dimnjaci
Izvor: https://unsplash.com/
ATEST DIMNJAKA

Sanacija dimnjaka - Bilo koji dimnjačar u Hrvatskoj može dati atest!

Je li za izdavanje stručnog nalaza kao potvrde o ispravnosti dimnjaka ovlašten samo područni dimnjačar kao koncesionar?

Nastavno na brojne upite građana čiji su objekti oštećeni nakon potresa u ožujku, Gradska plinara Zagreb (GPZ) je tražila od Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet mišljenje je li za izdavanje stručnog nalaza kao potvrde o ispravnosti dimnjaka ovlašten samo područni dimnjačar kao koncesionar ili je riječ o tržišnoj djelatnosti.

Sukladno tumačenju nadležnog Ureda dimnjačarski stručni nalaz nije posao obuhvaćen koncesijom već ga može izdati bilo koji ovlašteni dimnjačar u Republici Hrvatskoj, a u skladu sa Zakonom o zapaljivim tekućinama i plinovima.

Ovo je pitanje koje je mnoge suvlasnike kojima su dimnjaci porušeni zbog potresa u Zagrebu i okolici zbunjivalo. Jutarnji list pisao je o primjeru jednog suvlasnika u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici koji je novinarima ispričao da mu je dimnjačar rekao da će atest za ponovno puštanje plina dobiti samo ako prijeđe na kondenzacijski bojler.

Iz zagrebačke Dimnjačarske obrtničke zadruge negiraju bilo kakve navode da oni uvjetuju zamjenu bojlera za atest. Po svemu sudeći, potres je otvorio jedan bolan problem, a to je da veliki broj dimnjaka u potresom pogođenim zgradama ne zadovoljava propisane standarde njihovog ponovnog puštanja u rad, odnosno da dimnjaci ne mogu dobiti ateste.

Naime, piše Jutarnji list, tehnički propis za dimnjake u građevinama, koji je u donesen 2007. godine, kao zakonsku obvezu unio je da se atest mora provesti 'nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost'. Kako su pak Jutarnjem priopćili iz Dimnjačarske obrtničke zadruge, 'nakon desetak dana pregledavanja i snimanja dimnjaka sa sigurnošću možemo reći da nijedan dimnjak građen od opeke u užem i širem centru grada nije siguran za upotrebu'.

Dakle, dimnjačari su nakon pregleda velikog broja zidanih dimnjaka donijeli generalni stav da, bez obzira na to jesu li konkretni dimnjaci pregledani ili ne, činjenica da su zidani ne dopušta njihovo pozitivno ocjenjivanje.

Što napraviti ako vam curi plin?

Kako pravilno koristiti stari bojler