Energetska obnova
Izvor: Freepik
KORAK PO KORAK

Što sve treba znati prije kretanja u energetsku obnovu višestambene zgrade

Energetska obnova zgrade značajno podiže razinu kvalitete života ljudima koji u njoj žive. No od ideje do realizacije može proći puno vremena, "krvi, znoja i suza". Zato je dobro pripremiti se. 

Da je energetsku obnovu raditi lako, energetsku obnovu radio bi svatko. Činjenica jest da je fond zgrada u Hrvatskoj star. Prema podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (koji su prikazani u Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine), objekti koji su izgrađeni do 1987. godine energetski su potpuno neučinkoviti (iduća kategorija gradnje je od 1987. do 2005. pa je nismo uzimali u obzir). 

Navedeni podaci pokazuju koliko zgrada se u Hrvatskoj mora energetski obnoviti:

 • 227.476 višestambenih zgrada
 • 377.552 obiteljskih kuća
 • 26.021 komercijalna zgrada
 • 64.069 javnih zgrada

Ukupno je riječ o nešto više od 695.000 objekata. Ako taj broj stavimo u perspektivu, a to znači ako uzmemo u obzir da u Hrvatskoj ima više od 905.000 objekata, tada se može jasno zaključiti da se energetski MORA obnoviti najmanje 76 posto zgradarskog fonda u Hrvatskoj. Naravno, navedeni postoci i brojevi još su i veći kada bismo uzeli u obzir broj zgrada izgrađen do kraja 1990-ih godina. 

Jedna od tih stotine tisuća zgrada je i vaša. No od ideje do realizacije dug je put i potrebne su konkretne pripreme.  

Slijedi nekoliko savjeta što napraviti PRIJE energetske obnove. 

1. INFORMIRANJE

Kao što smo puno puta pisali, energetska obnova nije samo skidanje stare žbuke i stavljanje izolacije. To je puno kompleksniji posao koji zahtjeva puno truda i znanja. Bilo da energetsku obnovu predlaže jedan suvlasnik bilo da je to predstavnik suvlasnika, ključno je informirati se o tim postupcima.  

U zgradama, za razliku od obiteljskih kuća, odlučuje većina, a ne jedan. Bilo da zgrada ima tri suvlasnika, bilo 303, ovakvu odluku mora donijeti većina.

S obzirom na to da je svaka zgrada različita, bez obzira na to što se svaka sastoji od temelja, zidova i krova, odnosi unutar zgrade su ključni. Naime, međuljudski odnosi unutar zgrade određuju (što je i logično) kako se ona održava i koje će se investicije pokrenuti.

Prema rezultatima velike ankete koju je ZGRADOnačelnik.hr proveo od kraja rujna do kraja prosinca 2023. godine, međuljudski odnosu ključni su problem i prednost u zgradi, a na pitanje predstavnicima suvlasnika koje radove žele i planiraju - energetska obnova bila je na uvjerljivo prvome mjestu

Diplomacija

Zato je prije donošenja konkretne odluke važno kojim će se smjerom krenuti. Naime, nekoliko je opcija:

 • GOTOV ČIN - jedan (suvlasnik ili predstavnik suvlasnika) odradi sve prije donošenja odluke i na sastanku prezentira suvlasnicima što se može napraviti, kako i za koje novce
 • SURADNJA - jedan (suvlasnik ili predstavnik suvlasnika) krene u razgovore s nekoliko suvlasnika koji se informiraju, stoga je donošenje odluke u konačnici samo formalnost.

Kako potaknuti suvlasnike na (energetsku) obnovu

Ovo spada u domene psihologije, diplomacije i pregovaranja. Nažalost, u ovome području nema konkretnog savjeta jer svatko bi trebao znati kakvi su mu odnosi u zgradi i na temelju toga odlučiti kojim smjerom krenuti. Naravno, bez obzira na to kojim smjerom krenuli, svakako je ključna suradnja s upraviteljem zgrade koji bi trebao imati znanja i stručnosti o energetskoj obnovi. 

Financijsko stanje

Kao i svaka osoba ili tvrtka, tako i zgrada - u odluke o investicijama ne može se ići bez znanja o trenutnom stanju na računu i financijama zgrade. U ovoj fazi ne rade se kalkulacije o tome koliko energetska obnova košta, nego se analizira trenutno financijsko stanje, troškovi zgrade i prihodi. Ako je, primjerice, razlika između prihoda i rashoda jako mala, tada će biti potrebno značajnije podizanje pričuve. Ako je razlika između prihoda i rashoda ipak nešto veća, postoji mogućnost da će podizanje pričuve biti manje. 

