vodomjer
Izvor: pixabay.com
PROMJENA VODOMJERA

Želite ugraditi vlastiti vodomjer? Evo što točno morate napraviti.

Želite biti sigurni da plaćate točnu količinu potrošene vode mjesečno? U tom slučaju krećete u postupak ugradnje vlastitog vodomjera. Postupak nije suviše kompliciran, nije ni jednostavan, a i košta. Napominjemo kako 'Vodovodi' diljem Hrvatske nemaju usuglašeni, jednoznačno definirani pristup rješavanju ovoga problema.

Susjed opet pušta vodu bez kontrole! Ovaj treći put ovog tjedna puni svoj jakuzzi. Pa nas je samo troje u kućanstvu, zašto plaćam 400 kuna vodu? To je samo djelić problema s kojima se susreću suvlasnici u zgradama koje imaju samo jedno brojilo u zgradi, a račune plaćaju po broju ukućana u stanu.

To nezadovoljstvo sve je veće i mnogi suvlasnici traže rješenje svojih problema. Donosimo nekoliko rješenja. Ako vam je račun za vodu stvarno velik, onda morate napraviti sljedeće korake:

 • Upitati predstavnika suvlasnika očitava li redovito glavno brojilo za vodu i prijavljuje li to nadležnom gradskom /županijskom (komunalnom, vodoopskrbnom) poduzeću (predstavnik nije obvezan očitavati brojilo za vodu, no mnogi to rade kako bi imali točne račune)

Ako DA, tada predlažemo:

 • Obavijestiti predstavnika suvlasnika o tome
 • Tražiti provjeru broja svih ukućana po stanu jer nemoguće da neko kućanstvo nema pravilno prijavljeni broj ukućana
 • Ako sve navedeno štima, odnosno svi ukućani su prijavljeni kako treba, postoji vjerojatnost da negdje curi voda iz cijevi, stoga treba angažirati vodoinstalatere koji će provjeriti stanje cijevi

Sve navedeno trebalo bi (naglašavamo trebalo bi), vaše račune za vodu 'dovesti u red'.

Međutim, kako biste bili sigurni da plaćate samo ono što potrošite, u tom slučaju krećete u postupak ugradnje vlastitog vodomjera. Postupak nije suviše kompliciran, nije ni jednostavan, a i košta. Napominjemo kako 'Vodovodi' diljem Hrvatske nemaju usuglašeni, jednoznačno definirani pristup rješavanju ovoga problema.

- Vrlo teško je bilo probiti njihove barijere da se ugrađuju vodomjeri u 'stare zgrade'. U nove zgrade vodomjeri se ugrađuju već više od 15 godina jer ih je na to prisilo zakon – poručuje nam Petar Fruk, prokurist tvrtke TI-SAN d.o.o. iz Svete Nedelje, i ističe da bi svaki vodovod morao bi imati definirane Tehničke uvjete za ugradnju kontrolnih ili sekundarnih brojila.

- Mislim da su to donijeli svi veći vodovodi. Neki su postavili takve uvjete da ugradnja vodomjera postaje apsolutno neisplativa. Svoje Tehničke uvjete ne žele prilagoditi novim tehnologijama i time korisnicima otežavaju samu ugradnju. Npr. jednom predstavniku suvlasnika iz Slavonskog Broda trebalo je tri godine (mi smo bili uključeni) da kod Vodovoda 'probije barijeru'  i dobije dozvolu ugradnje vodomjera na svome ulazu, nakon toga krenula je lavina zahtjeva za ugradnjom sekundarnih vodomjera – ističe Fruk.

Procedura

- Da bi se mogli ugraditi interni vodomjeri na daljinsko očitavanje, treba se na formular od nadležnog Vodovoda potpisati 'natpolovična većina površine zgrade' (dakle, 50 posto plus jedan 'kvadrat') – kaže Ivo Šarić iz splitske tvrtke Vodoservis Mate.

