vrane
Izvor: Alicepaipai/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
GRAD ZAGREB

Ako se gnijezdo vrana nalazi u vašoj okolini, pošaljite zahtjev za uklanjanje

Vrane su iznimno inteligentne životinje, ali često rade popriličan nered u gradovima u kojima se naseljavaju i gnijezde jer tamo nalaze siguran i konstantan izvor hrane. 

Iz tog razloga iz Grada Zagreba apeliraju na građane i predstavnike suvlasnika da, na lokacijama gdje su vrane aktivne, održavaju okoliš oko stambenih objekata čistim i ne bacaju otpatke hrane. 

Naime, s vranama se postupa prema Programu zaštite divljači, a u skladu s člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20). Ovisno o biološkim svojstvima i ekološkim uvjetima u kojima obitavaju, osobitostima staništa i mjesta pogodnih za razmnožavanje Pravilnik o lovostaju (Narodne novine 94/19) određuje period u godini kada je strogo zabranjeno uznemiravati vrane radi gniježđenja, polijeganja jaja i brige za mladunce. Kako taj period započinje 1. ožujka te traje do 1. kolovoza u tom periodu nije moguće intervenirati pogledu postupanja prema vranama.

Uklanjanje gnijezda vrana

Upravo zbog toga Grad Zagreb je na svojim web stranicama objavio poziv svima koji žele da se gnijezda vrana uklone iz njihove okoline, ali kontrolirano, kako bi se preselilo na drugo odgovarajuće mjesto da pošalju zahtjev za uklanjanje gnijezda.

Zahtjeve za uklanjanje gnijezda vrana u početku sezone gniježđenja razmatra, procjenjuje, utvrđuje i odobrava postupanje stručna osoba, a sukladno odobrenom Programu zaštite divljači i svim zakonskim propisima.

Zahtjeve za uklanjanje gnijezda vrana u sezoni gniježđenja i na aktivnim lokacijama gniježđenja građani mogu poslati na e-mail adresu poljoprivreda@zagreb.hr do 21. veljače tekuće godine (lovostaj traje od 1. ožujka do 31. srpnja), a poželjno je da je u zahtjevu priložena fotografija lokacije gnijezda vrana s kratkim informacijama o najbližem kućnom broju, križanju ulica ili poznatom objektu, radi točnog lociranja gnijezda po zahtjevu.

Zalijetanje ptica u prolaznike i kućne ljubimce

Ptice se zalijeću ('napadaju) u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite. To je prirodno ponašanje životinja, o čemu smo već pisali, a iz Grada Zagreba savjetuju građanima da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda.

U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već je prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na broj telefona 01/2008-354 ili na e-mail info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.