Montažni balkon
Izvor: Antranias / Pixabay
MIŠLJENJE

Što su MONTAŽNI BALKONI i koja su pravila postavljanja

Zgrade većinom imaju balkone, no neke nemaju uopće, a kod nekih zgrada samo dijelovi zgrade nemaju balkone. Moguće je na tim dijelovima izgraditi montažni balkon. No, je li potrebna dozvola i koja? 

Ekipi ZGRADOnačelnik.hr-a postavljeno je jedno zanimljivo pitanje:

  • Molim Vas za mišljenje. Koji propisi i kako uređuju izgradnju (montažu i podizanje) i održavanje 'montažnih balkona', na postojeću stambenu zgradu s urednom građevinskom i uporabnom dozvolom? 
  • Smatram da je za to potrebno ishoditi pristanak svih suvlasnika nekretnine te građevinsku dozvolu, no molim Vas za službeno i potpuno tumačenje.

Pitanje je postavio suvlasnik (podaci poznati ZGRADOnačelnik.hr-u) u jednoj zgradi, a isti je upit poslao i na nadležna tijela zbog izdavanja Mišljenja.

  • Mislim da bi građanima to bilo vrlo zanimljivo čuti, poglavito s obzirom na činjenicu kako je tehnologija otišla naprijed, a ljudi su željni balkona naročito na starijim zgradama gdje postoji dvorište koje se manje ili gotovo ne koristi. Tako nešto bi išlo na dobrobit svih stanova, povećalo njihovu vrijednost, a ima i smisla moguće u protupotresnoj obnovi budući da se radi o čeličnoj konstrukciji neodvojivo povezanoj s tlom.

Što je montažni balkon?

To su balkoni postavljeni na samostalnim nosećim stupovima uz fasadu zgrada. Veliki balkoni mogu se koristiti kao terase, a u slučaju njihova zatvaranja, odnosno ostakljenja, mogu se koristiti i kao zimski vrtovi.

U slučaju malih stanova, dodatni balkoni relativno su jeftin način povećanja korisne površine stana. Gradnja montažnih balkona je brza i ne izlaže stanovnike zgrade dugotrajnim građevinskim radovima, građevinskoj buci, prašenju ili vibracijama. Praksa pokazuje da je dogradnja balkona sličnih dimenzija od betona ili drugih materijala obično skuplja, više radno intenzivna i invazivna. Nije moguće dobiti sličan standard rada s drugim tehnologijama poput betona ili čelika.

Pripremni radovi obuhvaćaju instalaciju nekoliko sidara, kao i iskop i betoniranje neovisnih temelja pored postojećeg temelja zgrade. U slučaju gradnje balkona u novogradnji, temelji za balkone pripremaju se paralelno s temeljima zgrade. Druga i završna faza je ugradnja balkona i ograda i nadstrešnice.

Montaža balkona na pripremljene temelje moguća je čak u jednom danu. Upravo ih brzina gradnje čini isplativima, jeftinijima u odnosu na druge tehnologije, a dodatni plus je trajnost. Konstrukcija balkona pričvršćuje se na dva ili četiri potporna stupa, a podupire se izravno na zid zgrade. Zbog toga ih je vrlo lako prilagoditi glavnoj fasadi, što znatno olakšava i pojednostavljuje montažu.

Aluminijski montažni balkoni pak povećavaju stambeni prostor za nekoliko ili čak desetak četvornih metara, pružaju izvanrednu udobnost za članove kućanstva, grade se nevjerojatno brzo, uz vrlo malo formalnosti. Potpuno aluminijska konstrukcija osigurava izdržljivost i estetiku. Tu je i povoljna cijena - popusti za stambene zadruge i zajednice stanara. (Izvor teksta).

Propisi i pravila igre

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dalo je mišljenje temeljem upita vezanog uz propise kojima se uređuje izgradnja (montaža i podizanje) i održavanje 'montažnih balkona'. Ističu da se u slučaju dogradnje balkona radi o radovima kojima se utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu te se njima ujedno mijenja i usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena.

Odnosno radi se o rekonstrukciji građevine za čije je izvođenje, sukladno članku 3. stavku 1. točci 28. Zakona o gradnji, potrebno ishoditi akt kojim se odobrava građenje. Dakle, potrebna je građevinska dozvola

Održavanje montažnog balkona

Što se tiče održavanja dograđenog balkona, koji će biti dio građevine, za održavanje građevine, u skladu s člankom 150. Zakona o gradnji, odgovoran je njezin vlasnik te je vlasnik građevine dužan osigurati održavanje građevine tako da se tijekom trajanja očuvaju temeljni zahtjevi za građevinu.

Slijedom navedenog, s obzirom ne to da konkretni uvjeti izvedbe balkona na određenoj lokaciji proizlaze iz odredbi prostornog plana koji je važeći na području na kojem se nalazi građevina, za dodatne informacije i uvjete gradnje treba se obratiti tijelu graditeljstva na lokaciji na kojoj se nalazi građevina.

Odluka

Koliko suvlasnika mora dati dozvolu za izgradnju montažnog balkona, iz Ministarstva kažu da se u slučaju dogradnje balkona radi o poslovima koji premašuju okvir redovitog upravljanja, a što u skladu s člankom 41. Zakona o vIasništvu i drugim stvarnim pravima predstavlja izvanredne poslove za koje je potrebna suglasnost svih suvlasnika.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.