Ono što je važno napomenuti jest da ove vodomjere, nove vodomjere NE UGRAĐUJU lokalna vodoopskrbna poduzeća, nego privatne tvrtke koje angažiraju vlasnici stanova.

- Očitanje internih vodomjera se u pravilu izvodi daljinskim putem te, ako zgrada nema glavni vodomjer primjeren za daljinsko očitanje, u sklopu postupka ugradnje internih vodomjera, na zahtjev suvlasnika zgrade, vodoopskrba će izvršiti zamjenu glavnog vodomjera vodomjerom primjerenim za daljinsko očitanje – stoji na internetskim stranicama zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje. Naime, Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. ima obvezu svakih pet godina promijeniti glavni vodomjer u stambenim zgradama.

- Ako stambena zgrada ima potrebu zamjene glavnog vodomjera radi uvođenja impulsnih vodomjera u stanove, predstavnik suvlasnika mora podnijeti zahtjev u Vodoopskrbu i odvodnju d.o.o. za zamjenu glavnog vodomjera koji će biti kompatibilan s daljinskim očitanjem. Ako glavni vodomjer nije u Planu za redovnu izmjenu naplaćuje se rad na izmjeni vodomjera – stoji na stranicama ViO.

Dakle, ono što naglašavamo još jednom jest – provjerite s lokalnim vodoopskrbnim poduzećem koja je procedura, jer svako poduzeće ima različite propise. Nadalje, predstavnik suvlasnika treba prikupiti potpise na dvije liste - prva je ona od upravitelja s upisanim podacima o vlasniku i kvadraturi stana, a druga je potpisna lista za promjenu vodomjera.

- Ako zgrada nema već pojedinačne račune za vodu po stanu, potrebni su dokazi u vlasništvu stana ili izjava na čije će ime biti ispostavljeni računi od vodovoda i potrebne su kopije osobnih iskaznica suvlasnika čiji stanovi čine 51 posto udjela u zgradi. Ako zgrada već ima pojedinačne račune po stanu, dovoljno je da se skupe potpisi od 51 posto na listu od upravitelja – kaže Šarić.

Nakon toga, suvlasnici se trebaju obratiti predstavniku suvlasnika, a on nekoj od tvrtki za ugradnju ili upravitelju koji će tu tvrtku naći.

Primjerice, zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja traži i nadopunu međuvlasničkog ugovora. Time se uređuju odnosi vezani uz raspodjelu potrošene vode na temelju očitanja internih vodomjera ugrađenih u zasebne cjeline (stan, poslovni prostor), a osobito s obzirom na:

 • određivanje pravne osobe (privatnog poduzetnika) koja će izvršiti ugradnju internih vodomjera u zasebne cjeline i u ovjernom razdoblju vršiti održavanje vodomjera i opreme za očitanje, ako je ona ugrađena
 • imenovanje ovlaštenika za raspodjelu vode. Ovlaštenik može biti pravna osoba koja je ugradila vodomjere, kao i druga pravna ili fizička osoba (upravitelj zgrade, predstavnik suvlasnika)
 • način raspodjele vode za zasebne jedinice koje neće imati ugrađene vodomjere

-  Mi radimo mjesečno očitavanje te podatke dostavljamo vodovodu i onda vodovod svakome suvlasniku šalje posebni račun i ako netko ne plati račun onda to vodovod rješava – kaže nam Šarić.

Ističe da ugradnja vodomjera košta od 750,00 kuna do 1.175 kuna PDV-om, a sve ovisi o potrebnom zahvatu. Cijena mjesečnog daljinskog očitavanja, ako je jedan vodomjer u stanu, košta 7,50 kuna, a ako su dva ili tri vodomjera u stanu 10,00 kuna s PDV-om. Ugradnja traje od 15  do 60 minuta i sve ovisi o veličini zahvata.

Donosimo i konkretne korake te nekoliko pitanja i odgovora na temu promjene vodomjera. 

