energetska obnova
KVALITETA ŽIVOTA U ZGRADI

Zašto je energetska obnova zgrade jako dobar potez

Čak 40 posto energije koju čovječanstvo troši odnosi se na zgrade. U Hrvatskoj je većina zgrada izgrađena u vremenima kad se o zaštiti okoline nije aktivno razmišljalo. Ali vremena su se promijenila!

Važno je znati da energetska učinkovitost ne znači samo borbu s klimatskim promjenama nego i borbu s troškovima, navodi se u uvodniku brošure o energetskoj obnovi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Kvaliteta našega života ovisi o energiji. Kako se cijene energenata iz godine u godinu povećavaju, tako rastu i troškovi kućanstva vezani uz električnu energiju te grijanje i hlađenje objekata. Učinkovitijim korištenjem energije u domovima štedimo energiju, ali i živimo kvalitetnije.

Ako se suvlasnici odluče za uređenje fasade i pritom još dobiju poticajna sredstva za energetsku obnovu zgrada, uz rješenje problema dotrajalih fasada uz energetski učinkovitu ovojnicu mogu dobiti i puno kvalitetniji i jeftiniji život u zgradi.

Energetska obnova utječe na:

  • Smanjenje energetske potrošnje za 20 posto
  • Ostvarenje udjela obnovljivih izvora energije do 20 posto od sveukupne energetske potrošnje
  • Ostvaruje se 20 posto manja emisivnost stakleničkih plinova

U Hrvatskoj se u sektoru zgradarstva troši oko 43 posto od ukupne energetske potrošnje, a upravo toliko se primarne energije proizvede iz svih energetskih izvora. Kao i novogradnja u skladu sa zakonskom regulativom, tako i obnova mora postići određenu isplativu energetsku učinkovitost.

Ovisno o razini učinkovitosti energetske obnove ovise i konačni rezultati. S obzirom na to da su propisane razine energetske učinkovitosti, odnosno uštede energije, različite u pojedinim državama, tako je i za postizanje niskoenergetskog ili vrlo niskoenergetskog standarda potrebna različita dodatna investicija u odnosu na standardnu.

Energetska obnova višestambenih zgrada podrazumijeva:

  • Povećanje zaštite vanjske ovojnice zgrade (fasade)
  • Zamjena vanjskih prozora i vrata
  • Zamjena ili unapređenje sustava grijanja, odnosno hlađenja
  • Mjere korištenja obnovljivih izvora energije

Odabir mjera ovisi o:

  • Energetskom stanju i vrsti zgrade
  • Načinu korištenja zgrade
  • Lokaciji

Bilo bi dobro primijeniti više mjera korištenja obnovljivih izvora energije kako bi se osigurao njihov sinergijski učinak i značajnije smanjenje potrošnje energije.

Idealno bi bilo kada bi se što više zgrada u Hrvatskoj energetski obnovilo, ali to se u ovom trenutku čini kao nemoguća misija. Natječaji za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada privremeno su 'na čekanju' zbog koronakrize, ali se svi toplo nadamo da će se uskoro opet pokrenuti, a kada se to dogodi, zgradonačelnik.hr će to i objaviti.

Ako želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati (ili ste vi predstavnik suvlasnika), uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.