dimnjačar
Izvor: ZuluZulu / Pixabay
GDJE SE NALAZE

DIMNJAČARI - Zašto ih zvati, kada dolaze te popis ovlaštenih dimnjačara

Sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu dimnjačarski poslovi uvršteni su u komunalne djelatnosti i obavljaju se temeljem ugovora o koncesiji koji se sklapa s jedinicom lokalne samouprave.

Dimnjačari se smatraju vjesnicima sreće, osobito ujutro, kad ih se sretne prvi put. S početkom sezone grijanja, na ulicama gradova mogu se vrlo često sresti dimnjačari. Kad ih ugledaju, ljudi se primaju se za gumb jer je, navodno, nekad davno začepljeni dimnjak značio nesreću - kuća bi bila hladna, a hrana se ne bi mogla kuhati.

Začepljen, odnosno neispravan dimnjak i danas znači nesreću. Štoviše, to je opasno po život. Međutim, vlasnici stanova u zgradama teško da se primaju za gumb kada vide dimnjačara, nego za novčanik. Zašto?

Zato što velika većina zgrada u Hrvatskoj (posebno stare zgrade) imaju dimnjake koji su izgrađeni od cigle i kao takvi su neispravni. Točka. Bili oni u funkciji ili ne, odnosno grijali se građani na plin, lož ulje ili drva, ako imaju dimnjak od cigle, dimnjačar neće dati zeleno svjetlo. 

Zašto je to tako? Zbog EU Uredbe 811/2013 koja govori o zahtjevima za ekološki dizajn grijača prostora i kombiniranih grijača te tehničkih propisa za dimnjake, odnosno prema važećim normama, osobito prema normi HRN EN 1443 koja kaže da dimnjak od opeke nije sukladan za priključenje plinskih trošila.

Naime, nakon potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji mnogi su se građani našli u velikome problemu. S jedne strane, radnici nadležne 'plinare' isključivali su plin zbog opasnosti curenja (ali iz predostrožnosti), a s druge strane tisuće dimnjaka je palo, odlomilo se ili oštetilo. 

Što se tiče situacije s nadležnom 'plinarom', građanima nisu mogli opet uključiti plin jer im dimnjaci ne zadovoljavaju propise. Odnosno, točnije rečeno, nadležna 'plinara' bi uključila plin kako bi mogli kuhati na plinskim štednjacima, ali bi zapečatila bojlere

Ista je situacija kada nadležna gradska plinara mijenja brojila u stanovima. Ako su plinske instalacije u redu, a dimnjak star i od cigle, tada bi suvlasniku bio pušten plin u instalaciju, ali jedino bi mogao kuhati, a bojler bi bio zapečaćen. 

>>> Zašto plinara 'plombira bojlere'?

U tim slučajevima, mora se sanirati dimnjak. A da bi se on sanirao, mora se prvo pozvati ovlašteni dimnjačar. Taj dimnjačar mora testirati (ne)ispravnost dimnjaka (tzv. atest). Nakon što se dobije negativni rezultat, može se krenuti u proceduru sanacije. 

Razlozi zašto obaviti sanaciju/rekonstrukciju dimnjaka ili izgradnju novog

  1. Uređaj za loženje na plinovito gorivo spojen je na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  2. Dotrajalost dimnjaka u vidu oštećenja i/ili propusnosti dimnih plinova izvan dimnjaka u okolne prostore kroz koje dimnjak prolazi ili s njima graniči. Nedostatak utvrđuje ovlašteni dimnjačar.
  3. Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi novi uređaj za loženje na plinovito gorivo, a isto se odnosi i na neke uređaje za loženje na tekuće gorivo. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  4. Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi peć na pelete. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  5. Uređaj za loženje na tekuće gorivo spojen na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.

Koncesija i ovlašteni dimnjačari

Sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu dimnjačarski poslovi uvršteni su u komunalne djelatnosti i obavljaju se temeljem ugovora o koncesiji koji se sklapa s jedinicom lokalne samouprave.

Svaki grad ili općina daje u koncesiju poslove dimnjačarstva onome tko zadovolji uvjete. Dakle, dimnjačari koji dobiju koncesiju u određenom gradu ovlašteni su i obavezni pregledavati dimnjake na tom području do tri puta godišnje. Koncesionar obavlja dimnjačarske poslove na temelju godišnjeg plana pregleda i čišćenja dimnjaka, a obavezan je:

  • provjeravati ispravnost i funkcioniranje dimnjaka i uređaja za loženje
  • obavljati redovne i izvanredne preglede dimnjaka i uređaja za loženje
  • čistiti dimnjak i uređaje za loženje
  • poduzimati mjere za sprječavanje opasnosti od požara, eksplozija, trovanja te zagađivanja zraka, da ne bi nastupile štetne posljedice zbog neispravnosti dimnjaka i uređaja za loženje.

A da bi znali tko su uopće ovlašteni dimnjačari, ZGRADOnačelnik.hr donosi popis OVLAŠTENIH dimnjačara po županijama.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

BRODSKO-POSAVSKA

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

GRAD ZAGREB

DIMNJAČARSKA OBRTNIČKA ZADRUGA - Istek koncesije 10.2.2031. 

ISTARSKA ŽUPANIJA

KARLOVAČKA

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

KRAPINSKO-ZAGORSKA

LIČKO-SENJSKA

MEĐIMURSKA

OSJEČKO-BARANJSKA

PRIMORSKO-GORANSKA

SISAČKO-MOSLAVAČKA

SPLITSKO-DALMATINSKA

ŠIBENSKO-KNINSKA

VARAŽDINSKA

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

ZADARSKA

ZAGREBAČKA

I za kraj, svjesni smo činjenice da nova europska regulativa nameće potpuno drugačija pravila i da je za ispunjenje tih pravila potrebno uložiti značajni novac. Svaka zgrada ima izbor - ili poštivati ta pravila ili se okrenuti drugačijim izvorima grijanja. 

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.