javni poziv
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
RADIONICA

Ključna pitanja i odgovori energetske obnove zgrada 2024.

Održana je posljednja informativna radionica za predstavnike suvlasnika i upravitelje koji se žele prijaviti na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova višestambenih zgrada“. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine primilo je 168 pitanja, a ZGRADOnačelnik.hr objavljuje odgovore, kao i posljednja aktualna pravila igre. 

Radionice su se održale virtualno, a zainteresiranim potencijalnim prijaviteljima poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada prezentirali su službenici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovim Pozivom sufinancirat će se izrada projektne dokumentacije i energetska obnova postojećih višestambenih zgrada neoštećenih u potresima s područja cijele države te onih koje su bile oštećene u potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, no u međuvremenu su već provele hitne sanacije, odnosno nekonstrukcijsku ili konstrukcijsku obnovu.

KLJUČNA PITANJA I ODGOVORI

Cilj Poziva je provođenje integralne energetske obnove, dubinske obnove i sveobuhvatne obnove višestambenih zgrada koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) (kWh/god) od najmanje 50 posto u odnosu na stanje prije obnove na razini svakog projektnog prijedloga.

Iznimno, zgrade upisane u Registar kulturnih dobara RH (kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro ili kao dio kulturno-povijesne cjeline), koje ne mogu ostvariti gore spomenuti uvjet, trebaju ostvariti uštede primarne energije (Eprim) na godišnjoj razini od najmanje 30 posto u odnosu na stanje prije obnove, također na razini svakog pojedinog projektnog prijedloga.

DETALJI JAVNOG POZIVA

Pozivom se podupiru mjere energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije, mjere povećanja potresne otpornosti zgrade, sigurnosti u slučaju požara, osiguranja zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, ugradnje elemenata zelene infrastrukture, održive urbane mobilnosti i elektromobilnosti.

Smjernice za pripremu dokumentacije projektnog prijedloga

Kao dodatnu pomoć u pripremi projektnih prijedloga i dopunu materijalima/prezentacijama s informativne radionice, Ministarstvo je u suradnji s FZOEU-om pripremilo video materijal za sve potencijalne prijavitelje, s posebnim naglaskom na najčešće pogreške u pripremi.

Podnošenje projektnih prijedloga u sustavu fondovieu potencijalnim prijaviteljima dozvoljeno je od trenutka objave Poziva 29. ožujka 2024. godine, a moguće je do 3. lipnja 2024. godine do 16:00 sati. Pritom se ističe kako je modalitet ovog Poziva privremeni, projektni prijedlozi zaprimat će se u navedenom unaprijed određenom roku, a potom će se svi zaprimljeni/podneseni projektni prijedlozi valorizirati prema kriterijima prihvatljivosti i odabira kako bi se omogućilo sufinanciranje najkvalitetnijih projektnih prijedloga s najvećim brojem bodova.

U skladu s NPOO, intenzitetom sufinanciranja do 60 posto podupirat će se integralna energetska obnova (s ili bez mjera zaštite od požara), a dubinska (s ili bez mjera zaštite od požara) i sveobuhvatna obnova do 80 posto za radove i usluge nadzora. Također, za integralnu energetsku i dubinsku obnovu (sa ili bez mjera zaštite od požara) moguće je ostvariti sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i upravljanja projektom do 85 posto, a u slučaju sveobuhvatne obnove do maksimalnih 100 posto. Promidžba i vidljivost projekta se, neovisno o kategoriji obnove, sufinanciraju do maksimalnih 85 posto.

Najniži iznos bespovratnih sredstava za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 55.000 eura, a najviši čak 6,5 milijuna eura.

PREZENTACIJE

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!