sukob
Izvor: Janzen_5050_Creations / Pixabay
PRAVILA IGRE

PRAVNA PODLOGA - Koji zakon regulira postavljanje nove fasade ili sunčane elektrane

Ugradnja fotonaponskih ćelija na krov višestambenih zgrada sve je češća želja mnogih suvlasnika. No iako je najmanji problem fizički postaviti tu elektranu, sve ostalo je problem. Kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa i uprave koje nam je JASNO i NEDVOJBENO protumačilo zakone!

Pojavila se priča da je trenutno više od 20 tužbi na sudovima zbog energetske obnove zgrade. Naime, navodno je riječ o tome da su jedni suvlasnici tužili druge suvlasnike jer su odluku o energetskoj obnovi donijeli natpolovičnom većinom suvlasničkih udjela, a ne 100-postotnom suglasnošću. 

Je li to istina ili nije, u ovome trenutku zapravo nije ni važno. Ali važno je odgovoriti na pitanje koja je zakonska podloga za takvu odluku, odnosno odluku o energetskoj obnovi ili postavljanju sunčane elektrane na krov višestambene zgrade. Ministarstvo pravosuđa i uprave jasno je objasnilo pravila igre.

Sasvim je svejedno radi li se o ugradnji fotonaponske ćelije na krov zgrade ili energetskoj obnovi zgrade postavljanjem nove fasade. Krenimo ispočetka.

Sukob dvaju zakona

Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kao općim propisom propisano je kojom većinom se donose odluke o poslovima redovnog i izvanrednog upravljanja odnosno odluke suvlasnika o poduzimanju poboljšice.

Člankom 29. stavkom 1. Zakona o energetskoj učinkovitosti propisano je da odluku o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade, s pružateljem energetske usluge suvlasnici zgrade donose temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim dijelovima.

Člankom 30. stavkom 2. tog Zakona propisano je da odluku o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambenu zgradu donose suvlasnici zgrade temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim dijelovima.

Slijedom navedenoga:

U slučaju različitog reguliranja određene materije primjenjuju se posebni propisi!
Odnosno konkretno, primjenjuje se Zakon o energetskoj učinkovitosti, koji je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dakle, odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima odredbe su općeg zakona, a Zakonom o energetskoj učinkovitosti kao posebnim propisom regulirano je da odluku o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade, s pružateljem energetske usluge suvlasnici zgrade donose temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim dijelovima, stoga se u slučaju različitog reguliranja određene materije primjenjuju posebni propisi, odnosno, konkretno, Zakon o energetskoj učinkovitosti. 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!