računi, režije
Izvor: jarmoluk/Pixabay
NE BUDI NEPLATIŠA

Kako i gdje se sve mogu plaćati računi i kolike su naknade

Plaćanje računa ze režije malo kome predstavlja užitak. No to su usluge koje smo primili i iskoristili te ih je pošteno i platiti. Može se uvijek diskutirati je li to value for money, no činjenica i dalje jest da smo potrošili tu struju ili plin toga mjeseca, pili vodu i tuširali se, grijali se i koristili toplu vodu, gledali TV.

Tekst je ažuriran 20.01.2023.

U režijske troškove ulazi i pričuva. No, za razliku od usluge telefoniranja ili interneta, pričuva je štednja zgrade kojom vlasnici omogućuju održavanje zajedničkih dijelova kojima su svi oni suvlasnici. 

>>> Što je pričuva?

>>> Na što se troši pričuva?

>>>  Pričuva vam je manja od TRI kune po 'kvadratu'? Možda kršite zakon...

Plaćanje pričuve i svih ostalih režija može se napraviti na mnogo načina. Za razliku od prije 20 ili 30 godina gdje se to moglo na određenim mjestima (Fina, Pošta, banka), danas je cijeli niz mogućnosti. Naravno, uz iznose računa za režije, plaća se i naknada. No u nekim se slučajevima ta naknada ne plaća, a u nekima da. 

Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a istražila je sve dostupne načine i iznose naknada za plaćanje računa. Računi se mogu na standardni old school način - u Fini, Pošti ili banci, ali i u dućanima, kioscima i benzinskim postajama te pomoću raznih aplikacija. 

1. FINA

Plaćanje gotovinom

U Fini se mogu plaćati svi računi, a naknada iznosi:

 • za iznos do 34,44 EUR naknada je 0,64 EUR
 • za iznos iznad 34,44 EUR naknada je 1,85 posto uplaćenog iznosa, odnosno maksimalno 9,95 EUR

Mnoge uplate su još povoljnije ili bez naknade (za račune velikog broja komunalnih i drugih tvrtki). Račune je moguće platiti i 'skeniranjem' barkoda prikazanog na elektroničkom uređaju, npr. na mobilnom telefonu, ili tiskanog na papiru, odnosno na uplatnici/računu.

Djelatniku na šalteru u Fini potrebno je pokazati barkod na uređaju ili na papiru te ga on 'skenira', a po obradi naloga Fina, odnosno djelatnik, tiska i predaje primjerak naloga s potvrdom primitka uplate. 

Plaćanja, uplate i isplate putem kartica

U Fini se također može:

 • obavljati uplate i isplate putem POS uređaja, karticama
 • plaćati račune Maestro, Mastercard i VISA karticama svih banaka

Naknade za transakcije plaćanja iznose:

 • 0,33 EUR po svakom računu
  • za korisnike Maersto kartica koje nije izdao HPB naplaćuje se dodatnih 0,8 posto od iznosa naloga
  • za korisnike MasterCard i Visa kartica koje nije izdao HPB naplaćuje se dodatnih 1 posto od iznosa naloga

Gotovinske isplate za građane

U Fini se također mogu:

 • obaviti gotovinske isplate povrata poreza temeljem naloga za isplatu koji je ovjerila Porezna uprava, što znači da osoba može podići povrat poreza u gotovom novcu u Fini, nakon što je dobila obavijest i nalog za isplatu od Porezne uprave s iznosom povrata poreza

2. HRVATSKA POŠTA

Hrvatska pošta trenutačno ima 342 ugovorna partnera, među kojima su mnoge županije, gradovi, općine i komunalne tvrtke te HEP, HPB itd.  Njihovi računi plaćaju se u svim poštanskim uredima bez naknade.

