Gradilište
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ODLUKA MINISTRA

ETALONSKA VRIJEDNOST - Nova cijena gradnje POS stanova i što to znači

Objavljena je nova etalonska cijena građenja za program POS. Ona od sada iznosi 993 eura po m2, što je povećanje za 90 eura.  

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je novu etalonsku cijenu građenja u programu Poticane stambene gradnje (POS):

  • Etalonska cijena građenja za primjenu u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji utvrđuje se u iznosu od 7.481,76 kuna po m² korisne površine stana što preračunato u eure po fiksnom tečaju konverzije kune u euro, 1 euro = 7,53450 kuna, iznosi 993,00 eura po m² korisne površine stana.

Iz Ministarstva nam pojašnjavaju da vrijednost etalonske cijene građenja podrazumijeva sve troškove izvedbe građevinskih i drugih radova (pripremni, zemljani, konstrukcijski, instalaterski, završni te ugradnja građevnih proizvoda, opreme ili postrojenja) u vezi s građenjem stanova, odnosno stambenih zgrada, uključujući porez na dodanu vrijednost, osim troškova koji se odnose na zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke građevine na infrastrukturu.

Odredbama Zakona propisano je da:

  • troškovi izrade projektno-tehničke dokumentacije, stručni nadzor nad građenjem te vodni doprinos ostali su troškovi koji ne mogu biti viši od 10 posto etalonske cijene građenja,
  • cijena zemljišta ne može biti viša od 25 posto etalonske cijene građenja ukupne korisne površine stanova u građevini koja će se graditi na tom zemljištu i koja ne može biti viša od tržišne vrijednosti,
  • cijena uređenja komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu do pune gotovosti ne može biti viša od 25 posto etalonske cijene građenja ukupne korisne površine stanova u građevini koja će se graditi na tom zemljištu te da
  • prodajna cijena stana u društveno poticanoj stanogradnji po m² korisne, odnosno prodajne površine, ne može biti viša od etalonske cijene građenja m² stana uvećane za 50 posto.

Potrebno je poznavati svaki od propisa u kojima se primjenjuje etalonska cijena građenja. Ostali zakonski i podzakonski akti koji su vezani za etalonsku cijenu građenja su:

Nakon objave podatka o etalonskoj cijeni građenja prodajna cijena stana u društveno poticanoj stanogradnji (POS) ne može biti viša od 1.489,50 € po m² korisne, odnosno prodajne površine stana (za razliku od do sada maksimalne prodajne cijene stana koja je mogla biti 10.200,00 kuna po m2 korisne površine, odnosno 1.353,77 eura po m2 prodajne površine).

Pratite temu #POS i vjerujemo da ćete pronaći korisne informacije. Sretno!

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.