Energetsko-klimatski ured
Izvor: KLIK/Grad Križevci
OSUNČAJMO HRVATSKU

Grad Križevci - Kako nastaje grad budućnosti kroz Energetsko-klimatski ured

Od početka provedbe inicijative 'Gradovi budućnosti jugoistočne Europe', kojoj je cilj stvoriti klimatski otporne i energetski neovisne gradove, Križevci su svoju ulogu grada koji teži zelenoj i održivoj budućnosti shvatili i više nego ozbiljno.

Od Križevačkih sunčanih krovova i Magdinog urbanog vrta do prve energetske zadruge građana u Hrvatskoj (KLIK energetska zadruga), Križevci su postali primjer dobre prakse o kojem se ne govori samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Da bi dostigli viziju energetski neovisnog grada, svako sedmo kućanstvo trebalo bi postaviti sunčanu elektranu za vlastite potrebe. Građani su se stoga okupili oko energetske zadruge KLIK kako bi u lokalnoj zajednici promovirali održivi razvoj i obnovljive izvore energije, odnosno svojim sugrađanima pomogli u realizaciji projekata obnovljive energije, educirali ih i informirali. U tu svrhu KLIK je u 2021. godine formirao model 'ključ u ruke' za sunčane elektrane i uz podršku Grada Križevaca otvorio prvi Energetsko-klimatski ured u Hrvatskoj zasnovan na one-stop-shop principu rada. Ured je svoja vrata za građane otvorio krajem rujna i postao točka susreta građana i zelene tranzicije.

Puna podrša građanima

Kroz svoj rad, KLIK je prepoznao važnost informiranja i pružanja podrške građanima od prvog upita o sunčanoj elektrani pa do prve zrake sunca na solaru na krovu građana - svakim danom, u svako doba, različitim komunikacijskim kanalima (e-mail, telefon, osobno) i na onaj način koji je pojedincu razumljiv uz zadržavanje transparentnosti.

U KLIK-u nećete dobiti savjet da prihvatite najskuplje rješenje već ono koje je najisplativije za pojedinca i najpogodnije za prirodu. Svakom građaninu se pristupa individualno, izlazi se na teren, napravi procjena te se tek onda kreće u daljnju realizaciju.

Da bi takav pristup potrebama građana bio što dostupniji, što tematski širi i kako bi se podržala vizija 'Grada budućnosti', KLIK i Križevci započeli su širu priču o klimi i energiji kroz Energetsko-klimatski ured. Ured je zamišljen kao lokacija gdje građani mogu saznati sve informacije, vidjeti proizvode i dobiti pomoć pri realizaciji svojih projekata. Građani često svrate u ured i da samo pozdrave i čuju što se pozitivno događa u zajednici jer KLIK djeluje u različitim segmentima društvenog života Grada. KLIK ekipa s građanima skuplja otpad u šumama, sade stabla, uključuju stanare u održivo planiranje urbanih prostora, educiraju najmlađe i one malo starije kroz različita događanja, ali i povezuju snažan ekosustav inicijativa kako bi zajednica osviještenih građana rasla i doprinijela viziji. Sve navedeno je dovelo i do rastućeg interesa za obnovljive i održive tehnologije koje KLIK promovira kao partner kojem građani vjeruju.

Izložbeni i edukacijski prostori

U uredu se nalazi showroom s održivim proizvodima i zelenim tehnologijama koji daje priliku građanima da iz prve ruke vide ono o čemu čitaju na internetu ili gledaju na televiziji. U showroomu se nalazi dizalica topline, održivi proizvodi s platforme BioCro, uređaj za kompostiranje i uzgoj hrane UniCompoST, prijenosne baterije i solari Ecoflow, električni bicikl, solarni DJ, edukativna solarna kućica, portfolio arhitekta održive gradnje Armando Linta, građevinski materijal od konoplje BioBlok te lampa za unutarnji uzgoj hrane, a planira se daljnje proširenje izložbenog sadržaja.

Drugi dio ureda čini edukacijski prostor za predavanja i radionice na temu klimatskih promjena, održivog razvoja, energetike i zelene tranzicije te prostor za sastanke koji je odvojen zelenim zidom napravljenim od drvnog otpada, a većina namještaja u prostoru je rabljena ili prenamijenjena kako bi se ukazalo da 'otpad' može dobiti novi život.

Građanska ulaganja s povratom

Od rujna, kada je otvorio svoja vrata, ured je informirao i pomogao u prijavama projekata više od 70 građana. Grad Križevci je jedini grad koji građanima sufinancira izradu projektne dokumentacije i postavljanje sunčanih elektrana, a ove godine tu je mogućnost iskoristilo 17 građana za sufinanciranje projektne dokumentacije te 13 građana za sufinanciranje samih elektrana, od čega je dio njih svoje projekte realiziralo uz pomoć KLIK-a.

Kao što je ranije istaknuto, KLIK je razvio 'ključ u ruke' za sunčane elektrane, ali kroz ovaj ured želi razviti takav model i za ostale energetske i klimatske potrebe građana koji će olakšati tranziciju grada prema 'Gradu budućnosti'. To znači da će građanima biti omogućena potpuna usluga za energetsku obnovu, grijanje, gradnju održivih kuća, rješenja temeljena na prirodi za kućanstva i urbane sredine (npr. zaštita od poplava, uporaba kišnice za navodnjavanje), unutarnji uzgoj hrane i slično.

Uz to, u suradnji s međunarodnim partnerima, KLIK razvija modele energetske obnove za cijele stambene blokove, energetske projekte koji će omogućiti građanska ulaganja s povratom, projekte koji će ojačati građansku otpornost na klimatske promjene, poticati zeleno poduzetništvo i sve to uz inovativne financijske modele koji će olakšati zelenu tranziciju koju Križevci namjeravaju dostići do 2030.

Kako može i vaš grad zaroniti u ovo more zelenih mogućnosti i sigurnim koracima krenuti prema gradu budućnosti? To će najbolje odgovoriti djelatnici prve građanske energetske zadruge KLIK jer vjerujemo da upravo građani imaju moć stvoriti bolju budućnost.

 

Ovaj tekst je, u sklopu projekta 'Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!', omogućila KLIK energetska zadruga.

 EIT-CKIC-Logo

 

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!