KORACI (napisao Petar Fruk, prokurist tvrtke TI-SAN d.o.o. iz Svete Nedelje, na primjeru zagrebačkog Vodovoda)

1. Ovlašteni predstavnik suvlasnika mora napraviti potpisnu listu na kojoj se moraju evidentirati svi suvlasnici. Potencijalni izvođači imaju izgled tih lista pa se predstavnici mogu obratiti njima. (To ne mora nužno napraviti predstavnik suvlasnika, ali se preporučuje - op.a. zgradonačelnik.hr)

 • U zaglavlju liste mora stajati ugrađuju li se vodomjeri samo za hladnu vodu ili za hladnu i toplu. Liste je najbolje napraviti po ulazima, odnosno prema mjernim mjestima (lista mora obuhvatiti sve suvlasnike koji koriste vodu na jednom mjernom mjestu)

2. Listu za ugradnju vodomjera mora potpisati minimalno 51 posto suvlasnika prema vlasničkoj strukturi. Takva lista s Aneksom Ugovora o međuvlasničkim odnosima u kojem se definira tvrtka koja će obavljati očitavanje i obračun potrošnje vode te obračun dostavljati na ViO WEB stranicu vodovoda predaje se u Zagrebački vodovod.

3. Nakon toga (zagrebački) Vodovod daje suglasnost (ako su svi podaci točni). Temeljem dobivene suglasnosti može se pristupiti ugradnji vodomjera..

4. Nakon izdane suglasnosti Vodovod ne provjerava je li u zgradi ugrađen vodomjer samo u jednom stanu ili su svi suvlasnici ugradili vodomjere. Dakle, teoretski, vodomjer može ugraditi samo jedan suvlasnik. (Fruk nadodaje da u praksi to nije izvedivo, jer niti jedan izvođač radova neće ugraditi vodomjer(e) u jedan stan, jer tim činom na sebe preuzima obvezu obračuna raspodjele potrošnje vode za cijeli ulaz/zgradu. To mu jednostavno nije isplativo.  - Ovo nije stav zgradonačelnik.hr-a. Provjerite s izvođačima radova)

POTREBNA DOKUMENTACIJA

 • Ponuda potencijalnog izvođača
 • Potpisna lista. Najbolje kontaktirati izabranog izvođača radova, odnosno isporučitelja opreme
 • Anex međuvlasničkog Ugovora
 • Zahtjev za ugradnju internih vodomjera

KOME SE OBRATITI ZA UGRADNJU

 • Vodovodi imaju podatke o tvrtkama koje ugrađuju vodomjere i licencirani su za očitavanje i obračun potrošnje vode od njihove strane
 • Podatke o tvrtkama imaju i Upravitelji, ili predstavnik može pronaći izvoditelja radova putem internet stranica. Kod takvog pretraživanja poželjno je provjeriti reference izvođača čiju opremu ugrađuje te poslovanje firme

TKO RADI OČITANJE VODE?

 • U principu očitavanje radi tvrtka koja je ugradila opremu, ali to je stvar dogovora između ovlaštenog predstavnika suvlasnika i odabranog izvođača radova, odnosno isporučitelja opreme. Bitno je da je firma licencirana kod određenog vodovoda

CIJENA UGRADNJE

 • Cijena ugradnje ovisi o nekoliko faktora, a pobliže se određuje temeljem pregleda nekoliko karakterističnih stanova u zgradi
 • Cijenu određuje tip vodomjera koji je moguće ugraditi (običan, ventilski, modularni itd.), obim građevinskih radova i obim instalaterskih radova
 • Cijenu određuje i broj vodomjera koje je potrebno ugraditi u stanu, a kreće se od 1 do 5 komada
 • Uobičajne cijene kreću se od 1.400 do 2.500 kuna po vodomjeru

Umjesto bojlera, toplane i struje možete imati toplu vodu i grijanje putem dizalica topline