Razgovor s upraviteljem

Upravitelji zgrade su računovodstveno-tehničko-pravni servis za zgrade. Velika je vjerojatnost da je upravitelj zgrade odradio neku energetsku obnovu i ima neke utakmice u nogama (ako ne utakmice, onda minutaže). Razgovor s upraviteljem je važan jer upravitelj može preporučiti suradnike, tvrtke i stručnjake koji mogu odraditi određene korake - analizirati stanje u zgradi, analizirati financije, napraviti energetski pregled (iz kojega se jasno vidi koje su mjere potrebne u energetskoj obnovi). Naravno, tu su i projektanti, a u konačnici i izvođači i nadzorni inženjeri. 

Napominjemo da suvlasnici ne moraju angažirati suradnike upravitelja, mogu angažirati i svoje stručnjake i tvrtke. No u tom slučaju treba jako paziti u kojem su financijskom stanju ti stručnjaci i suradnici, koja su im iskustva i preporuke (da se razumijemo, nažalost smo imali i slučajeva gdje kooperanti upravitelja nisu bili "med i mlijeko", op.ur).

U svakome slučaju, treba biti jako oprezan jer je u pitanju iznimno visoka investicija. 

Pozitivni primjeri

Primjeri pozitivne prakse guraju nas naprijed, a oni loši čine nas opreznima. Zato treba učiti na tuđim greškama, a ugledati se na pozitivnim primjerima. Tisuće zgrada u Hrvatskoj odradile su energetsku obnovu, a dio njih je svoja iskustva podijelio na ZGRADOnačelnik.hr-u.  ,

Prije razgovora s ostalim suvlasnicima i donošenja odluke, važno je proučiti što su drugi radili. To je važno zato što će na sastanku suvlasnika sigurno biti jako puno pitanja, netko je negdje od nekoga čuo da je energetska obnova prevara, da majstori kradu, netko ima nekog rođaka negdje koji to može odraditi za upola nižu cijenu... I tako dalje. 

Upoznavanje s tematikom energetske obnove, bez ulaženja u stručne pojmove, terminologiju i slično, omogućuje predstavnicima suvlasnika i suvlasnicima više znanja o tome koje su im mogućnosti, što ih čeka te koje će biti konkretne posljedice. Naravno, ključno u ovome jest da će suvlasnicima moći više toga i jednostavnije objasniti. 

- HUPFAS kao udruga od 19 renomiranih proizvođača fasadnih sustava se definitivno zalaže za sveobuhvatnu energetsku obnovu zgrada jer se njome postižu mnogi benefiti kako za suvlasnike tako i za samu zgradu. Suvlasnici dobivaju financijsku uštedu kroz manju potrošnju energenata, ugodniji i udobniji prostor za život i rad te ekonomski vrjedniju nekretninu. Zgrada dobiva znatno produžen vijek trajanja jer se energetskom obnovom sanira vanjska ovojnica zgrade pri čemu je tada sama konstrukcija zgrade u znatno boljem položaju prema vanjskim utjecajima. I nove instalacije pridonose duljem vijeku trajanja zgrade. Naposljetku, ne smijemo zanemariti ni pozitivan utjecaj na okoliš zbog manjih emisija stakleničkih plinova te znatno ljepši izgled zgrade, a svi volimo živjeti u naseljima s lijepim zgradama - rekao je Igor Kemenović, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS).

ODLUKA SUVLASNIKA

Nakon prikupljenih osnovnih informacija, suvlasnici moraju donijeti odluku. Ona se mora donijeti jer predstavnik suvlasnika ne može (u pravilu) samostalno angažirati potrebne stručnjake za iduće korake jer je riječ o višim iznosima te prikupljanju mnogobrojne dokumentacije.

Statičar

Ako je riječ o zgradi koja je starija, pogotovo ako je izgrađena prije 1964. godine (kada su na ovim prostorima stupili na snagu novi građevinski propisi nakon razornog potresa u Skopju), tada bi bilo iznimno važno napraviti statički pregled zgrade da se utvrdi jesu li potrebna konstruktivna ojačanja. Zašto? Prvenstveno zbog sigurnosti ljudi koji žive u tim zgradama, a dodatno zbog toga što će se na zgradu u procesu energetske obnove nadodati nekoliko tona novog materijala. 

KORAK NAPRIJED

Energetski pregled

Temeljni korak je napraviti energetski pregled. To nije energetski certifikat koji je zapravo posljedica energetskog pregleda.  

