energija
Izvor: Riccardo Annandale / Unsplash
RAST TROŠKOVA

Cijene energenata brutalno rastu. U Hrvatskoj struja i plin još 'sigurni'. Zasad.

Cijene energenata u posljednjih nekoliko tjedana drastično rastu. Cijene goriva najviše su u povijesti, zbog čega je Vlada donijela Uredbu kojom zamrzava cijene na 30 dana. Cijene struje na tržištima Europe porasla je šest puta u posljednjih godinu i pol. Isto tako, cijena plina na europskim tržištima skočila je pet puta.

Takav scenarij zabrinuo je i potrošače u Hrvatskoj. Hoće li i kada porasti cijene energenata (plina i struje) za kućanstva? Odgovor je vrlo jednostavan - zasad NE jer su cijene struje i plina u Hrvatskoj regulirane. 

Struja

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) su se oglasili priopćenjem u kojemu navode da će za sve svoje kupce iz vlastite proizvodnje i ostalih izvora i u idućem razdoblju osigurati dovoljne količine električne energije.

- Cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, zasigurno se u sljedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati - poručuju iz HEP-a. 

Što se tiče opskrbe poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su izraženije podložne promjeni tržišnih uvjeta. Stoga je HEP Opskrba, stoji u priopćenju, razumijevajući osjetljivost brojnih tvrtki na promjenjivost cijene, u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca.

Napominju da za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje donosi HERA na temelju propisane metodologije.

>>> Mali pojmovnik električne energije

Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objavljuje svaka tri mjeseca Odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom kojom se na određeno razdoblje određuje cijena električne energije. Posljednju takvu odluku možete vidjeti OVDJE.

Navedene cijene vrijede do 31. prosinca 2021. 

A nove cijene električne energije za prva tri mjeseca 2022. godine, mogle bi se znati početkom prosinca. Naime, Upravno vijeće HERA-e tri tjedna prije novog obračunskog razdoblja održava sjednicu na kojoj donosi spomenutu odluku. 

Plin

Isti model je i za cijene plina. Samo što je HERA donijela odluku koja je na snazi do 31. ožujka 2022. godine. Odluku možete vidjeti OVDJE

Iz Gradske Plinare Zagreb-Opskrba već su medijima poručili da se, prema dostupnim informacijama, sama cijena plina u nadolazećoj ogrjevnoj sezoni do 31. ožujka 2022. neće mijenjati.

- Korekcija ukupne cijene energenta moguća je početkom sljedeće godine, 2022., u vidu naknade za distribuciju. Distributivne naknade propisuje regulator tržišta, Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA - poručuju iz GPZ-Opskrbe i smatraju da će plin kao energent i nadalje ostati jedna od najpovoljnijih opcija za grijanje u nadolazećoj ogrjevnoj sezoni. 

Nadalje su naveli da je u ovom trenutku teško uopće prognozirati što će se sve događati na tržištu plina nakon ožujka 2022. godine, pogotovo u vezi cijena energenta.

>>> Mali pojmovnik plina

S obzirom na to da cijene energenata rastu, možda nije loše razmisliti o alternativnim izvorima:

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.