ovoj fazi (neformalno) predloži osoba koja će to raditi.

2. korak – neformalno zbrajanje kvadrata

S obzirom na to da je za smjenu predstavnika potrebno 50 posto plus jedan kvadrat (natpolovična većina suvlasničkih udjela, op.a.), bilo bi dobro da još uvijek neslužbena inicijativa neformalno porazgovara sa susjedima, zbroji svoje i njihove kvadrate kako bi imala otprilike ideju koliko 'kvadrata' u zgradi podržava smjenu dosadašnjeg predstavnika.

3. korak – Pokretanje procedure

Jednom kada se stvorila kritična masa suvlasnika, kreće se u proceduru. A to znači – ili se saziva sastanak suvlasnika ili se ide od vrata do vrata i prikuplja potpise. Piše se Prijedlog ODLUKE o razrješenju predstavnika suvlasnika koju moraju potpisati suvlasnici 50 posto plus JEDAN kvadrat udjela u vlasništvu.

Pojedinac ili grupa mogu svim ostalim suvlasnicima dostaviti pisani prijedlog uz obrazloženje prijedloga s pitanjem 'ZA' ili 'PROTIV'.

Izjašnjavati se mogu samo uknjiženi vlasnici posebnih djelova (stanova ili drugih prostora u zgradi).

Ako u zgradi postoji nepovjerenje, možete formirati komisiju koja utvrđuje vjerodostojnost izjava i koja će napisati zapisnik. Ako se izjasni natpolovična većina, pripremi se odluka o razrješenju predstavnika.

4. korak – Novi predstavnik

Predlažemo da paralelno s potpisivanjem prijedloga odluke o razrješenju starog predstavnika, donesete i odluku o imenovanju novog predstavnika. Jedan primjer odluke možete vidjeti OVDJE.

5. korak – Informiranje upravitelja

Nakon prikupljenih potpisa, (za početak) kopiju odluke o razrješenju i odluke o imenovanju novog predstavnika odnijeti Upravitelju. Upravitelj mora novome predstavniku dati pečat zgrade.

Ako ne znate kako riješiti problem u zgradi, potrebna vam je pomoć ili pak samo želite motivirati i educirati susjede, proučite naše savjetodavne i druge usluge te nam se slobodno javite mailom za daljnje dogovore.

TREBAM SAVJET

DODATAK

Ako niste zadovoljni ni s predstavnikom ni s upraviteljem, predlažemo da uz gore navedene korake poduzmete:

>>> Kako smijeniti upravitelja zgrade u 11 koraka

1. korak - pokrenuti inicijativu

2. korak – neformalno zbrajanje kvadrata

3. korak – Pokretanje procedure

  • 3.a – sastanak suvlasnika
  • 3.b – potpisivanje odluke o razrješenju predstavnika
  • 3.c – potpisivanje odluke o imenovanju novog predstavnika
  • 3.d – potpisivanje odluke o razrješenju upravitelja zgrade
  • 3.e – potpisivanje odluke o odabiru novog upravitelja (savjetujemo da neslužbena inicijativa, kada se odluči za novoga predstavnika, pronađe i novoga upravitelja koji će prihvatiti taj posao)

>>> Što sve MORA i SMIJE raditi upravitelj zgrade

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.