dokumenti
Izvor: unsplash.com
Alen Kristović
PRIJEDLOG

Treba li predstavnik suvlasnika imati licenciju?

Jasno je da i needucirani predstavnici i needucirani suvlasnici mnogima odgovaraju, što upraviteljima, što izvođačima, čast iznimkama, ali tome treba polako stati na kraj.

Svi smo svjesni mnogih problema u suvlasničkim zajednicama zbog Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima za kojeg možemo reći da nije loš u osnovi, ali je dobrim dijelom zastario. Problem su loši i nesavjesni upravitelji i takvi predstavnici suvlasnika i velika većina nezainteresiranih suvlasnika koji su se stavili u poziciju da većinom prigovaraju i pritom uporno zaboravljaju da po ovom zakonu imaju i obaveze u upravljanju nekretninom u kojoj posjeduju stan, garažu, poslovni prostor.

No, osobno mislim da je u trokutu zvanom Upravljanje stambenom nekretninom koji se sastoji od suvlasnika, predstavnika suvlasnika i Upravitelja, predstavnik taj koji je temelj svega. Naime puno puta Upravitelji znaju kazati kakvog predstavnika imate takva Vam je i zgrada. Moram priznati da su upravu.

>>> Kako smijeniti upravitelja zgrade u 11 koraka

Radom u Udruzi suvlasnika-stanara grada Karlovca i redovnoj komunikaciji s kolegama iz riječke Udruge veliki dio upita i informacija od strane suvlasnika dolazi nam o lošem i nesavjesnom radu predstavnika, da ne kažemo da se i izraz 'šerifovanje' ustoličio.

Tko je za to kriv? Pa pomalo svi u tom trokutu.

Nerijetko takav predstavnik odgovara Upravitelju pa izvode razne makinacije i lov u mutnom, na financijsku štetu suvlasnika, o čemu se već često i piše u medijima jer sve do sada takve su stvari jednostavno smatrane kao 'svađa u selu'.

Često predstavnik suvlasnika zbog već spomenute nezainteresiranosti suvlasnika uoči priliku i krene u raznorazne pogodbe s upraviteljima, raznim izvođačima… Evidentno je i da mnogi predstavnici ne poznaju zakonske propise i ostale podzakonske akte vezane uz suvlasničku zajednicu.

Ne kažem da moraju znati (zato i postoji pravna služba upravitelja) baš sve od A do Ž, ali ne bi škodilo da znaju više toga. U praksi sam se susretao (posebice oko slučajeva s Toplanama) da predstavnici jednostavno ignoriraju Zakon o vlasništvu koji je jači, da tako kažem, od Zakona o tržištu toplinke energije (ZOTTE), što sam kasnije i na sudu vidio. Predstavnici i suvlasnici moraju znati da je Zakon o vlasništvu 'sveto pismo' u suvlasničkoj zajednici .

>>> PET KORAKA kako smijeniti predstavnika suvlasnika

Jasno je da i needucirani predstavnici i needucirani suvlasnici mnogima odgovaraju, što upraviteljima, što izvođačima, čast iznimkama, ali tome treba polako stati na kraj jer ovo što imamo danas u suvlasničkoj zajednici dobrim je dijelom posljedica toga.

Stoga želimo čuti Vaše mišljenje o možebitnoj licenciji za predstavnika suvlasnika, koja bi dokazivala da predstavnik ima barem minimum znanja o našem krovnom zakonu i ostalim zakonima, uredbama i odlukama vezano uz suvlasničku zajednicu (40-ak što zakona što uredbi i ostalih propisa).

Također se i dalje zalažemo za uspostavu registra predstavnika suvlasnika, a moram napomenuti da su upravitelji izričito protiv toga!