OIE
Izvor: geralt / Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
NOVI TRENDOVI

Proizvodnja sunčane elektrane - moramo mijenjati navike

Zelena energetska zadruga, koja je partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!, pokrenula je niz predavanja na temu ugradnje obnovljivih izvora energije (OIE). Na predavanju održanom 8. lipnja govorilo se o energetski učinkovitom korištenju i održavanju solarne elektrane. 

Predavanje su održali Zlatko Katulić koji je govorio o iskustvu vlastite sunčane elektrane na krovu te Mislav Kirac iz ZEZ-a. 

Katulić je na predavanju rekao da je prije ugradnje sunčane elektrane potrošnu toplu vodu grijao temeljem vakumskih kolektora. No, kada nije bilo sunca i bilo je loše vrijeme, nije bilo tople vode. Onda su dogrijavali vodi kotlovima na biomasu (drvo). 
Ugradnjom solarne elektrane nije bilo potrebe za takvim načinom grijanja vode, kaže da mu je energija postala besplatna. 

Što se tiče održavanja same elektrane, kaže da nema nikakvih intervencija. Ploče se 'same' peru kišom, do sada nije bilo kvarova. Niti jednom mu se nije dogodilo 'izbacivanje' osigurača.  

Navike potrošnje

Planira promijeniti sustav grijanja i prebaciti se na dizalice topline. Također, planira kupiti električni automobil i na taj način povećati proizvodnju električne energije. 

Ima dvotarifno brojilo, do ugradnje sunčane elektrane su pokušavali trošiti struju u nižoj tarifi (mašina za pranje rublja, posuđa). Te su se navike promijenile jer sada troše što više mogu u višoj tarifi kada proizvode struju. 

Događa se da zbog ružnog vremena ili oblaka pada efikasnost fotonaponskih panela. 

Kao i većina građana koji su ugasili sunčane elektrane na svojim krovovima, pred kraj godine gasi elektranu. Katulić to radi sredinom studenoga kako ne bi prešao u kategoriju proizvođača. 

Veličina elektrane 

Jedan panel je 213 W, što je prije dvije godine bio optimum. Prošao je na subvenciji FZOEU-a, morao je prilagoditi snagu elektrane u natječaju. U dogovoru s projektantom predvidio je povećanje potrošnje. Kada se elektrana radila, bila je 5,5kW. Ukupna cijena bila je 60.000 kuna, a 40 posto dobio je od FZOEU-a. 

Dokupio je još panela, sada ima snagu od 8 kW.

Procjenjuje da mu je povrat na investiciju od pet do 6 godina.

Promjena paradigme

Što znači solarna elektrana i prijelaz na obnovljive izvore energije (OIE), što to znači za navike, trošenje struje…. O tome je govorio Mislav Kirac iz ZEZ-a. Prikazao je nekoliko grafikona u kojima se pokazuje omjer 'klasično' proizvedene električne energije i one iz fotonapona te usporedba s tarifama. 

Današnji sustav baziran je na centraliziranom sustavu proizvodnje električne energije. Proizvodnja prati potrošnju, tako to funkcionira posljednjih 100 godina. Promjena paradigme – ako težimo ka obnovljivoj energiji, ona nije toliko upravljiva. Moramo potrošnju prilagoditi proizvodnji koja je dostupna. 

Izvor: ZEZ Radionica - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane

Graf pokazuje predviđanje kako će opterećenje izgledati u jednome danu. 

Po noći nema velike potrošnje, tijekom dana raste, ali popodne raste i potrošnja je vršna i nakon 22 sata ona pada.

Izvor: ZEZ Radionica - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane

Graf pokazuje kretanje cijena električne energije na burzi u Hrvatskoj, i može se jasno vidjeti da ta cijena donekle 'prati' sektor kućanstva.

Navečer je cijena strije veća – to je posljedica odnosa ponude i potražnje.

Izvor: ZEZ Radionica - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane

Graf prikazuje naše tarifne modele. 

Dvotarifni model donekle prati potrošnju. Ideja je bila da se potiče ljude da troše energiju nakon 22 sata ljeti ili 21 sat zimi kako bi  se elektroenergetski sustav izbalansirao, ujednačio.

Izvor: ZEZ Radionica - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane

To je funkcioniralo u starom sustavu. Električna energija se proizvodila kada je trebalo.

Izvor: ZEZ Radionica - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane

Graf prikazuje proizvodnju električne energije na sunčanoj elektrani u Kirževcima i odnos cijene električne energije na burzi struje. Nakon 19 sati sunčana elektrana elektrana zapravo više ne proizvodi.

Električna energije je skuplja u trenutku kada imate najviše energije. U podne ima najviše sunčane energije. Ako težimo sustavu koji ima značajni dio OIE u energetskom miksu, onda moramo poticati ljude da koriste tu energiju kada je ona dostupna. Zato dvotarifni model nema smisla.

Izvor: ZEZ Radionica - Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane

Šareni dio na grafu (strelica) – dio energije koju ne možemo potrošiti lokalno i šaljemo ju u mrežu. Elektroenergetska mreža zapravo funkcionira kao baterija. Dugoročno to nije održivo. Ne možemo svi tako funkcionirati. To za mrežu nije održivo.

Zato moramo promijeniti navike kako bi korištenje obnovljivih izvora energije imalo više smisla i bilo još isplativije. 

Dosadašnje izvještaje s predavanja možete pogledati na ovim linkovima:

Raspored informativnih predavanja 'Solarna energija za kućanstva'

*SVAKO PREDAVANJE ODRŽAT ĆE SE OD 15:00 - 15:45 sati

Ako ste se prijavili za neko od narednih predavanja, poveznicu ćete zaprimiti do dva dana prije održavanja svakog predavanja. U slučaju da ste se propustili prijaviti na neko od predavanja koje vas zanima, prijavite se ovdje

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!