Energetski pregled zgrade podrazumijeva:

 • analizu tehničkih i energetskih svojstava zgrade
 • analizu svih tehničkih sustava u zgradi koji troše energiju i vodu s ciljem utvrđivanja učinkovitosti i/ili neučinkovitosti potrošnje energije, energenata i vode
 • donošenja zaključaka i preporuka za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Osnovni cilj energetskog pregleda zgrade je, prikupljanjem i obradom podataka o zgradi i svim tehničkim sustavima u zgradi, utvrditi energetska svojstva s obzirom na:

 • građevinske karakteristike u smislu toplinske zaštite i potrošnje energije
 • energetska svojstva sustava za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju
 • energetska svojstva sustava za pripremu potrošne tople vode
 • energetska svojstva sustava potrošnje električne energije
 • energetska svojstva sustava potrošnje pitke i sanitarne vode
 • energetska svojstva pojedinih grupa trošila i ostalih tehničkih sustava u zgradi
 • način korištenja zgrade i u njoj ugrađenih energetskih sustava i sustava potrošnje vode.

Bez obzira na to hoće li zgrada, odnosno suvlasnici projekt energetske obnove prijaviti na javni poziv i tražiti sufinanciranje, ili će to odraditi sami, energetski pregled temeljni je korak jer se točno pokazuje koje je trenutno stanje zgrade i što se sve treba napraviti da bi energetska obnova bila uspješna. Odnosno da bi se računi za energiju u konačnici smanjili, učinkovitost i kvaliteta života povećali. 

Energetski pregled košta, to je činjenica. Potrebno je istražiti tržište stručnjaka i odabrati "ekonomski najisplativijeg". Dakle ne najjeftinijeg, nego onoga koji će odraditi posao kako treba. Upravitelj zgrade vjerojatno može dati preporuku, ali treba tražiti jamstvo da će taj stručnjak posao odraditi besprijekorno.   

Projektant

Projektant je obavezan, u svakome slučaju, bez obzira na to što projekt energetske obnove zgrade prijavljuje na javni poziv ili se energetska obnova radi u vlastitom financijskom aranžmanu. Energetska obnova ozbiljan je posao, financijski pozamašan i zahtijeva visoku razinu stručnosti. Projektant je osoba koja će izraditi cjelokupnu dokumentaciju, predložiti materijale koje koristiti.

Projektant radi projektnu dokumentaciju i potpuno je neovisan o izvođaču radova. To je ključno naglasiti – neovisan je o izvođaču radova! Projektant isključivo radi za investitora, odnosno suvlasnike stambene zgrade. 

Svakako treba napraviti i analizu postojećeg stanja. Tu analizu je potrebno OBAVEZNO napraviti ako se projekt energetske obnove prijavljuje na javni poziv. To je uvjet. Analiza se, inače, temelji na Tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. 

(SU)FINANCIRANJE

Javni pozivi

Energetska obnova iznimno je skupa. Zato zgrade čekaju javne pozive za sufinanciranje takvih projekata. Stope sufinanciranja mogu biti od 60 do 80 posto, ovisno o tome kakva energetska obnova se radi. 

KLJUČNE RAZLIKE - Što je integralna, dubinska i sveobuhvatna energetska obnova zgrade?

U posljednja dva javna poziva koje je objavilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, daje se veći značaj poboljšanju mehaničke otpornosti zgrade te zaštiti od požara. Stoga, ako je potrebno konstruktivno ojačanje zgrade, prijava na javni poziv gotovo pa je jedini izbor jer je riječ o iznimno skupom projektu. 

Samostalno financiranje

Iako zgrade čekaju neki oblik sufinanciranja, dio zgrada samostalno kreće u energetsku obnovu. To su zgrade koje to financijski mogu podnijeti, na kojima će se vjerojatno raditi samo integralna energetska obnova. 

I u jednom i drugom financijskom modelu, bez kredita banke se (u pravilu) ne može. S obzirom na to da je energetska obnova financijski zahtjevan postupak. Primjerice, u javnom pozivu iz 2022. godine, 105 zgrada je potpisalo ugovore, najmanja vrijednost projekta energetske obnove iznosila je nešto više od 48.000 eura, a najveća 3,5 milijuna eura.

A u posljednjem javnom pozivu minimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 55.000 eura. 

Sretno svima koji se odluče energetski obnoviti svoju zgradu, vjerujemo da se bez obzira na količinu posla i truda, isplati.

Sretno! 

Tekst je omogućio HUPFAS.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!