promjena stolarije
Izvor: senivpetro / Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
JEDNOSTAVAN ZAHVAT?

PROMJENA STOLARIJE - Je li potrebna (i koja) dozvola ili projekt?

Promjena stolarije jedan je od radova koji se često obavljaju na zgradama. Vrlo često imamo priliku vidjeti, pogotovo tijekom građevinske sezone, kako (novi) suvlasnici mijenjaju stolariju jer je stara dotrajala ili jednostavno žele osvježiti svoj stambeni prostor. No, izbor stolarije itekako utječe na izgled zgrade. Stoga se postavlja pitanje je li za promjenu stolarije dovoljan samo majstor ili je potreban i projektant. 

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, kontaktirali smo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Gradski zavod za zaštitu spomenika Grada Zagreba. 

Za početak, definirat ćemo dva ključna pojma (odgovor Gradskog zavoda) - 

  • prozor
  • prozirni elementi pročelja

To NISU ISTOZNAČNICE, odnosno prozor čini cjelina stolarije i ostakljenja. 

Prozori su dio vanjskog omotača građevine, bez obzira je li unutrašnjost grijana ili hlađena ili nije niti jedno niti drugo (npr. mogu biti na stubištu koje nije grijano i u sobi stana koja je grijan). 

Nekoliko je propisa koji su važni za ovu temu:

A navedeni pravilnik je ključan! Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dodatno nam je pojasnilo (protumačilo) ključne 'cake' koje su važne za postavljanje nove stolarije.  

Zamjena stolarije na zgradi - NE MOŽE bez projekta!

ZAMJENA ISTOVRSNOM STOLARIJOM

Kada je u pitanju zamjena vanjskih prozora, ako se postojeći prozori zamjenjuju istovrsnim prozorima, odnosno o radovima u sklopu redovnog održavanja građevine, radilo bi se o radovima koje ima u vidu odredba članka 3. točke 3. navedenog Pravilnika

A to konkretno znači:

  • BEZ građevinske dozvole i BEZ glavnog projekta mogu se izvoditi radovi na postojećoj zgradi kojima se, uz ostalo, zamjenjuju vanjski i unutarnji prozori i vrata.

Nadalje, prema odredbi članka 3. točke 11. istog Pravilnika na postojećoj zgradi (riječ je u pravilu o kući, op.ur.)  koja nema više od tri stana, odnosno tri funkcionalne jedinice ili građevinsku (bruto) površinu koja nije veća od 600 m2 bez građevinske dozvole i glavnog projekta mogu se izvoditi radovi kojima se dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade, kao što su prozirni elementi pročelja, toplinska izolacija podova, zidova, stropova, ravnih, kosih i zaobljenih krovova, pokrova, hidroizolacija, oprema, odnosno postrojenje za grijanje, hlađenje ili ventilaciju, te za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije ili vode, vodovod i kanalizacija, plinske i elektroinstalacije.

Ako ne znate kako riješiti problem u zgradi, potrebna vam je pomoć ili pak samo želite motivirati i educirati susjede, proučite naše savjetodavne i druge usluge te nam se slobodno javite mailom za daljnje dogovore.

TREBAM SAVJET

ZAMJENA BOLJOM STOLARIJOM

Ako se radi o promjeni postojećih prozora s prozorima bolje kakvoće i tehničkih karakteristika koji se ujedno mijenjaju u svrhu poboljšavanja ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu (ponajprije gospodarenje energijom i očuvanje topline, ali može uključivati i druge temeljne zahtjeve primjerice zaštitu od buke) radilo bi se o radovima iz odredbi navedenog članka 3. točke 11., odnosno članka 5. točke 9. Pravilnika.

A to konkretno znači:

  • BEZ građevinske dozvole, a U SKLADU s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi na postojećoj zgradi, ako tim Pravilnikom nije propisano drukčije, a kojima se
    • dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade, kao što su prozirni elementi pročelja, toplinska izolacija podova, zidova, stropova, ravnih, kosih i zaobljenih krovova, pokrova, hidroizolacija, oprema, odnosno postrojenje za grijanje, hlađenje ili ventilaciju, te za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije ili vode, vodovod i kanalizacija, plinske i elektroinstalacije.

Dakle, ako se navedeni radovi izvode na zgradi koja nije zgrada iz ranije spomenute odredbe članka 3. točke 11., za izvođenje istih izrađuje se glavni projekt.

Dakle, ako se mijenjaju fizikalna svojstva građevine, kao jedno od bitnih svojstava građevine, tada je potreban glavni projekt.

Promjena stolarije i 'zaštićena zgrada'

Gradski zavod za zaštitu spomenika Grada Zagreba pitali smo koja su pravila promjene prozora (stolarija općenito) u zgradama koje su na bilo koji način 'kulturno zaštićene'. Ističu da je stolariju potrebno ponajprije redovito održavati. Ako je ona dotrajala te nisu mogući popravci (recimo dotrajalost okapnice) potrebno je izraditi novu, koja mora biti izvedena po uzoru na izvornu u dimenziji, detalju i materijalu.

S obzirom na nove zahtjeve toplinske i zvučne zaštite, dopušta se ugradnja izo-stakla na unutrašnja krila dvostrukih prozora, kao i ugradnja brtvi. Također, ugradnja izo-stakla je moguća na prozorima koji svojim karakteristikama to podržavaju kao što su spojni prozori s obzirom na to da ugradnjom izo-stakla u bitnome ne mijenjamo dimenzije, detalje ni materijal.

(Ne)legalno zatvaranje balkona, lođa i terasa - pravila struke

Također, u određenim slučajevima, kad karakteristike zgrade to dopuštaju odnosno kada se ne mijenjaju u bitnome njena svojstva kulturnog dobra i kad se radi o cjelovitom zahvatu, može se dopustiti i promjena materijala (primjer: obnova Vitićevog nebodera u Zagrebu).

Napominju se da je za zamjenu potrebno ishoditi prethodno odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.