naplata duga
Izvor: johnstocker/Freepik
Alen Kristović
NAPLATA DUGA

Poslovni prostor i pričuva - što ako je vlasnik tvrtka koja više ne postoji?

Pričuva se mora plaćati. To nije režija kao što su, primjerice, računi za plin, struju ili komunalne usluge. Pričuva je novac koji svaki suvlasnik uplaćuje na zajednički račun, a koji se koristi za redovne i izvanredne troškove zgrade, buduće projekte i ulaganja (obnova fasade, krova...). Ipak, iako suvlasnici redovito plaćaju pričuvu, postoje oni suvlasnici koji je ne plaćaju.

Ako se ne plati pričuva, bilo bi dobro da predstavnik suvlasnika, a svakako upravitelj zgrade (na temelju odredbi Međuvlasničkog ugovora i Ugovora o upravljanju) upozori suvlasnika na dug. Međutim, nerijetko se dogodi da neki suvlasnici unatoč upozorenjima jednostavno ne plaćaju svoj dio pričuve za podmirenje zajedničke troškove.

Međutim, postoje i situacije gdje su vlasnici prostora ili stambenih jedinica - tvrtke. I one imaju obavezu plaćanja pričuve. No nije uvijek sve tako bajno.

Tvrtka, vlasnik prostora, izbrisana je iz Sudskog registra - što sad?

Poslovni prostor u prizemlju zgrade godinama ne plaća pričuvu. U međuvremenu je tvrtka koja je vlasnik prostora brisana iz trgovačkog registra, a upravitelj nema protiv koga pokrenuti ovršni postupak.

Dug za pričuvu je premašio nekoliko tisuća eura, a prostor stoji napušten i propada već 10 godina jer je vlasnik tvrtke otišao u drugu državu. Do brisanja iz sudskog registra pravne osobe Upravitelj je utužio dio nenaplaćenih potraživanja ali nije utužio razdoblje od nekih dvije godine do dana brisanja subjekta iz trgovačkog registra. S obzirom na to da niti nakon tužbi dospjela nenaplaćena potraživanja nisu plaćena, na vlasnički list upisana je hipoteka u korist suvlasnika. Što je suvlasnicima dalje za činiti? 

Na ovo je pitanje odgovorio odvjetnik Vanja Vargec

Trenutna je situacija takva da suvlasnici zgrade imaju upisanu hipoteku na posebnoj etažnoj jedinici u vlasništvu pravne osobe koja je brisana iz sudskog registra. Radi ostvarenja tražbine koja je, srećom, osigurana hipotekom potrebno je ipak angažirati stručnu osobu odvjetnika jer će daljnji postupak morati provoditi pred Trgovačkim sudom radi likvidacije imovine brisanog subjekta u kojemu će sudjelovati i trgovački sud, a moguće je da će se daljnje radnje provoditi i na trgovačkom sudu. Suvlasnici bi trebali na predložiti pred nadležnim trgovačkim sudom pokretanje postupka likvidacije imovine brisanog subjekta radi namirenja.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.