potres, zid
Izvor: pixabay
KORISNE INFORMACIJE

Kako i gdje prijaviti štetu od potresa koji su pogodili Sisak, Petrinju i okolicu

Prvi potres bio je kod Petrinje u 6:28 sati, magnitude 5,0 prema Richteru, nakon kojega je uslijedio niz manjih te dva jača - u 7:49 sati jačine 4,7  i u 7:51 sati jačine 4.1 prema Richteru.

Sisačko-moslavačka županija na svojim je web stranicama objavila Poziv za prijavu štete od potresa za sve one koji su pretrpjeli štetu uslijed potresa 28. prosinca. Potrebno je popuniti upitnik s prijavom štete koji je dostupan OVDJE.

GRAD SISAK:

Osim Županije, na prijavu štete poziva i Grad Sisak. Oštećenici na području Grada Siska koji prijavljuju štetu, obvezni su ispuniti obrazac za prijavu štete od prirodne nepogode te ga dostaviti na e- mail adresu: prijavastete@sisak.hr, poštom ili osobno donijeti u pisarnicu Grada Siska, Rimska 26, 44000 Sisak, sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda („Narodne novine“ broj 16/19).

Obrazac za prijavu štete od prirodne nepogode može se preuzeti OVDJE te na portirnici Grada Siska, Rimska 26, 44000 Sisak, a koristit će se za procjenu vrijednosti štete i kao osnova za proglašenje elementarne nepogode.

Svi kojima su potrebne informacije radi pružanja pomoći pri saniranju posljedica jutrošnjih potresa mogu ih dobiti u Gradu Sisku na brojevima telefona 510 164, 510 834 i 510 139 od 8 do 16 sati, gdje se mogu prijaviti i potrebe za dolazak statičara.

GRAD PETRINJA:

Za građane Petrinje otvoreni su brojevi telefona 044 515 250 i 099 4672 980 te dodatno broj Stožera civilne zaštite 044 515234.

>>>Potresi u Petrinji, Sisku i okolici: Moguće proširenje primjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice

GRAD GLINA:

Stanovnici Gline mogu prijaviti štetu ispunjavanjem online upitnika. Popunjavanjem tog upitnika unosite svoju zgradu u bazu podataka za brzi pregled zgrada oštećenih u potesu, čime se preliminarno daje ocjena uporabljivosti, što znači da nije financijska procjena štete.

Tko nije u mogućnosti prijavu obaviti online putem, može se javiti u Grad Glinu na broj telefona 044 551 600.

IZ HVZ-a:

Hrvatska vatrogasna zajednica moli građane na području pogođenim potresom da zovu vatrogasce isključivo u slučaju neposredne opasnosti za život i imovinu te da ne opterećuju liniju 193 pozivima za manje hitne intervencije. Napominju i da se intervencije odrađuju prema prioritetima, te stoga mole građane za strpljenje. 

Besplatni pozivni centar Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine:

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu otvoren je besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina.

Osim toga, Ministarstvo je objavilo i obrasce za prijavu za obavljanje procjene uporabljivosti građevine i za prijavu volontera za procjenu uporabljivosti građevine.

>>>Pogledajte popis i značenje oznaka oštećenih zgrada nakon potresa