Za plaćanje računa davatelja usluga za koje se naplaćuje naknada, ona iznosi:

 • 3,32 posto od iznosa uplate, s time da je najmanji iznos 0,66 EUR, a najveći 13,27 EUR

Korisnicima servisa ePošta naknada za kartično online plaćanje računa iznosi 0,27 EUR po računu, bez obzira na njegov iznos.

U slučaju plaćanja karticom u poslovnici, naplatit će se naknada za podizanje novca, koju naplaćuje matična banka sukladno svom cjeniku.  Spomenute naknade banaka možete vidjeti OVDJE. Takva se naknada ne naplaćuje za plaćanje karticama koje izdaje Hrvatska poštanska banka.

3. BANKE 

Svaka banka ima svoj cjenik naknada za plaćanja režija. Bitno je istaknuti da banke potiču svoje klijente da račune plaćaju ili online ili mobilnim bankarstvom. Isto tako, banke nude i razne pakete usluga u kojima se često nalazi i plaćanje određenog broja režija, bez naknada. 

Popis SVIH naknada banaka za plaćanja režija online i mobilim bankarstvom možete vidjeti OVDJE.

4. TRGOVAČKI LANCI

Konzum

Još 2009. godine Konzum je uveo mogućnost plaćanja režija na svojim blagajnama. Otada se neko vrijeme to moglo raditi isključivo gotovinom, no danas su svi načini plaćanja mogući. 

 • naknada za plaćanje iznosi 0,53 EUR po računu
 • postoji i popis partnera za koje se ne plaća naknada ili je ona minimaln, kao što su Unikom, GEN-I Zagreb itd. 

Studenac

 • naknada za plaćanje računa 'skeniranjem' barkoda iznosi 0,38 EUR

Tommy 

 • naknada za plaćanje računa gotovinom iznosi 0,38 EUR

5. KIOSCI

Tisak

Na kioscima Tiska mogu se plaćati računi s i bez barkoda. 

 • naknada za jedan račun iznosi 0,53 EUR

6. BENZINSKE POSTAJE

Ina

(NEMA OBAVIJEASTI O NOVOJ CIJENI) Na odabranim benzinskim postajama mogu se platiti računi koji imaju barkod. Računi se mogu platiti isključivo gotovinom.

 • naknada iznosi 2,50 kune po računu

Petrol

Uplatnice s barkodom mogu se platiti na svim benzinskim postajama. Plaćanje uplatnica može se obaviti isključivo gotovinom.

 • naknada za plaćanje uplatnica je 0,27 EUR.

Najveći dozvoljeni iznos jednog platnog naloga, odnosno uplatnice je 929,06 EUR. 

Građani mogu plaćati račune Pružatelja javnih usluga, primjerice komunalnih društava, koji su tiskani standardno i imaju barkod te putem .pdf uplatnica s barkodom koji su prikazani na mobilnom uređaju.

Crodux

(NEMA OBAVIJEASTI O NOVOJ CIJENI) Na svim benzinskim postajama može se platiti račune s barkodom (za plaćanje javnih usluga). Računi se mogu platiti isključivo gotovinom.

 • naknada iznosi od 2 kune po uplatnici

6. APLIKACIJE

Keks pay

Ova aplikacija (Keks pay režije) omogućuje skeniranje barkoda s jedne ili više uplatnica zaredom.

 • naknada iznosi najviše 0,30 EUR po uplatnici

Aircash

Pomoću ove aplikacije, račune se plaća uz redovitu naknadu od 0,46 EUR. 

Aircash aplikacijom se režije mogu platiti 'na kredit'. Riječ je o odgodi plaćanja, Dakle, režije se plate odmah, ali stvarni račun plati se za mjesec dana kad dođe kartični račun. U tom slučaju, naknada za plaćanje režija je kao na kioscima i drugim prodajnim mjestima.

Nadamo se da ste proučili sve mogućnosti plaćanja režija. I da ćete redovito podmirivati svoje obaveze.

Projekt ZGRADOnačelnik.hr-a 'Ne budi neplatiša' podržava